S vládou Mirka Topolánka nejsou spokojeny víc než tři čtvrtiny Čechů.

S vládou Mirka Topolánka nejsou spokojeny víc než tři čtvrtiny Čechů. | foto: iDNES.cz

S vládou je spokojeno pouze 22 procent Čechů

  • 76
Těsně před krajskými a senátními volbami bylo s vládou premiéra Topolánka spokojeno pouhých 22 procent občanů. Zbytek, tedy více než tři čtvrtiny Čechů, je s vládou nespokojen. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM.

Spokojenost s vládou klesá s vyšším věkem, naopak stoupá s rostoucím nejvyšším dosaženým vzděláním a materiálním zajištěním domácnosti.  

Z hodnocení ministrů formou "školního" známkování od jedničky do pětky vyšel nejlépe Karel Schwarzenberg (za Stranu zelených). Dvě pětiny respondentů mu daly jedničku nebo dvojku. Ondřeje Lišku (Strana zelených) takto ohodnotilo 34 procent respondentů, Jiřího Pospíšila (ODS) 32.

Naopak největší kritiku si mezi respondenty vysloužili Tomáš Julínek, premiér Topolánek (oba ODS) a Jiří Čunek (KDU-ČSL). Více než polovina lidí je hodnotila negativně. Ministra zdravotnictví "ocenilo" čtyřkou nebo pětkou 68 procent lidí, premiéra 63 a ministra pro místní rozvoj 62 procent.

Podobné výsledky vyšly i z hlasování mezi čtenáři iDNES.cz, kteří dostali možnost ohodnotit všechny ministry současné vlády. Nejhorší známku dostali Džamila Stehlíková a Jiří Čunek, nejlépe dopadl Karel Schwarzenberg. - čtěte Zbavte vládu Stehlíkové a Čunka, radí premiérovi čtenáři

Výzkum agentury STEM proběhl od 29. září do 7. října, bylo do něj zařazeno 1 245 respondentů starších 18 let.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video