Do KDU-ČSL se Ježek vstoupit nechystá.

Do KDU-ČSL se Ježek vstoupit nechystá. | foto: Michal Šula

Šéf knihovny Ježek půjde za lidovce do senátních voleb

  • 16
Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek bude v podzimních senátních volbách kandidovat v Praze 9 za lidovce do Senátu. Na tiskové konferenci to oznámil spolu s šéfem KDU-ČSL Jiřím Čunkem.

"Jeho kandidaturu odhlasoval celostátní výbor strany," uvedl pro iDNES.cz mluvčí lidovců Martin Horálek. Doplnil, že strana Ježkovi dnes věnovala darovací listinu a základní kámen na stavbu budoucí budovy Národní knihovny.

"Vážím si důvěry členů výboru a jsem rád, že právě KDU-ČSL je první politickou stranou, která nové budově věnovala základní kámen. K jedné z nejstarších politických stran v naší zemi nepochybně zájem a péče o kulturní bohatství patří," řekl na tiskové konferenci Vlastimil Ježek.

"Jsem si jistý, že Vlastimil Ježek bude tím nejlepším reprezentantem křesťanských demokratů v obvodu Prahy 9. Jeho práce v knihovně i na pozici ředitele Českého rozhlasu nás přesvědčila, že jde o kandidáta, který má vysoké lidské a pracovní kvality," řekl na konferenci šéf lidovců Čunek.

Ježek je přesvědčen, že jeho kandidatura za lidovce nezkomplikuje jednání o výstavbě nové knihovny na Letné. "Mám za sebou víc než rok, ve kterém jsme právě díky pražské politice nepostoupili ani o píď," uvedl Ježek. Hlavní slovo v pražské politice má podle něj ODS.

Spory o výstavbu nového objektu Národní knihovny se táhnou už přes rok. Týkají se financování, pozemku i regulérnosti soutěže, ze které vzešel návrh architekta Jana Kaplického - takzvaná chobotnice.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) a ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) už dříve uvedli, že na výstavbu nejsou peníze. Čunek před pár dny ale řekl, že se chce zasadit o to, aby vláda ve státní pokladně chybějící prostředky našla. - čtěte Blob je tak škaredý, až je krásný, zastal se knihovny Čunek


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video