Česko pokryje ledovka, varují meteorologové (ilustrační snímek).

Česko pokryje ledovka, varují meteorologové (ilustrační snímek). | foto: Petr Ježek, MF DNES

Silnice v noci pokryje ledovka, v Čechách stouply hladiny řek

  • 3
Celé Česko pokryje v noci na sobotu ledovka a náledí, varují meteorologové. Výstraha platí od pátečních 18 hodin do sobotních 9 hodin. Na jihozápadě Čech kvůli dešti a tání sněhu také stouply hladiny řek, na Radbuze v Tasnovicích a ve Staňkově byl vyhlášen stav pohotovosti. Řeky mají opět stoupnout v noci na neděli.

Podle meteorologů k nám bude proudit chladný a vlhký vzduch od severozápadu. "V důsledku poklesu teploty vzduchu se bude ve večerních, nočních a ranních
hodinách tvořit místy náledí," varuje Český hydrometeorologický ústav. Výstraha před ledovkou a náledím platí pro celé území republiky.

Nárazový vítr společně se sněžením bude zároveň v polohách nad 700 metrů také vytvářet sněhové jazyky.

Na většině území má v pátek občas sněžit, v nižších polohách budou srážky smíšené nebo dešťové. Teploty se budou pohybovat mezi nulou až čtyřmi stupni, na horách bude jen lehce pod nulou. V noci teploty klesnou na nulu až minus čtyři stupně, za jasné noci a na sněhu ojediněle na minus sedm stupňů. Sobota pak bude deštivá, a to i ve vyšších polohách.

Meteorologové zároveň upozorňují, že kvůli dešti a tání sněhu v Čechách stouply hladiny řek, zejména na horní Berounce a Skalici. Místy řeky dosáhly i prvního povodňového stupně, na Radbuze v Tasnovicích dokonce stavu pohotovosti (více čtěte zde).

Vyšší hladinu má i Mže ve Stříbře, Střela v Plasech, Úhlava v Tajanově, Úslava v Prádle, Berounka v Plzni-Bílé Hoře a Skalice ve Varvažově. Na těchto místech zatím platí první stupeň povodňové aktivity - bdělost.

Povodňová bdělost platí až do odvolání pro Středočeský, Plzeňský a Jihočeský kraj. Přestože v pátek dopoledne řeky vesměs klesaly, v noci ze soboty na neděli a v neděli kvůli dalším srážkám řeky opět stoupnou.

Meteorologové proto doporučují lidem, aby sledovali dopravní zpravodajství a jezdili velmi opatrně. Zároveň by lidé měli sledovat aktuální vodní stavy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video