ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Rakušan je loutka staré ODS. Šlachtovi vadí adept na policejního prezidenta

  • 178
Bývalý policista a nynější předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta se na Twitteru pustil do vicepremiéra Víta Rakušana. Vadí mu, že by za policejního prezidenta měl schválit Martina Vondráška. Dosavadnímu náměstkovi vytýká přátelství s exministrem vnitra Ivanem Langerem z ODS a účast na reformě policie za tehdejšího ministra Chovance, kvůli které Šlachta od policie odešel.

V pátek vicepremiér, ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan potvrdil, že mu poradní komise Vondráčka doporučila. Ten je jediný kandidát, který se do řízení přihlásil.

V návaznosti na tuto zprávu se k situaci vyjádřil bývalý policista a předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta. Na Twitteru nazval Rakušana loutkou v rukou staré ODS.

Definitivní stanovisko o tom, kdo se stane policejním prezidentem resort vnitra podle Víta Rakušana oznámí v úterý. Současný prezident Jan Švejdar skončí v čele policie na konci března. Prezidentem byl tři roky. Jeho rozhodnutí přišlo v polovině loňského prosince po schůzce s tehdy nastupujícím ministrem vnitra Rakušanem.

Švejdar napsal, že dospěl k názoru, že jeho setrvání ve funkci není žádoucí. Rakušan odmítl tvrzení, že na Švejdara ohledně odchodu vyvíjel tlak. Připustil ale, že se v některých otázkách neshodnou. Ministr se znovu se Švejdarem sešel na začátku ledna. Rakušan po schůzce na tiskové konferenci v budově ministerstva vnitra uvedl, že se s policejním prezidentem do jeho odchodu z funkce domluvili na „nanejvýš profesionální“ spolupráci.

Švejdar následně na policejním prezidiu novinářům řekl, že na prosincové schůzce z Rakušanova vyjádření pochopil, že současná vláda i on chtějí změnu na pozici policejního prezidenta. Dodal, že nechce blokovat jednání mezi ministerstvem a policií a také nechce být „záminkou k tomu, že policie bude nějakým způsobem dehonestována“.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video