Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslanci kývli na smlouvu s USA. Jsou nejbližším spojencem, řekla Černochová

  5:43aktualizováno  19:14
Sněmovna kývla na smlouvu o česko-americké obranné spolupráci. Nyní ji dostane k podpisu prezident Petr Pavel. Už minulý týden ji odsouhlasil Senát. „Bez spojenectví s dalšími demokratickými zeměmi se neobejdeme,“ řekla ministryně obrany Jana Černochová. „Jsou nejbližším spojencem,“ řekla o USA. S vládou hlasovala většina přítomných poslanců opozičního hnutí ANO.
Ministryně obrany Jana Černochová při schvalování česko-americké obranné...

Ministryně obrany Jana Černochová při schvalování česko-americké obranné smlouvy ve Sněmovně | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

„Jde skutečně o historický okamžik, neboť tato dohoda dává naší zemi další bezpečnostní záruku, která zapadá do celkového aliančního rámce a prohlubuje nejen obrannou spolupráci s naším nejdůležitějším spojencem,“ řekla poslancům Černochová.

Pro přijetí smlouvy hlasovalo 115 ze 144 přítomných. S vládní koalicí hlasovalo pro ratifikaci dohody s USA i 30 poslanců ANO, dalších 11 se zdrželo. Proti byli jen poslanci SPD a čtyři poslanci ANO (Hubert Lang, Jiří Mašek, Marek Novák a Berenika Peštová).

„Je to důležité zejména s ohledem na současnou bezpečnostní situaci, kdy bohužel jen pár set kilometrů od našich hranic na východ probíhá brutální ruská vojenská agrese a kdy je Evropa ohrožena největším válečným konfliktem od druhé světové války,“ uvedla ministryně obrany.

„Vážím si postoje všech, kdo vnímají, o jak klíčový dokument se jedná, a nešíří spekulace či dezinformace. To je přesně ten způsob, jak bychom k obraně naší země měli přistupovat,“ ocenila, že se smlouvu rozhodlo podpořit i ANO.

Diskuse o smlouvě už skončila. Ještě před hlasováním o ní si hnutí SPD vzalo hodinovou pauzu na poradu klubu do 18:31.

Demonstrace přilákala jen pár desítek lidí

To, že většině veřejnosti je to vzhledem k momentálnímu chování Ruska zřejmé, se odrazilo i na zanedbatelné účasti na demonstraci odpůrců smlouvy u Sněmovny, kteří tvrdí, že nechtějí v Česku žádné cizí vojáky.

„Držte nám palce, budeme bojovat dlouho do noci,“ tvrdil poslanec SPD Radovan Vích hrstce demonstrantů. Sešlo se jich jen pár desítek.

Pětikoalice hned v úvodu mimořádné schůze na návrh šéfa klubu STAN Josefa Cogana prosadila, že o česko-americké obranné smlouvě mohou poslanci jednat i hlasovat v případě potřeby i po půlnoci. Ale poměrně brzy se ukázalo, že žádné noční jednání se tentokrát konat rozhodně nebude.

Případnou přítomnost amerických vojáků by musel opět schválit parlament

Smlouva neznamená přítomnost amerických vojenských sil v Česku ani rozhodnutí o zřízení americké základny. Případnou přítomnost vojáků USA by znovu musel schvalovat parlament.

„Spojené státy nemají ani plán, ani zájem budovat tu něco, co by se dalo nazývat základnou,“ řekla minulý týden senátorům Černochová.

I tak smlouva vyvolává vášně odpůrců - opozičního hnutí SPD, komunistů a některých dalších marginálních neparlamentních uskupení.

Před budovu Sněmovny na Malostranském náměstí svolalo hnutí SPD odpůrce smlouvy. Jejich účast byla zanedbatelná, předseda SPD Tomio Okamura se tak ve Sněmovně u řečnického pultíku, i když demonstrace už probíhala, nejprve radši dál věnoval vládou navržené novele zákona o důchodovém pojištění.

Před Sněmovnou ve stejnou dobu vystupovala Zuzana Majerová, šéfka neparlamentní Trikolory, která půjde příští rok do voleb v koalici s SPD. Mluvila třeba o nutnosti referenda. Později i Okamura dorazil, ale počet demonstrantů byl i v té době stále zanedbatelný.

ANO připravilo doprovodné usnesení

ANO připravilo doprovodné usnesení, na němž se dohodlo i s vládní koalicí

V usnesení se píše, že Sněmovna v souvislosti s vyslovením souhlasu s ratifikací dohady prohlašuje, že její uzavření znamená prohloubení praktické obranné spolupráce mezi ČR a USA a přispívá k vyšší bezpečnosti Česka, neboť transatlantická spolupráce je základem kolektivní obrany zemí NATO.

Případná přítomnost ozbrojených sil USA na území ČR je podle návrhu usnesení možná pouze se souhlasem ČR a s plným respektem k ústavě a právnímu řádu ČR. Dohoda nezakládá právo na rozmístění jaderných zbraní na českém území a nedává bez předchozího souhlasu ČR právo ozbrojeným silám USA budovat na českém území stálé vojenské základny, ani na něm trvale pobývat.

Šéf civilní kontrarozvědky BIS Michal Koudelka v květnu v parlamentu varoval, že se Rusko bude snažit využít všech prostředků, včetně působení „páté kolony“ u nás, aby zabránilo schválení česko-americké obranné smlouvy. Koudelka o tom mluvil na semináři Vnitřní bezpečnost a odolnost státu ve Sněmovně.

„Obrana Evropy je založena na angažmá amerických ozbrojených sil. Tak to bylo, je a pevně věřím, že i v budoucnu bude,“ řekla v dubnu, když smlouvu s USA schválila vláda, ministryně Černochová. Podle premiéra Petra Fialy dohoda s USA zvyšuje bezpečnost České republiky i českých občanů.

Žádné základny tu nebudou, řekl Babiš. Podpořil smlouvu s USA

Přijetí smlouvy s USA podpořil i bývalý premiér a šéf ANO Andrej Babiš. „Žádné základny, žádní vojáci tady nebudou,“ řekl Babiš. Zmínil, že smlouvu mají i Rumunsko, Bulharsko a Maďarsko. Smlouvu má zatím sjednanou 24 členských států Severoatlantické aliance. Česko je tak pětadvacátou zemí.

Zhruba čtyřicetistránková smlouva DCA je rámcová smlouva, která se zabývá například právním postavením amerických vojáků, pokud by v Česku někdy v budoucnu byli, týká se také ochrany životního prostředí, provozu motorových vozidel americkými vojáky a jejich rodinami nebo třeba postavením dodavatelů amerických ozbrojených sil. Předpokládá také osvobození amerických vojáků od daní a cel v České republice.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...