Premiér Petr Fiala pozval do Kramářovy vily premiéry od vzniku samostatné České...

Premiér Petr Fiala pozval do Kramářovy vily premiéry od vzniku samostatné České republiky. Pozvání nepřijali jen Josef Tošovský a Bohuslav Sobotka. Bývalý premiér Stanislav Gross již zemřel. | foto: ČTK

Půtky stranou, čas na vtipy a cigaretu před vilou. Když spolu večeří premiéři

  • 177
Příjemný večer, při kterém jsme zapomněli na politické soupeření. Tak hodnotí současní i bývalí vrcholní představitelé České republiky slavnostní večeři, kterou v pondělí uspořádal u příležitosti 30 let samostatné České republiky premiér Petr Fiala. Státníci zavzpomínali třeba na rozdělení Československa, naopak současná politická témata neřešili.

Petr Fiala, jeho předchůdce Andrej Babiš, ale také třeba Vladimír Špidla, Mirek Topolánek či Václav Klaus. Kramářova vila v pondělí večer hostila deset současných či bývalých státníků spolu s jejich partnerkami. Řada z nich byla v minulosti politickými soupeři, někteří spolu politický boj stále vedou.

„Jsou to lidé z různých politických táborů, stran, názorových proudů, ale musím říct, že atmosféra byla velmi příjemná, společenská,“ komentoval pondělní akci Fiala, který večeři uspořádal. „Slavnostní chvíle převládla nad střety a osobními konflikty z minulosti,“ dodal.

Podobně celý večer popisují i jeho předchůdci v roli předsedy vlády. „Bylo to normální společenské setkání,“ komentoval večeři třeba Vladimír Špidla, který v čele země stál mezi roky 2002 a 2004.

„Atmosféra byla příjemná, myslím, že jsme to nikdo nepojali jako příležitost k ostré debatě,“ souhlasí Jiří Paroubek, bývalý premiér za ČSSD. Jak podotýká, vzhledem k rozdílným názorům účastníků a nepřítomnosti publika by to byl ztracený čas.

Formálnější část večeře podle hostitele Fialy spočívala v tom, že po jeho úvodním přípitku dostal každý z expremiérů prostor k promluvě. „Požádal jsem každého z pánů bývalých premiérů, aby pár slovy připomněl dobu, kdy stál v čele vlády, co považoval za důležité, co se mu podařilo,“ popsal současný premiér.

Fiala hostil české premiéry. U jednoho stolu se sešli velcí političtí soupeři

Podle Paroubka se účastníci drželi faktů. „Nikdo přednes nepojal způsobem ‚pochválím se sám‘. Všichni jednotlivci mluvili jen o faktech, o tom, co považovali za podstatné v době své vlády,“ uvedl s tím, že kontroverzi se účastníci vyhýbali.

Podle dalšího z účastníků, předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, se debata stočila třeba i k tématu rozdělení republiky. „O tom samozřejmě mluvil hlavně pan (exprezident Václav) Klaus,“ řekl expremiér s tím, že se spolu účastníci večeře i zasmáli.

2. ledna 2023

Vtipy a společná cigareta před vilou

Zbytek debaty pak byl podle Paroubka již spíše apolitický - došlo třeba na osobní témata či konverzaci o dětech. Naopak na aktuální politické kauzy podle něj nedošlo. Zmíněné byly jen občas v žertu. „Samozřejmě někteří vtipkovali, třeba jestli je teď ODS levicová nebo není, občas padly vtipné poznámky, ale vše bylo míněno v dobrém. Zapomněli jsme na nějaké soupeření,“ uvedl Babiš s tím, že část účastníků si pak před vilou ještě společně zapálila cigaretu.

Současní i bývalí politici se sešli na koncertě, přijel i slovenský premiér

Babiš přitom poukázal na to, že přítomné byly i partnerky expremiérů - třeba jeho manželka Monika Babišová při večeři seděla vedle současného šéfa kabinetu Fialy.

„Bylo to fajn, šli jsme na koncert a měli dobré jídlo,“ poukázal expremiér a současný prezidentský kandidát na další část programu. Po večeři totiž následoval slavnostní koncert v pražském Rudolfinu, kde zazněla třeba Novosvětská symfonie nejhranějšího českého skladatele Antonína Dvořáka. Této části se zúčastnil i slovenský premiér Eduard Heger.

Babiš celou akci označil za dobrý nápad a uvedl, že by byl pro, aby se obdobná akce opakovala třeba i za deset let. Podobně událost ocenil na Twitteru i bývalý premiér za ODS Mirek Topolánek. „Bylo to nakonec příjemnější, než jsme čekali, a méně vyhrocené, než jsme se obávali. Určitě riskantní, ale skvělý nápad, Petře,“ napsal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video