Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Komunismus skončil, znárodnění trvá. Šlechta se dodnes soudí o majetek

Mezi nejvíce sledované kauzy posledních třiceti let patřily šlechtické restituce. Z exilu se vracely rody s německy znějícími jmény a od státu požadovaly zpět své majetky. „Když chtěl pánbůh někoho potrestat, vrátil mu zámek,“ zní letitý bonmot Karla Schwarzenberga. Zpět do rukou Schwarzenbergů se vrátila asi jen desetina původního rodového majetku. Další rody se se státem stále soudí.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jsou to lidé jako my. Že se restituce omezila především na osoby blízké moci, není snad tajemstvím.

Majetek, který němečtí nacionální socialisté mé rodině zabavili, byl po válce znárodněn komunisty. Z mé rodiny jsem poslední žijící, všichni zahynuli v koncentrácích, nikdo se nevrátil. Když jsem se hlásil o dědictví po sestře mého tatínka, chtěli po mně na Praze 1. dědický list. Kde ho vzít, když ani hrob a přesné údaje o smrti neexistují? Stejně tak majetek mého strýce Josefa v Chomutově. 1940 zabavený Němci, byl znárodněn, je to dnes Bezručovo ůdolí. Chomutovští reagovali na žádost o vrácení velmi nevraživě.

Takových případů bude jistě mnoho, ale život jde dál, začínali jsme 1945 od nuly, 1953 už zase diskriminace od KSČ, následoval nový začátek v Praze, 1969 opět nový začátek v Německu. Teprve po 1990 lze říci, že vše běží už v klidu, samozřejmě, jednou znárodněné zprivatizovali ti, kdo k tomu měli příležitost, zcela běžné všude. T.zv. "šlechta" má své právníky, pro ně je to běžný biznys.

0 0
možnosti
OP

Něco, co si říká šlechta, tj vyčleňuje se ze společnosti, že oni jsou ti šlechetní, je pouze lidský konstrukt. Vůbec mě to nebere

3 2
možnosti
PS

Kdo a kdy se tady někdy oháněl nějakým feudálním titulem? Konkretně kdo se vyčleňuje?

0 1
možnosti
PV

Znárodnění neprováděl komunistický režim, ale většinu sporných majetků zabavila Československá republika na základě toho, že majitelé za války kolaborovali s nacisty. Teď se 70 let po skončení války dohadujeme a soudíme, jestli nařčení z kolaborace bylo oprávněné nebo ne, a z toho se pak odvozuje, jestli majetek byl zabaven oprávněně nebo ne. Skoro mi připadá, že takový časový odstup už nahrává lidem, kteří sice s nacisty kolaborovali, ale když už nežijí žádní přímí pamětníci, tak se pokoušejí říkat, že to vlastně nebylo tak horké a že vlastně tenkrát to kolaborace ani nebyla. No ... A druhá věc - v řadě případů, zvláště u těch sporných, bych raději viděl nějakou finanční náhradu, než vydávání majetku, zvláště v případech, kdy už není ve vlastnictví státu. Aby náprava jedné křivdy nezpůsobila křivdu jinou. A navíc, u sporného případu se dá poskytnout finanční náhrada v nějaké částečné výši, zohledňující nejistotu obou stran - zatímco u vydání majetku lze jedině vydat nebo nevydat, žádné částečné řešení možné není.

3 0
možnosti
Foto

Přečetl jsem první tři řádky a dal jsem plus, protože je to naprosto jasné ;-D;-D;-D

0 0
možnosti
AK

Kraje se potuplovaly, centralismus a prerozdelovani trva, stejne tak silny cesky nacionalismus, korupce... Ale coz, v hospode uz muzete vykrikovat cokoliv, otevrit svoji pekarnu nebo vycestovat. Jak malo staci k lidske radosti:))

0 0
možnosti
PS

A co to má společného s nevracením?

0 0
možnosti
Foto

J20i81r22i 42C85i89z

27. 6. 2019 12:36

Pri obhajobe Benesovych dekretu a slovech "vlastizrada a kolaborace" bych si dovolil upozornit na zajimavou vec. Nejvice s tehdejsim nacistickym Nemeckem se svezl klero-fasisticky Slovensky stat zalozeny 14.3.1939. Ten se podilel svoji ucasti na prepadeni Polska 1.9.1939 po boku nacistickeho Nemecka a bolsevickeho Ruska, ucastnil se tazeni na vychod a skoncil teprve s poslednim dnem valky. Jak je tedy mozne, ze Slovakum nebyl konfiskovan majetek za kolaboraci s Nemeckem v mnohem vetsi mire, nez nekterych slechtickych rodu? Slechta prisla jiz mnohem drive o velkou cast majetku (viz historie) a ukradenim zbytku se nove poslepovany stat v r.1945 pripravil o vysoce kvalifikovane odborniky na zemedelstvi a lesnictvi. Stejne tak ukradenim (znarodnenim) hospodarstvi na zaklade dekretu se tento stat pripravil o nejlepsi a nejchytrejsi lidi, kteri vse vytvorili svou praci a umem. Ze vse posvetily volby v r.1946, kdy KSC obdrzela 45% hlasu volicu je jen dukaz o velkem omylu nasich predku, kteri "bolsevismus" prosazeny stalinistou Benesem vzali za sve kredo. Vracet ukradeny majetek nas bude vracet mezi zapadni civilizaci, jinak jsme stale "vychod".

