ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Růst nákladů veřejného zdravotnictví je neudržitelný, varují pojišťovny

  • 85
Svaz zdravotních pojišťoven ČR (SZP), který sdružuje šest menších pojišťoven, odhaduje, že náklady systému veřejného zdravotního pojištění mohou být až o 12 miliard vyšší než v návrhu úhradové vyhlášky plánuje ministerstvo zdravotnictví. Rozdíl příjmů a výdajů by tak mohl být až 20 miliard korun.

Ministerstvo dříve na kritiku návrhu reagovalo, že vyhláška není definitivní a její parametry se mohou měnit. Takzvaná úhradová vyhláška musí být vydaná do konce října.

Náklady veřejného zdravotního pojištění se od roku 2016 zdvojnásobily, podle svazu je to dál neudržitelné. „Úhradová vyhláška pro rok 2024 je poslední příležitostí, jak stabilizovat systém veřejného zdravotního pojištění ve střednědobém horizontu,“ uvedl prezident svazu Ladislav Friedrich.

„Systém by si mohl příští rok dovolit navýšení plateb o asi pět procent a na tom se také pojišťovny s některými segmenty dohodly. Ministerstvo ale naplánovalo navýšení o skoro dvojnásobek,“ dodal.

„Nedojde-li k úpravě současného návrhu ministerstva zdravotnictví a ke snížení plánovaného deficitu, reálně hrozí, že se koncem roku 2024 nebo počátkem roku 2025 pojišťovny ocitnou ve finanční tísni a postupně budou muset prodloužit lhůty splatnosti faktur,“ uvedl dále svaz.

Legalizace přesčasů problém neřeší, změnu potřebuje celý systém, říkají lékaři

Prognózy pojišťoven jsou podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka vždy pesimistické a finálně dopadnou podstatně lépe. Situace je ale v jednotlivých pojišťovnách rozdílná, míní. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna je podle něj ve vynikající kondici, jiné jsou ve velmi špatné. Válek řekl, že i proto ustavil poradní orgán s řediteli pojišťoven a se zástupci Rady poskytovatelů.

VZP, která pojišťuje 60 procent obyvatel, považuje podle náměstka Jana Bodnára návrh ministerstva za přijatelný kompromis. „Z hlediska VZP není důvod k pochybám o schopnosti pojišťovny naplňovat do budoucích období závazky vůči poskytovatelům zdravotních služeb vyplývajících z připraveného návrhu, a to díky dlouhodobě stabilnímu hospodaření VZP,“ uvedl.

V návrhu ministerstvo zdravotnictví plánuje příjmy systému 499,5 miliardy korun, výdaje 507,8 miliardy. Rozdíl mají pojišťovny pokrýt ze zůstatků z předchozích let.

Zpožďování plateb u menších pojišťoven ale podle něj nemůže nastat. „Musíme posilovat odolnost jednotlivých pojišťoven, musíme možná nějak zasáhnout do mechanismu přerozdělení peněz,“ poznamenal. Za nutné považuje vytvořit strategii, jež by umožnila vznik úhradové vyhlášky na více let dopředu, ne pouze na rok.

3. října 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video