Jednání Poslanecké sněmovny. Na snímku Andrej Babiš. (19. července 2023)

Jednání Poslanecké sněmovny. Na snímku Andrej Babiš. (19. července 2023) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Zkuste jít mezi lidi, nevíte, co se děje v zemi, radil Babiš premiéru Fialovi

  • 412
Poslanci se nedostali k hlasování o zpomalení valorizace penzí a zpřísnění podmínek odchodu do předčasného důchodu. Místo toho se u pultíku střídají opoziční politici. „Pane premiére, zkuste jít mezi lidi, jen tak. Vy vůbec nevíte, co se děje v této zemi,“ radil třeba nepřítomnému premiérovi Petru Fialovi jeho předchůdce, šéf ANO Andrej Babiš.

„Tady samozřejmě žije x cizinců, ale dneska už jich je 1 140 000. Ano, už je to víc než 10 deset procent. A pan Rakušan ani netuší, kdo tady pobývá v rámci ochrany. On neví, kdo je to. On neví ani, jaké mají profese,“ řekl Babiš.

„Není možné, aby se tady zneužívaly ty dávky. A naši lidé na to oprávněně poukazují. A my chceme jenom, aby všichni, kteří žijí v naši zemi, měli stejná práva a stejné povinnosti – hlavně stejné povinnosti. A i Ukrajinci, kteří k nám přišli před válkou, sami na to poukazují a někdy se i stydí,“ prohlásil bývalý premiér.

Vládní pětikoalice počítala dopředu s tím, že ve středu změna zákona neprojde a že Sněmovna bude projednávat změny v důchodech i v pátek a že případně využije i jednání v další středy a pátky, kdy jednací řád umožňuje od 9 do 14 hodin hlasovat o zákonech při jejich schvalování.

„Lze očekávat, že to za těchto pět hodin nestihneme,“ řekl smířeně už ve středu ráno šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

A průběh jednání to potvrdil. Po Babišovi se u řečnického pultíku vystřídali další politici jeho hnutí s přednostním právem mluvit – šéfka poslanců ANO Alena Schillerová a místopředsedové Sněmovny Karel Havlíček a Klára Dostálová. A po nich si vzal slovo šéf SPD Tomio Okamura.

Těsně před 14:00 šéfka Sněmovny Markéta Pekarová musela jednání o změně pravidel pro předčasné důchody a valorizaci penzí do pátku přerušit.

Děláme důchodovou reformu, která je nutná, řekl ministr Jurečka

Předčasný důchod by měl být podle vládního návrhu možný nejvýše 3 roky před dosažením důchodového věku místo dosavadních pěti let. Jít do předčasného důchodu budou moci lidé, kteří pracovali a platili odvody 40 let.

„Děláme důchodovou reformu, která je nutná,“ řekl ve středu ve Sněmovně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Kromě zpřísnění pravidel pro předčasné penze se vláda rozhodla sáhnout do pravidel zvyšování penzí. Důchody se navyšují pravidelně od ledna. Nyní o růst cen a o polovinu růstu reálných mezd.

Od příštího roku by to mělo být o růst cen pro domácnosti důchodců a o třetinu růstu reálných mezd, stejně jako to bylo před rokem 2018.

Důchodová reforma podle STAN: Spořme ve státním fondu, říká poslanec Vojtko

„Pětikoalice pokračuje v tom, že jediná úspora, se kterou zatím dokázali navzdory svým slibům přijít, je sebrat důchodcům peníze. S tím naprosto zásadně nesouhlasíme,“ řekla na tiskové konferenci ANO Schillerová.

Penze má dvě složky. Základní je stejná pro všechny, v zásluhové části se odrážejí odpracované roky, výše odvodů z výdělků a počet dětí. Podle vládou prosazované novely by se u předčasného důchodu až do řádného termínu zásluhová část nevalorizovala.

Návrh počítá také s nahrazením mimořádných valorizací při vyšší inflaci dočasným přídavkem. Dočasný přídavek a zvýšení procentních výměr má odrážet 60 procent růstu cen.

„Je potřeba udělat změny proto, aby i děti a vnoučata nynějších důchodců měly šanci, že budou mít důchody z průběžného systému, které dokážou zajistit jejich dobrou životní úroveň,“ řekl Jurečka při předchozím projednávání novely zákona o důchodovém pojištění.

Zatímco podle vlády jsou změny nutné pro udržitelnost důchodového systému, opozice vládě vyčítá, že chce šetřit na penzistech.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video