Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyjedou na dovolenou, vrátí se s manželem. I tak fungují podvodné sňatky

  9:52
Odjet na dovolenou a vrátit se s manželem. Pro ženu někdy splněný sen, pro muže lístek na cestu z rodné země. Zatímco někteří Češi uzavírají podvodné sňatky za peníze, cizinci často volí také jinou cestu. Uzavírají falešný sňatek s Češkami zcela zadarmo. V obou případech se jedná o činy, které české úřady zjišťují a řeší velmi obtížně.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

O sňatcích s cizinci ve středu informovala i Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Ve své výroční zprávě uvedla, že novým trendem v České republice se stává uzavírání fiktivních sňatků. „Z hlediska modu operandi skupina pachatelů sjednává účelové sňatky pro občany, zejména z Turecka. Díky uzavření sňatku mohou vstoupit na území Evropské unie a tam žádat o vydání dokladu k trvalému pobytu,“ píše se ve zprávě. 

Policie uvedla, že k uzavření falešného sňatku cizinci nejčastěji vyhledávají a zneužívají mladé ženy i dívky, které za finanční odměnu uzavírají s muži manželství buď přímo v Česku, nebo v zahraničí. 

„Prokázat tuto trestnou činnost není jednoduché, neboť pachatelé ženy neodvážejí do zahraničí násilím, naopak jim za tyto ‚sňatkové služby‘ poskytují nemalé finanční odměny. Mnohdy tyto pak tyto ženy zůstávají na území jiného státu Evropské unie, kde pracují nebo provozují prostituci v nočních klubech,“ doplnila zpráva. 

Falešná láska za peníze, přes internet i jako suvenýr z dovolené

Případem uzavírání podvodných sňatků se v České republice zabývá i cizinecká policie. Od ledna do konce září letošního roku řešili policisté 32 případů v souvislosti s napomáháním k nelegální migraci. Podle mluvčí Kateřiny Rendlové se policisté nejčastěji zabývali právě napomáháním k účelovému sňatku, takových případů bylo za uvedené období čtyřiadvacet.

NCOZ ve své zprávě uvedla jako příklad jeden ze dvou způsobům, jakým se cizinci snaží dostat ze svého domova do „lepší země“. Nejvýhodnější je, když si svou manželku nemusí koupit, ale okouzlí ji sami natolik, že je žena ochotna si je vzít. A přestože se jedná o genderově nevyvážené tvrzení, jsou to v drtivé většině právě ženy, která naletí na takový typ sňatku. 

„Může se jednat o známost z dovolené, nebo o někoho, koho ženy potkaly někde na internetu,“ nastínila situaci Hana Klučarová z odboru komunikace ministerstva zahraničích věcí. 

Typická situace, kdy je žena oklamána, tak může vypadat jako romantický film. Češka odjede na dovolenou, užít si klidu, sluníčka a někde na pláži potká muže, který ji doslova okouzlí a svým chováním ji přesvědčí o tom, že je jiný než všichni ostatní. V jistých ohledech tak tomu skutečně je. 

Manželství a cizinci

Jen za loňský rok uzavřeli Češi a Češky přes 52 tisíc sňatků. Podle dat z Českého statistického úřadu (ČSÚ) bylo za loňský rok uzavřeno téměř pět tisíc sňatků s cizinci. Častěji si podle dat braly cizince Češky, své „ano“ řeklo v loňském roce 2654 žen.

Zatímco ženy si vybírají muže spíše ze západu, čeští muži se orientují spíše na druhou světovou stranu. Mezi výčtem zahraničních států se ovšem objeví i země jako například Tunisko, Egypt, Brazílie, Rumunsko, Filipíny či Thajsko.

„Nejčastěji jsou to destinace a muži z destinací v západní či severní Africe, Egypt nebo Tunisko,“ doplnila Klučarová. Okouzlená žena se pak kvůli muži svých snů do zahraničí vrátí ještě několikrát, často se taky stane, že také vyhoví požadavku cizince o peníze. A když jinak dotyčný požádá o ruku, nadšeně souhlasí. 

To, že byla oklamána, se dozví po svatbě a až poté, co se její manžel dostane do České republiky. „Ze strany Češky se pak v takovém případě nejedná o uzavření podvodného sňatku jako takového, žena byla pouze oklamána,“ zdůraznila Klučarová. 

O takovém podvodném sňatku se české úřady dozví až tehdy, kdy se občan republiky cítí podveden a jde celou věc ohlásit na policii. „Jinak není jiná šance, jak se o něčem takovém dozvědět,“ doplnila Rendlová.

Z právního hlediska se tedy také jedná o podvodné sňatky, neboli marriage by deception. Podle mluvčí ministerstva zahraničí Michaely Lagronové se úřad setkává s takovými sňatky zejména v souvislosti s žádostmi o vydání víza. Pokud se cizinec dopustí uzavření takového sňatku, nemusí mu úřad vízum udělit. Podle Klučarová se ovšem účelovost v takových případech zjišťuje velmi špatně, neboť ministerstvo má omezené možnosti, jak se něčeho takového dopátrat. 

Proti falešným sňatkům bojuje i vnitro

O něco lépe je na tom ministerstvo vnitra, které má v České republice na starost vydávání povolení k přechodným, trvalým pobytům či uznávání státního občanství. 

