Na hlavním nádraží opět hrála Česká mše vánoční, letos po osmnácté

  • 32
Předvánoční dopravní shon na pražském Hlavním nádraží oživila jako již tradičně Česká mše vánoční od Jakuba Jana Ryby. Spontánní akce, která vznikla před téměř dvaceti lety, si během let vybudovala mezi lidmi velkou oblibu, i letos se jí zúčastnily stovky pražanů a náhodných cestujících.

Dirigování se jako obvykle ujal Lukáš Prchal se svými typickými štaflemi. Na rovné ploše haly hlavního nádraží jde o nejednodušší způsob, jak zajistit, aby na dirigenta všichni muzikanti viděli. Do dění se mohl připojit každý, kdo měl hudební nástroj, nebo si chtěl jen zazpívat a užít si tak tradiční vánoční hudbu v netradičním prostředí.

Koncert s neformálním názvem Rybovka na Hlaváku poprvé zazněl v hale hlavního nádraží v roce 2001. Od té doby se organizátorům podařilo vybudovat oblíbenou tradici, která se bude letos opakovat už po osmnácté. Barokní hudba se se rozezněla ve 13:00, celá akce trvala zhruba hodinu a půl. Česká mše vánoční byla provedena ve verzi Hercl. Záběry byly pořízeny z knihkupectví Luxor na Hlavním nádraží.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video