Zdeněk Šarapatka | foto: Dan Materna, MAFRA

Smrt je popleta, psal znovu Zemanův exporadce. Ovčáček kritizoval omluvu

  • 51
Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček označil za „Pyrrhovo vítězství“ to, že se stát prostřednictvím ministerstva financí musel z nařízení soudu omluvit Zdeňkovi Šarapatkovi. Miloš Zeman totiž řekl, že jeho bývalý poradce byl propuštěn z jeho služeb pro neschopnost. Ukázalo se však, že je to lež, Šarapatka odešel sám.

„Jediné, co je na záležitosti s omluvou pozoruhodné, že míří k člověku, který je autorem takového výroku. Proto je podle mého názoru omluva Pyrrhovým vítězstvím,“ reagoval Ovčáček na Twitteru.

Odkázal přitom na Šarapatkovu poznámku rovněž zveřejněnou v lednu na Twitteru, že „smrt je popleta“, protože „dobří odcházejí“. Šarapatka ji napsal v souvislosti s úmrtím šéfa Senátu Jaroslava Kubery. A to s doprovodnou společnou fotkou Kubery se Zemanem.

Je omluva za Zemana „Pyrrhovým vítězstvím“?

celkem hlasů: 1532
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 18. září 2020. Anketa je uzavřena.

Šarapatka poznámku zopakoval tento týden po úmrtí režiséra Jiřího Menzela.

Dohra v Radě ČT

Poslankyně ANO Barbora Kořanová se v červnu v souvislosti s lednovým tweetem odvolat Šarapatku z Rady České televize. To ale nakonec nevyšlo. Šarapatka, který patří k obhájcům práce veřejnoprávní televize, nicméně očekává, že se tyto pokusy budou opakovat.

Na donucení státu k omluvě za Zemana Šarapatka napsal: „Je to malý krok pro spravedlnost, ale velký skok pro občana.“

Omluvu zveřejnil resort Aleny Schillerové na svém webu v pátek. Uvedl, že Šarapatka nebyl úřadem vlády vyhozen pro neschopnost, neboť jeho pracovní poměr byl v daném případě rozvázán dohodou. “Česká republika se za tento dehonestující výrok omlouvá,“ dodalo ministerstvo.

Šarapatka

Podstatně hůře kvůli omlouvání dopadl bývalý radní městské části Brno-střed Svatopluk Bartík. Ten se z pátečního rozhodnutí soudu musí naopak omluvit prezidentovi za tvrzení, že má Zeman rakovinu. Navrch musí Bartík zaplatit prezidentovi 250 tisíc korun.

Případ Novotný

Kontroverze kolem údajného přání smrti vyvolal v týdnu i starosta pražské městské části Řeporyje Pavel Novotný, který prohlásil: „V zájmu České republiky je, aby Babiš prostě zmizel, umřel a aby Zeman taky umřel a odešel do věčných lovišť.“

Omluvu a fofrem, napsal Novotný Číně

Redakci iDNES.cz pak řekl, že to tak úplně nemyslel. „Nikomu ale nepřeji smrt, to je mi odporné. Nikomu. Jen jsem konstatoval objektivní fakt,“ podotkl.

V červenci policie obvinila Novotného z výtržnictví a podněcování k trestnému činu vůči někdejšímu policejnímu prezidentovi Stanislavu Novotnému. Starosta ho nazval „kolaborantským koštětem“ a dodal, že vlastizrádci by měli viset.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video