Poslanci schválili příspěvek 370 korun denně zaměstnancům v karanténě

  • 72
Zaměstnanci v karanténě mají kromě nemocenské dostávat příspěvek 370 korun denně. Mělo by je to motivovat, aby zůstali doma v případě infekční nemoci a neroznášeli ji dál. Příspěvek schválila ve zrychleném režimu Sněmovna ještě před rozhodnutím, zda prodlouží nouzový stav. Zákon nyní dostane k posouzení Senát.

„Naším návrhem chceme motivovat ty, kteří se chovají zodpovědně,“ řekla poslancům ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD.

Zaměstnavatel bude zaměstnanci vyplácet speciální příspěvek 370 korun denně, nejvýše deset dnů, a tuto částku by si odečetl od odvodů státu. Týká se to přitom všech infekčních nemocí, nejen onemocnění covid-19.  Součet nemocenské a příspěvku nesmí překročit výši platu. Rozpočtové náklady překročí miliardu.

„Jsem ráda, že se dostalo na jednání o této pozitivní motivaci,“ řekla místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. Kritizovala, že živnostníci byli i při tomto návrhu opět vládou opominuti. Rozšíření příspěvku, aby byl i pro OSVČ, se opozici do zákona prosadit nepodařilo.

Příspěvek bude i pro živnostníky, řekla Schillerová

Ministryně financí za ANO Alena Schillerová ale také poslancům řekla, že připravuje návrh nového zákona o kompenzačním bonusu pro živnostníky, který bude obsahovat to, že i živnostníci s nařízenou karanténou budou moci žádat o příspěvek 370 Kč denně. 

Návrh, který by vláda měla schvalovat v pondělí a Sněmovna příští čtvrtek, má zvýšit kompenzační bonus pro podnikatele, kteří mají omezenou činnost kvůli opatřením proti šíření koronaviru, z 500 korun denně na tisícovku denně.

Živnostníci by mohli prokazovat nárok na příspěvek nařízením karantény. Bude se to týkat jenom těch z nich, kteří jsou nemocensky pojištěni.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video