Poslanci schválili návrh, který zaručí 130 procent průměrné mzdy jen učitelům

  • 242
Učitelé mají šanci, že jim vyšší než průměrné platy zaručí změna zákona o pedagogických pracovnících, na kterou kývli poslanci. Objem peněz na jejich platy by měl každý rok 130 procent průměru v zemi. Nebude se to ale týkat dalších pedagogických pracovníků. Změnu zákona ještě musí potvrdit Senát.

„Učitelé jsou jediná profese, která to bude mít garantováno v zákoně,“ řekl po schválení novely bývalý ministr školství za hnutí STAN Petr Gazdík.

Sněmovna v pátek schválila pozměňovací návrh poslanců pětkoalice, který změnil původní vládní návrh a zakotvuje do zákona objem peněz na platy učitelů. Ministerstvo školství vyhlásí normativy, aby celková výše finančních prostředků na platy učitelů odpovídala v měsíčním průměru na jeden úvazek učitele nejméně 130 procentům průměrné hrubé měsíční nominální mzdy.

„Garance není na plat každého jednoho učitele,“ připustil šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

„Ve škole jsou kvalitní učitelé, já jsem vždy jako ředitel školy říkal tažní koně, a tam potom ten ředitel má tu možnost je ohodnotit i nad rámec těch sto třiceti procent. A pak jsou ti, kteří naopak těch 130 % z nějakých objektivních důvodů nedosáhnou. Ale my chceme garantovat objem, který do těch škol skutečně půjde,“ řekl Výborný, když za poslance pěti koaličních stran návrh v únoru předložil. A potvrdil i v pátek, že takto to by mělo odměňování učitelů vypadat.

Pro zákon jako celek hlasovalo 94 ze 136 přítomných poslanců, nikdo nebyl proti, zdrželi se poslanci SPD a část klubu ANO.

Původní vládní návrh, kteří koaliční poslanci upravili, počítal s tím, že zákon bude obdobně řešit odměňování všech pedagogických pracovníků.

ANO neprosadilo vrácení návrhu zákona zpět do druhého čtení, aby mohli poslanci znovu předkládat pozměňovací návrhy.

Aktuální programové prohlášení vlády

Garantujeme kvalitní platové ohodnocení učitelů a udržíme jejich platy na úrovni 130 % průměrné hrubé měsíční mzdy. Důraz budeme klást na udržení 20% podílu nadtarifních složek platu a jejich efektivní využívání. Zajistíme vyšší platy pro ostatní pedagogické a nepedagogické pracovníky a garantujeme jejich navyšování podle růstu průměrné mzdy v ČR. Připravíme a zavedeme systém profesního růstu pedagogů jako nástroje profesní podpory.

Opoziční hnutí vytýká vládě Petra Fialy, že upravila v tichosti programové prohlášení tak, že chce navýšení platů na úroveň 130 procent průměrné mzdy garantovat jen učitelům.

Původní programové prohlášení vlády Petra Fialy

Garantujeme kvalitní platové ohodnocení pedagogických pracovníků a udržíme jejich platy na úrovni 130 % průměrné hrubé měsíční mzdy. Důraz budeme klást na udržení 20% podílu nadtarifních složek platu a jejich efektivní využívání. Připravíme a zavedeme systém profesního růstu pedagogů jako nástroje profesní podpory.

„Asi koaliční poslanci zapomněli, že existují i zařízení typu dětský domov, výchovný ústav, diagnostický ústav, kde pracují ve velmi náročných podmínkách vychovatelé, většinou s vysokoškolským vzděláním a proti učitelům pracují s dětmi 24 hodin denně, sedm dní v týdnu bez jakýchkoliv benefitů, které mají třeba učitelé, jako například prázdniny,“ řekla stínová ministryně školství za ANO Jana Berkovcová.

Novela má zavést pozici provázejícího učitele pro zvýšení kvality pedagogických praxí a systém uvádějících učitelů, kteří by po dobu dvou let podporovali začínající kolegy.

Předloha dále umožní učit po omezenou dobu tří let na druhých stupních základních škol a na středních školách i bez učitelské kvalifikace.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video