ilustrační snímek | foto: Reuters

Další rozvolnění: zvyšuje se kapacita hromadných akcí, v klubech lze tančit

  • 108
V Česku se znovu částečně rozvolňují protiepidemická opatření. Od neděle smí být na sportovních a kulturních akcích až 7 000 lidí venku a 3 000 uvnitř, avšak pouze za předpokladu prokázání bezinfekčnosti. Nově také není omezená kapacita v bazénech a na koupalištích, v klubech se zase smí tančit.

Do konce července se hromadných událostí mohlo účastnit 5 000 lidí venku a 2 000 uvnitř. Nyní se počet návštěvníků zvýšil na 7 000 a 3 000. Musí mít ale buď negativní test na koronavirus, o ukončeném očkování proti covidu-19 nebo museli onemocnění v posledních 180 dnech prodělat.

Kapacita dějiště může být plně využita, nad zmíněné limity ji však smí doplnit pouze lidé po covidu nebo s vakcínou.

U stojících diváků se zmenšují povinné rozestupy. Nově platí nutnost dvou metrů čtverečních na člověka, doteď to byly čtyři metry. Lidé v tanečních podnicích smí při doložení bezinfekčnosti tancovat, což zatím nebylo možné, přestože jsou diskotéky otevřené už zhruba dva měsíce.

Když to v září bude dobré, rozvolníme jako Británie, říká ministr Vojtěch

V bazénech a na koupalištích už není omezená kapacita. Dosud ji mohli provozovatelé naplnit na 75 procent. Provozovatelé výstavních a další podobných vnitřních prostor si mohou vybrat, zda dodrží limit návštěvníků na metry čtvereční, který platil dosud, nebo využijí nově 75 procent kapacity. Nadále tam ale mají přístup jen lidé, kteří jsou očkovaní, v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19 nebo se nechali otestovat antigenním, případně PCR testem.

Při organizovaných prohlídkách na zámcích či v zoologických zahradách do 20 lidí není nutné bezinfekčnost potvrzovat.

Vláda k úpravám opatření podle ministra Adama Vojtěcha přistoupila na základě toho, že epidemická situace je stagnující, do jisté míry se podle něj možná zlepšuje. „Nepozorujeme žádné zásadní negativní trendy, ať jsou to počty pozitivních případů nebo počty hospitalizací,“ řekl na začátku týdne, když změny oznamoval.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video