Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Psa se zbavte, řekli jí na úřadě. Dům pro seniory přitom zvířata nezakázal

  14:57
Po dvanácti letech čekání se Evě Janků podařilo získat místo místo v domě s pečovatelskou službou. Nicméně radost ze zprávy vzápětí vystřídalo zoufalství ze ztráty milovaného psa. Na městském úřadě jí řekli, že si s sebou Harika vzít nemůže. Vedení města ale trvá na tom, že jí nikdo psa nezakázal.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Jsem vdova a před sedmnácti lety jsem přišla při úrazu o levou ruku. Žádost jsme do pečovatelského domu dávali výhledově. Kdyby se manželovi něco stalo... a ze začátku jsme na to nijak netlačili. Manžel byl celkem zdravý, i když byl o 16 let starší,“ shrnula na úvod Janků pro iDNES.cz.

Situace se změnila až v době, kdy její manžel onemocněl rakovinou. „Potom jsme jim řekli, že už je to akutní. Manžel mezitím zemřel a letos nám to přidělili, už tedy s partnerem,“ řekla Janků.

Ze zprávy měla velkou radost až do chvíle, než se dozvěděla, že si s sebou nemůže vzít psa Harika. Toho našla jako štěně v příkopě a osm let se o něj starala. V době, kdy o místo s manželem žádali, tak nijak nezjišťovali, jestli tam je možné mít s sebou zvířata nebo není.  

Sdělení, že se musí s milovaným psem rozloučit, ji zdrtilo. Snažila se mu tedy intenzivně najít nový domov. Když jednou popisovala svoji situaci do telefonu Aleně Šmídkové z SOS for Pets, plakala tak, že pro slzy neviděla na cestu, a zlomila si nohu v kotníku. Nakonec ale uspěla a i s pomocí Šmídkové se jí podařilo pro Harika najít nového hodného majitele.

Mluvčí Svitav: Psa jim nikdo nezakázal

Šmídková upozornila na to, že to není jediný případ, kdy se starší člověk musel kvůli stěhování do domova rozloučit se svým dlouholetým „parťákem“. „Přijde mi, že pro ty lidi je to strašně deprimující a stresující a je to pro ně hrozné,“ uvedla Šmídková s tím, že většinou nemají příbuzné a třeba ani netuší, na koho se obrátit. 

Janků získala pronájem v Domě zvláštního určení s pečovatelskou službou ve Svitavách. Jedná se o samostatné byty, které patří městu Svitavy, ale funguje v nich pečovatelská služba. Mluvčí Svitav Lucie Macášková iDNES.cz řekla, že tam ale zvířata být mohou. „Není nikde uvedeno, že by tam pes nemohl být. Ověřovala jsem u kolegyň tento konkrétní případ a ty mi řekly, že to paní nikdo nezakázal, takže nevím, kde to mohlo vzniknout,“ uvedla Macášková.

Zákaz chovu domácího zvířete dokonce není uvedený ani ve stanovách zařízení. Navíc už nyní jeden z nájemníků bytu tam prý psa má, proto by to neměl být problém ani v tomto případě. Nicméně Janků bylo sděleno něco jiného. „Řekli nám to na městském úřadu, který byty přiděluje. Řekli, že ho s sebou mít nesmíme,“ uvedla Janků s tím, že nezná ani důvod, proč tam Harik nesměl být. Pouze jí řekli, že psa tam nechtějí. Domnívala se, že je to kvůli sousedům. 

Jak se bránit?

Podobné zkušenosti má i Kateřina Bohatá, která vede linku seniorů při společnosti Elpida. Na ni se mohou bezplatně denně obracet starší lidé, kteří potřebují poradit. Bohatá jim doporučuje, aby se předem šli do zařízení podívat. „Měli by si přečíst smlouvu, kde je vše napsané. V momentě, kdy to tam napsané není, tak je k tomu nikdo nemůže nutit, takže my je vždycky odkazujeme k tomu, aby se do zařízení jeli podívat ještě před nástupem,“ zmínila možný postup Bohatá.

Majitelům domácích mazlíčků pak radí, aby si vše nechali ukázat v písemné podobě. Konkrétně tedy domovní řád nebo provozní řád. „Tohle všechno by měl mít ten senior možnost si přečíst i vzít si ten výtisk domů. Měl by tedy vědět, že tu mnohastránkovou smlouvu nemusí číst na místě. Má nárok vzít si smlouvu domů, tam si ji pročíst a případně ji i s někým prodiskutovat. Někdy to konzultují i u nás na lince, že ji čteme spolu po telefonu,“ uvedla Bohatá. Pokud nikde písemně není uvedeno, že tam zvířata jsou zakázána, tak tam povolena jsou a nikdo je nemůže nutit se zvířat zbavovat.

Podle právníka Miroslava Uřičaře záleží na velikosti zvířete i na typu zařízení. Pokud se jedná o menší kočku, která je čistotná a senior má v domově pro sebe vyhrazený prostor, tak by s tím podle něj neměl být žádný problém. I přesto se ve své praxi setkal s případy, kdy se klient musel kočky před nástupem do zařízení zbavit. „Bylo to v situaci, kdy řád domova pro seniory zakazoval striktně jakákoli zvířata, tedy nesměli by tam mít ani akvarijní rybičky,“ uvedl Uřičař.

Problematičtejší je to podle něj u psů, kde by zákaz byl pochopitelný, pokud by se jednalo o velkého psa, případně bojové plemeno nebo pokud by neustále štěkal. „Tam by takový zákaz dával smysl,“ uvedl Uřičář. Není tedy podle něj možné paušálně řict, že by všechna zvířata mohla být vychovávána v domově pro seniory.

Na závěr ale dodal, že při poskytování sociálních služeb v domovech pro seniory nemůže být seniorům a priori zakazován chov jakéhokoli zvířete. „Chovu zvířete, které neobtěžuje ostatní a nevyžaduje zvýšené náklady poskytovatele služeb, nelze bránit,“ uzavřel Uřičař.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...