Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Schillerová odmítla umělé udržování práce. Poslanci podpořili kurzarbeit

Přímý přenos   5:53aktualizováno  12:57
Pravidla trvalého kurzarbeitu, tedy zkrácené práce s částí mzdy od státu, začala schvalovat Sněmovna. „Má podpořit práci, nesmí bránit pohybu na trhu práce,“ uvedla ministryně financí za ANO Alena Schillerová. Odmítla umělé udržování práce. „Bude docházet ke konzervaci míst, která už fakticky neexistují,“ řekl o vládním návrhu šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Zákon ve Sněmovně ve středu prošel prvním čtením. Nyní se jím budou zabývat parlamentní výbory.

Hlavní autorka návrhu trvalého kurzarbeitu, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD nemohla do parlamentu dorazit a omlouval ji šéf poslaneckého klubu sociální demokracie Jan Chvojka.

„Přišla jsem do kontaktu s člověkem pozitivním na koronavirus. Nebyla mi nařízena karanténa. Dnes jsem podstoupila test, prozatím zůstávám preventivně v izolaci a pracuji z domova,“ uvedla na Twitteru Maláčová.

Kalousek se divil, že vládní návrh kritizuje premiér

Vrátit návrh vládě k přepracování neúspěšně navrhoval Kalousek. „Opravdu si nepamatuji, že by vláda přišla do Sněmovny s návrhem a předseda vlády zároveň řekl, že se vládě návrh nepovedl,“ řekl Kalousek. „Prosím vás, vážená vládo, vemte si to zpátky a předělejte to. Nejsem ochoten jednat o předloze vládního návrhu, o kterém sama vláda říká, že se jí nepovedl,“ prohlásil Kalousek.

„Zmastili jste kurzarbeit. Pustili jste se do politických her místo toho, abyste mysleli na firmy a zaměstnance,“ vyčetl totiž vládě tento týden prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

A premiér Andrej Babiš připustil, že výhrady k návrhu, kvůli němuž se opakovaně scházela vláda, mohou být oprávněné. „Návrh se nepovedl, nikdo není spokojený. Dokonce ministr Toman ve vládě hlasitě protestoval proti kurzarbeitu, protože jeho resortu chybí asi 15 tisíc zaměstnanců,“ řekl Babiš na on-line sněmu Svazu průmyslu a dopravy.

„Mně přijde v pořádku přiznat chybu. Pan premiér to nedělá příliš často,“ řekla první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Piráti navrhli vyšší příspěvek od státu zaměstnancům

Poslanci se chystají návrh vlády významně předělat. Piráti i TOP 09 například chtějí, aby byl strop příspěvku státu na plat zaměstnance při kurzarbeitu vyšší, než navrhla vláda. „Jedenapůlnásobek průměrné mzdy, ale jen na dva měsíce,“ uvedla Richterová.

Vláda chce strop příspěvku státu v kurzarbeitu do výše celostátní průměrné mzdy a to na dvanáct měsíců. Piráti by příspěvek při kurzarbeitu doporučovali vyplácet maximálně šest měsíců.

„Navrhujeme zvýšit podporu na 1,5násobek průměrné mzdy, snížit odvody pro firmy na 50 procent za ty dny, kdy zaměstnanci nepracují nebo přechodně na jeden rok upravit v zákoníku práce možnosti propouštění s následnou rekvalifikací a tříměsíčným odstupným, z čehož dva měsíce hradí stát. Tyto změny by pomohly jak firmám, tak samotné restrukturalizaci současné ekonomiky,“ uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Kurzarbeit je v době nejistoty velmi dobrá věc, ale vláda nepředložila dobrý návrh,“ řekl předseda ODS Petr Fiala. „Jsme připraveni návrh opravit pozměňovacími návrhy,“ avizoval lídr občanských demokratů. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura označil návrh za mimořádně důležitý, protože principy trvalého kurzarbeitu by mohly platit desítky let.