1 2
možnosti
KD

K68a58r73e30l 66D80r68d53a

27. 6. 2019 10:39

Co vím, dobře vyvlastnit šlechtu a církev uměla Francie, jako vzor jak budovat stát na občanském principu. Majetek je jeden. Vyvlastnění je nutné, aby měla republika kde vzniknout.

Stejně postupovalo Československo. Navázaly se problémy s nacismem, českými Němci, Katolickou církví, nástupem komunismu a samozřejmě se snahou rozkrást a obohatit se. Vyvlastnit Schwarzenbergy potřebovalo vlastní zákon. Jinak dnes máme místo Jihočeského kraje stále soukromé panství...

Tvrdit, že jde o ukradené majetky je bez znalosti věci dost vlastizrádné. I ti komunisté nastoupili k rozpracované reformě. Rok majetkové hranice 1948 je sám o sobě dost diskutabilní. Československo vyvlastnění majetků nikdy plně nedotáhlo.

A teď si šlechta v pohodě prolamuje co se jí hodí, podobně postupují církve v restitucích. Přitom naše země nepotřebuje desítky let handrkování o rozpadlé a znehodnocené majetky, ale především tlustou čáru za minulostí. Je to celé o vlastizradě. Egoismus je nad zájmem státu i u morálních autorit někdejší šlechty a především církve. Obrázek české elity - hamty, hamty. ;-)

6 3
možnosti
PS

Co to je za bolševické kecy? pokud někomu něco patří a bylo to ukradeno, má se to vrátit. Ať je to hrabě z dolní horní, nebo Karel Drda. I když podle toho komunistického slohu nic takového nehrozí. Protože po znárodňováni většinou volali takoví ti chudáci, co nic nedokázali, nebo si chtěli nějak pomoci.

4 3
možnosti
MN

Ti, co tu pořád plácají, že u nás nikdy nebyl budován komunismus, tak bych doporučil k přečtení 1. článek z Ústavy přijmuté v roce 1960:

Ústavní zákon ze dne 11. července 1960

Ústava Československé socialistické republiky

Prohlášení

I

My pracující lid Československa prohlašujeme slavnostně:

Společenské zřízení, za které bojovaly celé generace našich dělníků i ostatních pracujících a které měly od vítězství Velké říjnové socialistické revoluce před očima jako vzor, stalo se pod vedením Komunistické strany Československa skutečností i u nás.

Socialismus v naší vlasti zvítězil!

Vstoupili jsme do nového období našich dějin a jsme odhodláni jít dále k novým, ještě vyšším cílům. Dovršujíce socialistickou výstavbu, přecházíme k budování socialistické společnosti a shromažďujeme síly pro přechod ke komunismu.

...

3 1
možnosti
VV

Co kdyby Švédové vrátili to, co nakradli za Třicetileté války?

9 1
možnosti
KD

K51a56r32e43l 26D81r42d82a

27. 6. 2019 10:47

Zrovna jsem pročítal rok 1648. Praha se ubránila jen dík tomu, že Švédové se pustili do rozkrádání majetků na Malé Straně a Hradčanech a překvapení, kterého dosáhli, nevyužili k obsazení celé Prahy. Pak už bylo pozdě. Praha za Vltavou se opevnila.

Šlo o to, zda se restituční čára posune k roku 1618 nebo 1622. V prvním případě by se vracel Český stát, v druhém 300 let temna a Vídeň.

Švédové to za nás projeli. Tím jsme se stali rozkrádanou kolonií. Oproti tomu je nějaký švédský honorář drobek.

2 0
možnosti
LP

Napoleon nebo císař Karel V. také majetky nevracely, neměli jsme ani my.

0 2
možnosti
PS

Co máš za problémy? Vrátit ukradené je snad pořádku.

2 1
možnosti
TH

Škoda, že autor (fanda Landsmačaftu???) se ani slovem nezmínil, že většina majetku šlechty byla zkonfiskována na základě Benešových dekretů, zejména

Dekretu č. 5/1945 Sb. z. a n. II, o neplatnosti některých majetkově-právních jednání z doby nesvobody a o národní správě majetkových hodnot Němců, Maďarů, zrádců a kolaborantů a některých organisací a ústavů, Dekretu č. 12/1945 Sb. z. a n. II, o konfiskaci a urychleném rozdělení zemědělského majetku Němců, Maďarů, jakož i zrádců a nepřátel českého a slovenského národa, které byly doplněny dalšími dekrety, zejména č. 100-103 o znárodnění. V zásadě se jednalo o to, že člověk, který se přihlásil k nacismu (což udělaly téměř všechny šlechtické rody), ztrácel majetek a z větší části byl odsunut na základě konferencí vítězných mocností do Německa. Dnešní spor o majetek rodu Walderode by měl být jasně řešen v duchu těchto dekretů a ani účelové zmizení části dokumentů o kolaboraci Walderodeho by nemělo Benešovy dekrety zpochybňovat.

5 4
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...