MEX: S úsměvem, je prezident

MEX: S úsměvem, je prezident | foto: Matra Myšková, ČTK

S úsměvem, je prezident

Praha - Před televizními kamerami se včera poprvé od svého zvolení ukázal staronový prezident Václav Klaus a hned se začal vyjadřovat k aktuálnímu dění: postavil se například proti vyhlášení nezávislosti Kosova. Odtržení bývalé srbské provincie podle něj může způsobit domino efekt v Evropě. "Některé jiné části jiných států mohou najednou přijít na to, že jim to tak úplně nevoní v tom větším státu, ve kterém se dodneška nacházejí," řekl Klaus, který bude úřad prezidenta vykonávat dalších pět let. V pátek vyhrál nad ekonomem Janem Švejnarem ve třetím kole, když získal 141 hlasů. Europoslankyně Jana Bobošíková z boje o Hrad odstoupila sama. Politická scéna se tak po vyostřené volbě plné gangsterských praktik vrací do normálu. Napjatá situace ale panuje v ČSSD, jejíž poslanec Evžen Snítilý svým hlasem rozhodl o vítězství Klause.
Praha - Nejdříve opustili sociální demokracii poslanci Michal Pohanka a Miloš Melčák, když podpořili vznik Topolánkovy vlády. Nyní ČSSD ztratila dalšího poslance – Evžena Snítilého. Ten v první volbě nepodpořil ani jednoho z kandidátů a před třetím kolem zkolaboval. V pátek dal hlas Václavu Klausovi. Předseda strany Jiří Paroubek vidí za celou kauzou podplácení, poslanec to však popírá. "Není to žádné rozhodnutí, které se zrodilo v mé hlavičce včera," sdělil Snítilý, který je připraven odtajnit své bankovní konto a médiím každý měsíc posílat výpisy ze svého účtu. Kvůli podpoře Klausovi byl již vyloučen z poslaneckého klubu, nyní se rozhodne o jeho setrvání ve straně. Mezi jeho spolustraníky však sílí hlasy volající po jeho odvolání. Neposlušnost během prezidentské volby budou zítra řešit také zelení. Poslankyně Olga Zubová totiž v pátek nedorazila a neomluvila se dopředu.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video