Ryby budou o Vánocích dražší

  • 1
Šumvald - Až sto tun kaprů, štik, candátů a sumců, z nichž mnohé ochutnají lidé až na Vánoce, chtějí o tomto víkendu vylovit rybáři z rybníka v Šumvaldě na Olomoucku. Letos však podle odborníků budou muset lidé při nákupu štědrovečerní večeře sáhnout hlouběji do kapsy.

"Ceny ryb se proti loňsku zvýší zhruba o pět procent. Ryby mají navíc kvůli špatnému zářijovému počasí nižší hmotnost," řekl nájemce rybníka Zdeněk Horák.

Při letošním třídenním výlovu ryb v Šumvaldě bude pomáhat zhruba osmdesát lidí.

Už nyní vypouštějící rybník neustále střeží hlídači. "Cena za kilo ryb se letos kvůli nákladům na výrobu zvedne na 67 korun. Loni jsme prodávali o tři koruny levněji," řekl Horák, který rybami z šumvaldského rybníka zásobuje celý Olomoucký kraj.

Oproti loňsku kapři mírně ubrali na váze. "Chladné počasí v září rybám příliš nesvědčilo, potravu přijímaly méně. Nyní už to nedoženou, takže jejich váha bude letos zhruba o dvacet dekagramů nižší," dodal Horák.

Podle rybářů je v České republice po rybím mase stále velmi malá poptávka. Podle statistik se v zemi za rok sní necelé kilo ryb na osobu. Ztrátu dohánějí chovatelé ryb většinou až o Vánocích.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video