Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sníh komplikuje dopravu, policie uzavřela pro kamiony tah na Slovensko

  8:13aktualizováno  17:24
Především ve východní části Česka sněží, což lehce komplikuje dopravu hned v několika krajích. Většinou jsou silnice sjízdné s opatrností. Pro kamiony je uzavřený jeden z hlavních tahů na Slovensko. Meteorologové odvolali výstrahu před silným sněžením v části Zlínského a Moravskoslezského kraje.

Odvolaná výstraha se týkala například Kroměřížska, Uherskohradišťska, Novojičínska či Opavska. Stále nicméně platí, že na většině východní a severní části Česka bude sněžit vydatně, hrozí také tvorba sněhových jazyků.

Na většině jižní Moravy a ve větší části Moravskoslezského kraje napadne dnes až 20 centimetrů nového sněhu. Také v pondělí bude sněžit. V menší části Ústeckého, Olomouckého, Pardubického a Jihomoravského kraje a ve větší části krajů Libereckého, Královéhradeckého, Zlínského a Moravskoslezského napadne i 25 centimetrů.

V souvislosti s tím očekávají meteorologové také tvorbu sněhových jazyků. Lidé by proto při cestování měli sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Při cestách do hor by řidiči měli mít sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku. Na horách je potřeba dodržovat pokyny Horské služby.

Uzavřený tah na Slovensko pro kamiony

Po noční vydatném sněžení byly dopoledne silnice v Moravskoslezském kraji většinou sjízdné jen se zvýšenou patrností.

Pro kamiony a nákladní auta s přívěsem či návěsem silničáři a policisté tuto zimu poprvé uzavřeli silnici I/56 v úseku Ostravice - Bílá. Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Nesmí se solit, protože vede v blízkosti přehrady s pitnou vodou. V kopcích ale sníh působí často komplikace. Omezení v tomto úseku by mělo skončit v neděli večer.

Silničáři ráno uvedli, že na Třinecku vyhlásili kalamitní stav. Jejich slova upravil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Podle něj jeden z dispečerů jen špatně vyhodnotil situaci. „Na Třinecku kalamita není. Sinice tam jsou všechny průjezdné,“ řekl.

Hasiči v Moravskoslezském kraji ve spojení s počasím vyjížděli především k většímu množství stromů, které spadly na silnici. „Od začátku sněžení v sobotu večer dosud evidujeme dvě desítky událostí. Všechny se obešly bez zranění a bez větších škod,“ řekl mluvčí hasičů Jakub Kozák.

Ráno pomáhali sypači, který sjel do příkopu brzo ráno v Pusté Polomi na Opavsku. „K zásahu byl povolán automobilový jeřáb ze stanice v Ostravě - Zábřehu, spolu s ním i vyprošťovací speciál Bison a mobilní dílna. Hasiči nejprve jeřábem nadzvedli zadní část zapadlého sypače a položili ho na komunikaci. Poté přišel na řadu lanový naviják, kterým byl vůz vytažen zpět na silnici,“ popsal Kozák.

Odpoledne je komplikovaný příjezd z Brna směrem do Ostravy, kdy je dálnice D1 kluzká a auta musí zpomalit. Problémy jsou i na silnici ve Velkých Hamrech, ke se srazila čtyři auta a kolony jsou z obou směrů. Silnice především na Ostravsku a Frýdecko-Místecku jsou zasněžené a kluzké, řidiči proto jezdí pomaleji.

Sněhové jazyky

Opatrní by měli být řidiči v Libereckém kraji na hlavní silnici 65 směrem na Jablonec nad Nisou, v oblasti Rádla a Rychnova u Jablonce se na zhruba tříkilometrovém úseku tvoří sněhové jazyky. Také tam mohou mít problémy hlavně kamiony. Pozor by si měli dát motoristé i na silnici třetí třídy 2624 u obce Kvítkov na Českolipsku, kde je silnice pokrytá sněhem a náledím.

Ve vyšších polohách Pardubického kraje mohou silnice místy namrzat. Namrzající déšť se sněhem hrozí v Železných horách. Ujetý sníh s posypem je na některých silnicích v okolí Lanškrouna, na hlavní silnici I/11 ve směru od Červené Vody přes Červenovodské sedlo k vodárně je sníh rozbředlý.

V Jihočeském kraji nad ránem vyjelo osmdesát vozů správy a údržby silnic, aby upravovaly silnice. Technika odstraňovala především čerstvý sníh, který napadl zejména na Českokrumlovsku a Prachaticku.

„Nejvíce práce jsme měli v jižní části kraje. V okresech jako Tábor, Písek nebo Jindřichův Hradec jsme moc jezdit nemuseli,“ uvedl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Boško. Podle něj jsou vozovky v celém kraji sjízdné pouze se zvýšenou opatrností.

Odpoledne je problematický provoz na tahu z Českých Budějovic na jih na hraniční přechod Dolní Dvořiště či na silnici z Písku do Plzně.

Většina silnic v Královéhradeckém kraji byla ráno sjízdná se zvýšenou opatrností. Na nesolených horských silnicích v Krkonoších a Orlických horách byla ujetá vrstva sněhu, která byla místy zledovatělá. Ostatní silnice byly po chemickém ošetření většinou mokré, uvedli silničáři. V podvečer brzdí dopravu nehoda na silnici mezi Náchodem a Hradcem Králové.

Silnice na Vysočině jsou kvůli sněžení sjízdné s opatrností. Počasí však zatím nepůsobí v dopravě žádné výraznější komplikace.

„Tím, jak mrzne, se sníh na silnicích tolik nedrží a snadněji jej můžeme odstranit. Ale údržbu jsme museli udělat prakticky po celém kraji a nadále ošetřujeme silnice II. a III. třídy. Nemáme žádné informace o tom, že by někde vznikaly v dopravě nějaké problémy,“ řekl dispečer krajské správy a údržby Aleš Hubený.

Na většině území ČR bude podle výstrahy meteorologů od jihovýchodu sněžit, na Moravě a ve Slezsku bude sněžení trvalejší a vydatnější.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Gruzínský parlament schválil zákon o zahraničním vlivu, poslanci se poprali

14. května 2024  14:06,  aktualizováno  15:46

Gruzínský parlament schválil návrh zákona o zahraničním vlivu, který prosazuje vládní strana...

Traktor je po střetu s vlakem na dva kusy, řidič zničeného stroje se zranil

14. května 2024  15:30

Traktor a osobní vlak se odpoledne srazily u Sovětic na Královéhradecku. Řidiče traktoru s tržnou...

A z nebe pršely peníze. Akce tiktokera v Curychu se zvrtla, v davu se zranilo dítě

14. května 2024  15:27

Švýcarský tiktoker Oracle o víkendu vyvolal rozruch v Curychu, když ohlásil, že na tamní louce...

V cele hornoslavkovské věznice hořelo, trojice odsouzených zapálila matraci

14. května 2024  14:53,  aktualizováno  15:26

Při požáru vybavení jedné z cel v areálu věznice v Horním Slavkově na Sokolovsku zasahovaly v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...