„Existence manželství se státním občanem České republiky, konkrétně pak faktické vedení společné domácnost, je ověřována v průběhu řízení ve věci udělení státního občanství České republiky za situace, kdy je cizincem požádáno o prominutí zákonem požadované délky trvalého pobytu,“ uvedla Hana Malá z odboru komunikace ministerstva vnitra. 

Pokud policie či ministerstvo zjistí, že se jedná o účelový sňatek, žádosti o vydání pobytového oprávnění nevyhoví. Úřad také může ukončit cizinci přechodný pobytu, nebo mu neudělat povolení k trvalému pobytu. Má také pravomoc požádat cizineckou policii, aby manželství s cizincem prověřila, zejména v případech, kdy cizinec zažádá o jednen z uvedených pobytů či o občanství.

„V případě podezření na účelově uzavřené manželství je situaci vždy nutné prověřit, což se děje především výpověďmi obou manželů. Dále existuje možnost prověřit soužití manželů v domácnosti Policií ČR, přesněji její návštěvou v místě bydliště manželského páru,“ uvedla Malá.

Prokazování podvodného sňatku je přitom komplikované. Někdy úřady získají podezření samy, jindy se polici ohlásí samotná podvedená žena. „Neexistuje žádná časová hranice trvání manželství, od které by bylo možno odvíjet podezření na účelovost uzavření sňatku. Toto podezření spíše závisí na okolnostech předcházejících uzavření sňatku,“ uvedla Malá. 

Podle ředitelky obecně prospěšné společnost Most pro Heleny Grundmanové je prověřování svazku manželku velmi nepříjemné. „Vyhodnocení navíc nebývá někdy správné. Tam, kde je sňatek účelový, a my to víme, na to nepřijdou. A naopak někdy bývá za účelovou označena svatba, kde je vztah opravdový,“ uvedla.

Podle ní jsou některé otázky nečekané. „Nebo snad víte, jakou má barvu kartáček vaší manželky? Když nejste pohotový a nejste dostatečně inteligentní, snadno se zapletete. Naopak tam, kde účelový sňatek je, se manželé spíše na otázky připraví,“ dodala.

Falešné sňatky a vězení

„V případě, že se odpovědi obou manželů v základních věcech neshodují či úplně rozcházejí, šetření Policie ČR také nepotvrdí společné soužití, případně se dalším prověřováním zjistí nepravdivost údajů uváděných ve výpovědi, může být situace vyhodnocena jako účelově uzavřený sňatek,“ uvedla Malá. 

Boj proti falešným sňatkům tak nemají úřady zcela jednoduché. Pokud žena na úřadech nahlásí, že byla cizincem podvedena a úřady jí dají za pravdu, je cizinci pouze zrušen pobyt v České republice.

Neznamená to ovšem, že by všechny případy falešných sňatků končily takto. V situacích, kdy Češky uzavírají sňatky s cizinci za peníze, se může jednat o trestní čin.

„Podmínkou toho, aby se jednalo o trestný čin, je fakt, že osoba, která k neoprávněnému pobytu napomáhá, má úmysl získat majetkový či jiný prospěch. To znamená, pokud by bylo zdokumentováno, že občan ČR uzavřel účelový sňatek s cizincem s cílem získat pro sebe nějakou finanční „odměnu“ a umožnit cizinci pobyt na území ČR, mohl by být za tento trestný čin odsouzen,“ uvedla Malá.

Lidem, kteří se dopustí takového činu, hrozí podle trestního zákoníku například až osm let odnětí svobody. Podle Klučarové je ovšem i toto pro cizince to „lepší řešení“. Pokud cizinec skončí v českém vězení, je to pro něj stále lepší řešení, než aby se vrátil zpět do své rodné země. 

§ 341 zákon č. 40/2009 Sb., Trestní zákoník

Napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky

(1) Kdo v úmyslu získat neoprávněný majetkový nebo jiný prospěch pomáhá jinému k neoprávněnému pobytu na území České republiky, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.

(2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, jestliže

  1. čin uvedený v odstavci 1 zorganizuje,
  2. spáchá takový čin jako člen organizované skupiny,
  3. spáchá takový čin opětovně, nebo
  4. spáchá takový čin v úmyslu zakrýt nebo usnadnit jiný trestný čin.

(3) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let, propadnutím majetku nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán,

  1. získá-li činem uvedeným v odstavci 1 pro sebe nebo pro jiného značný prospěch, nebo
  2. spáchá-li takový čin za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu.

(4) Odnětím svobody na dvě léta až osm let, popřípadě vedle tohoto trestu též propadnutím majetku, bude pachatel potrestán,

  1. získá-li činem uvedeným v odstavci 1 pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu, nebo
  2. spáchá-li takový čin jako voják za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu.
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Řidič Porsche srazil na chodníku ženu s kočárkem

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

5. května 2024  18:22

Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...

Měření lebek či nucená převýchova. Sámové podávají svědectví o křivdách

5. května 2024  18:20

Krádeže území, odebírání dětí na převýchovu nebo pseudovědecké experimenty. To je pouze část...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  17:53

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

V německém Magdeburgu strhl vichr skákací hrad i s dětmi do Labe

5. května 2024  17:45

V německém Magdeburgu v neděli poryv větru strhl do Labe skákací hrad, na kterém se bavilo několik...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....