Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Silvestrovský alkohol za volantem prokáže už „dýchnutí“. A stačí málo

  13:31aktualizováno  13:42
Řidiči, kteří po silvestrovských oslavách nastartují auto, si musí dát pozor na novinku: jako důkaz, že pili, postačí policii dechová zkouška. Odpadnou tak zdlouhavé převozy k lékaři na odběr krve. A redaktoři MF DNES otestovali, že k začátku konce řidičské kariéry stačí málo.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Na odběr krve odjedou jen řidiči, kteří nebudou souhlasit s hodnotou naměřenou testerem. Pokud lékařské vyšetření prokáže alkohol, řidič uhradí náklady.

"Výrazně nám to usnadní práci. Policisté v terénu stihnou zkontrolovat daleko více řidičů než dosud," pochvaluje si novinku šéf dopravní policie Leoš Tržil.

Reportéři MF DNES s pomocí testeru zkusili, jak rychle odbourává tělo alkohol. Přestože nad jedním pivem řidiči často mávnou rukou, test prokázal, že v dechu se projeví ještě za dvě hodiny. Po 120 minutách po vypití piva přístroj ukázal 0,22 promile.

Na Nový rok přísnější kontroly

Na Nový rok sice policisté nechystají žádný centrální "zátah", v některých regionech však budou kontroly důkladnější. "Na silnicích bude více policistů než obvykle a zaměří se speciálně na dechové zkoušky," potvrzuje šéf západočeské policie Miloslav Maštera. Podobně mluví i vedení policie v Praze, středních Čechách nebo na jižní Moravě.

DECHOVÁ ZKOUŠKA JAKO DŮKAZ

Od Nového roku k usvědčení opilého řidiče postačí dechová zkouška. Policisté už jej nepovezou na odběr krve. Po Silvestru se na silnicích objeví více kontrol, policisté se zaměří právě na alkohol.

Od letošního ledna do listopadu zavinili opilí řidiči 6,5 tisíce nehod. Alkohol za volantem se přitom trestá poměrně tvrdě. Pokud nadýcháte přes jedno promile, hrozí vám až tři roky ve vězení. A protože v Česku platí nulová tolerance alkoholu, nadýchat můžou i lidé, kteří prohýřili předchozí noc, vyspali se, ale v jejich těle zůstal zbytkový alkohol.

Jak urychlit jeho odbourávání? Odborníci doporučují ráno hodně pít, alkohol totiž tělo dehydratuje. "Podstatné je, jak rychle dokáže člověk odbourat alkohol - tomu, kdo pije často a snáší ho dobře, budou ubývat promile rychleji," řekl primář pražské protialkoholní léčebny U Apolináře Petr Popov.

Test za pětikorunu i tisíce

Podle odborníků dosahuje objem alkoholu v krvi vrcholu tři čtvrtě hodiny po napití, pak už hladina klesá. Pokud však člověk dýchá do přístroje bezprostředně po požití, naměří daleko vyšší hodnoty, protože má ještě v ústech alkoholové výpary.

Jak rychle se vypitý alkohol projeví na schopnosti řídit? "Bývá to do dvaceti minut, nejvýše půl hodiny," odpovídá lékař protialkoholní léčebny.

Mýty o tom, že člověk nadýchá po některých sladkostech s rumovou příchutí nebo třeba po zmrzlině, primář Popov odmítá. "V těchto jídlech většinou žádný opravdový alkohol není," říká.

KALKULAČKA

Spočítejte si, kdy můžete po konzumaci alkoholu sednout za volant

Z posílení významu dechové zkoušky na silnicích mají kromě policistů největší radost prodejci alkoholových testerů. "O Vánocích se prodej tradičně zvyšuje. Většina lidí je závislá na autech a chtějí vědět, kdy už mohou sednout za volant," podotýká Radek Všetečka ze společnosti V-net. Tester je podle něj také oblíbeným propagačním předmětem mnoha firem, jen Všetečkova firma prodala loni 23 tisíc přístrojů.

Relativně kvalitní přístroj lze pořídit už za devět set korun, "profesionální" měřiče, se kterými pracuje policie, vyjdou na několik tisíc. Některé restaurace a bary kupují automaty s jednorázovými testery, které si mohou štamgasti zakoupit za pět nebo deset korun.

Testerům je sedmdesát

Alkoholové testery zítra slaví sedmdesáté narozeniny - poprvé změřily alkohol podle dechu na Silvestra 1938. Stroj Američana R. N. Hargera připomínal krabici od bot. První detekční trubičky se objevily v roce 1953.

Zákony zapovídající řízení v opilosti jsou mnohem starší než přístroje na odhalování opilých šoférů - první omezení například ve Velké Británii úřady vydaly v roce 1872, v roce 1925 jej rozšířily na "jakékoliv mechanicky poháněné vozidlo".

JAK RYCHLE VYPRCHÁ ALKOHOL

Tomáš ChundelaPůllitr piva. Tomáš si dal jedno pivo (4,9 promile), aniž předtím obědval. Přístroj naměřil tyto hodnoty: po 30 minutách 0,63 promile, po 60 minutách 0,38 promile a po 120 minutách 0,22 promile. Ani po dvou hodinách tedy úplně nevystřízlivěl.

Lenka PetrášováDvě deci vína. Lenka se naobědvala, než vypila jednu sklenku bílého vína, a alkohol z ní vyprchal nejrychleji. Přístroj naměřil po 30 minutách 0,19 promile, po 60 minutách 0,18 promile a po 120 minutách 0 promile.

Josef KopeckýDva panáky ginu. Josef si dal po obědě dva panáky a přidal k tomu jednu kávu. Hladina alkoholu stoupala první hodinu. Přístroj naměřil po 30 minutách 0,37 promile, po 60 minutách 0,63 promile a po 120 minutách 0,34 promile.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Petr Pavel přijel na návštěvu Pardubického kraje

  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

26. května 2024

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

V metru ve stanici Náměstí Republiky spadl do kolejiště člověk, provoz byl zastaven

25. května 2024  22:38,  aktualizováno  23:28

„Na stanici metra B spadl do kolejiště člověk. Provoz metra je přerušen v úseku Smíchovské nádraží...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...