Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zrada občanů, řekl Babiš k dohodě o migraci. Fiala ji hájil, podržel Rakušana

  14:15aktualizováno  19:25
Dohodu o evropských pravidlech o společné migrační politice, na kterou kývl za Česko ministr vnitra Vít Rakušan, hájil ve Sněmovně premiér Petr Fiala. Dokud jsou v Česku uprchlíci před Putinovou válkou pod dočasnou ochranou, země nic platit nemusí, když nebude migranty z jiných částí světa přijímat.
Ministr vnitra Vít Rakušan ve Sněmovně hájil dohodu o úpravě evropských migračních pravidel, na kterou kývl za Českou republiky.

Ministr vnitra Vít Rakušan ve Sněmovně hájil dohodu o úpravě evropských migračních pravidel, na kterou kývl za Českou republiky. | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

A když požádají ukrajinští uprchlíci po skončení války o azyl, Česko by podle předsedy vlády i Rakušana mohlo být příjemcem peněz za ně.

„Je to zrada občanů,“ řekl ve Sněmovně k dohodě o takzvané povinné solidaritě expremiér Andrej Babiš. Politici se na mimořádné schůzi přeli o změnu migračních pravidel Evropské unie, na kterou za Česko kývl Rakušan.

„Ohrozil jste bezpečnost občanů České republiky,“ vytkl Babiš ministrovi vnitra. „České republice nic nehrozí,“ ohradil se Rakušan.

ANO neprosadilo výzvu, ať premiér v Evropské radě odmítne reformu migrační politiky

ANO neprosadilo výzvu Sněmovny premiérovi Petru Fialovi, ať odvolá ministra vnitra Rakušana, ani to, aby inicioval svolání Evropské rady, na které by zaznělo jasné negativní stanovisko České republiky k reformě migrační politiky založené na povinné solidaritě. Pro byli jen opoziční poslanci.

„Je to v rozporu s programovým prohlášením vlády, Spolu i Pirátů a STAN. Znamená to další pozvánku ilegálním migrantům do Evropy,“ kritizoval dohodu o povnné solidaritě států Evropské unie Babiš.

Řekl, že má téměř stopadesátistránkový dokument k migračním pravidlům a že tam nic o žádné výjimce pro Českou republiku není. „Nerozumím slovům povinná solidarita. Je to celé nesmysl,“ hřímal při projevu ve Sněmovně Babiš.

Vláda se solidarity nebojí, prohlásil Rakušan

Dohoda ministrů vnitra členských států z minulého týdne je podle ministra vnitra Víta Rakušana jednoznačným úspěchem České republiky a evropské politiky a jednoznačným základem pro to, aby se Evropě dařilo čelit migraci.

Jestli chceme udržet Schengen, solidarita musí existovat, zdůraznil. „Česká vláda se solidarity nebojí,“ řekl ve Sněmovně Rakušan.

Podstatou reformy migrační politiky Evropské unie je podle něj solidarita postavená na svobodném rozhodnutí členských států, jak chtějí k řešení tohoto společného problému přispět. „Kromě přijetí uprchlíků na svém území to může být jak finanční pomoc zasaženým státům, tak pomoc s ostrahou vnější hranice EU a s hraniční procedurou,“ uvedl ministr vnitra a šéf STAN.

„Ještě se o tom bude jednat v Evropském parlamentu,“ prohlásil premiér Fiala. „Hraniční země Evropské unie jsou přetížené a solidarita funguje omezeně,“ řekl poslancům předseda vlády.

Bez dohody by byl ohrožen volný pohyb osob, varuje premiér

Pokud se v rámci Evropské unie nedohodneme na změně migrační a azylové politiky, ohrozilo by to podle premiéra Fialy fungování EU, a tak je dohoda, na kterou Rakušan kývl, v dlouhodobém zájmu České republiky.

Kdyby se EU na reformě migrační politiky nedohodla, mohlo by to znamenat i konec volného pohybu lidí, upozornil premiér. Tato jeho slova označil poslanec ANO Aleš Juchelka za vydírání.

Ministr vnitra Rakušan svůj souhlas s pravidly migrace hájil. „Neznamená to povinné relokační kvóty a v současné době je ČR zproštěna povinnosti platit jakýkoli příspěvek,“ řekl Rakušan.

Zproštěny odvádět příspěvek necelých 500 tisíc korun ročně za každého jednoho nepřijatého člověka budou státy, které mají na svém území přes dvě procenta uprchlíků před Putinovou válkou - týká se to Česka, Polska i trojice pobaltkých států.

„Vycházel jsem z jasného mandátu, který mi dala vláda,“ hájí Rakušan to, že kývl na dohodu o reformě migračních pravidel Evropské unie.

Ukažte nám pozici schválenou vládou, žádá ministra vnitra ANO

„Mohl byste nám ukázat ten mandát?“ vyzval ve Sněmovně ministra vnitra Babiš. Poslanci ANO chtěli také slyšet, jak kdo z ministrů hlasoval o mandátu pro Rakušana při jednání v Lucembursku.

Podle ministra vnitra zůstanou v České republice uprchlíci před válkou rozpoutanou Ruskem s dočasnou ochranou dva až tři roky a někteří pdoel něj budou chtít zůstat i pak a požádají si o azyl. Díky uzavřené dohodě podle něj Česko bude příjemcem solidárního finančního příspěvku.

Stejně argumentoval ve Sněmovně premiér. „Až požádají o azyl, budeme mít stejnou pozici, jako jiné země,“ prohlásil Fiala o uprchlících před Putinovou válkou Z jeho vystoupení vyplynulo, že Česko by místo placení za uprchlíky z Afriky či Asie, které nepřijme a nedá jim azyl, mohlo dostávat peníze za ukrajinské žadatele o azyl.

Proti dohodě o nových migračních pravidlech hlasovaly minulý týden Polsko a Maďarsko. Hlasování se zdrželi zástupci Slovenska, Litvy, Bulharska a Malty.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Zlato je doma! V Česku propukla hokejová euforie

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Migranti přitvrdili, útočí na Poláky přes plot i klacky s noži, ukázalo video

28. května 2024  21:09,  aktualizováno  21:15

Na polsko-běloruské hranici přituhuje. Migranti, kteří se pokoušejí proniknout do Polska, jsou...

Wagnerovci se zapojili do hromadné potyčky v Čeljabinsku, zněla i střelba

28. května 2024  20:53

Na ruských sociálních platformách se během víkendu rozšířilo video, které ukazuje potyčku na ulici...

Parlament v Gruzii přehlasoval veto, zákon o zahraničním vlivu projde

28. května 2024  18:12,  aktualizováno  20:18

Gruzínský parlament v úterý přehlasoval veto kontroverzního zákona o zahraničním vlivu. Prezidentka...

VIDEO: Francouzský poslanec mával palestinskou vlajkou, vykázali ho

28. května 2024

Dolní komora francouzského parlamentu v úterý na patnáct dní vyloučila poslance z krajně levicové...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...