Nerespektuje to dohodu s odbory, vadí komunistům

„Návrh nerespektuje dohodu s odbory,“ řekl před schůzí Stanislav Grospič, místopředseda KSČM, která toleruje menšinovou vládu. Kriticky se k návrhu staví zaměstnavatelé a nepovedl se ani podle premiéra Andreje Babiše.

Stahovat návrh z parlamentu a přepracovávat ho by ale podle komunistů vláda neměla. „Nic nebrání, aby do toho vláda vstoupila komplexním pozměňovacím návrhem,“ uvedl Grospič.

Chraňme všechny zaměstnance, chce SPD

„Hnutí SPD principiálně podporuje kurzarbeit. Je třeba, aby stát na maximum podpořil zaměstnavatele a zaměstnance,“ uvedl předseda SPD Tomio Okamura. Podle hnutí ale návrh nespravedlivě vylučuje zaměstnance, kteří mají smlouvu na dobu určitou, nebo nemají ve firmě odpracované alespoň tři měsíce.

„Je to velmi důležitý bod. My kurzarbeit podporujeme,“ řekl před schůzí předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Jeho strana vítá snahu udržet zaměstnanost, ale bude se snažit upravit zákon vlastními pozměňovacími návrhy.

70 procent čisté mzdy od státu

Stát má v režimu kurzarbeit, kdy zaměstnanec firmy zůstává doma, přispívat na jeho plat částkou ve výši 70 procent jeho čisté mzdy. „Je to krvavý kompromis,“ řekla o návrhu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD poté, co ho schválila vláda.  Na pravidlech pro kurzarbeit, který měl podle původního plánu vlád od začátku listopadu nahradit programy Antivirus, se ministři před tím několikrát neshodli.

„Každá dohoda je o kompromisu,“ řekla po jednání vlády také ministryně financí Schillerová. „Musí se dopad rozdělit spravedlivě mezi zaměstnavatele, stát a zaměstnance,“ uvedla ministryně financí.

Program kurzarbeit by spouštěla vláda při vážném ohrožení ekonomiky či odvětví. Pracovník by mohl doma zůstat jeden až čtyři dny v týdnu, a to maximálně 12 měsíců. Místo platu od firmy by dostával podle návrhu vlády příspěvek od státu, nejvýš však do výše celostátní průměrné mzdy. Dostat by ho mohli zaměstnanci se smlouvou na dobu neurčitou, kteří jsou v podniku aspoň čtvrt roku. Státní příspěvek by se jim zahrnul do příjmu, dlužníkům by se z něj strhávalo a zohledňoval by se při vyplácení dávek.

Zaměstnavatel má hradit za dobu nepřidělování práce pojistné na zdravotní pojištění v plné výši a pojistné na sociální pojištění z částky odpovídající 70 procentům čisté mzdy.

Jen pro firmy platící daně v Česku

Kurzarbeit nebude moci využít firma, která má sídlo v daňových rájích. Právnická osoba musí mít sídlo v České republice a platit v ní daně. Firma, která bude využívat kurzarbeit, také nebude moci vyplácet dividendy. Podle vládního návrhu novely zákona o zaměstnanosti by přesné podmínky pro kurzarbeit nastavila vláda ve svém nařízení. Stanovila by region, odvětví, rozsah zkrácené práce i dobu, po kterou by část mzdy vyplácel stát.

Vláda předpokládala, že pravidla pro trvalý kurzarbeit začnou platit od listopadu, aby mohla nahradit program Antivirus, který má skončit na konci října. Proto původně chtěla, aby parlament návrh schvaloval ve zrychleném režimu za jeden den, nakonec ho ale chce i koalice v průběhu schvalování upravovat. „Nikdo nechce konzervovat mrtvá pracovní místa,“ řekla dříve ministryně práce a sociálních věcí Maláčová.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...