Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zakopla jsem a lidé na mě volali policii, líčí žena s roztroušenou sklerózou

  19:20
Štěpánka má jako dalších 22 tisíc lidí v Česku roztroušenou sklerózu. Povědomí o onemocnění však není velké. Štěpánka popsala cestu se synem z hračkářství, kdy zakopla a spadla. Zanedlouho přijela policie s tím, že je opilá s dítětem. „Stává se to často, člověk se zamotá a spadne. Nikdo se nezeptá, co se stalo. Lidé si myslí si, že jsem opilá,“ vylíčila pacientka.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Nemoc mě i po dvaceti letech překvapí. První setkání s ní bylo kolem šestnácti let. Nikdo nebyl schopný říct, co mi je. Nikoho nenapadlo, že by to mohlo být něco tak závažného. Brněly mi nohy a závěr byl, že mám skříplý nerv. Že jde o roztroušenou sklerózu, lékaři zjistili až po pěti letech, kdy jsem se nemohla postavit na nohy,“ popsala své onemocnění Štěpánka.

Roztroušená skleróza je onemocnění centrálního nervového systému. Její přesná příčina zatím není známá. Současná medicína je ovšem schopná toto vážné chronické onemocnění držet co nejvíce pod kontrolou. 

„Když se daří nemoc včasně diagnostikovat a rychle se zahájí léčba, tak má pacient velmi dobrou prognózu,“ potvrdila lékařka Eva Kubala Havrdová z Neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Nemoc se objevuje zpravidla v mladém dospělém věku mezi 20. až 40. rokem života a postihuje v 70 procentech ženy. 

Co nemoc způsobuje?

  • genetika
  • Virus Epstein-Barrové
  • nedostatek vitaminu D, zřejmě již v dětství
  • kouření
  • přesolování potravy
  • obezita
  • složení mikrobiomu ve střevě
  • stres

„S diagnózou úleva nepřišla. Řekla jsem si: A co teď?“ vypráví Štěpánka. Popsala, že onemocnění zvládla díky bývalým kolegům, kteří jí ukázali, že to není konec světa a může fungovat dál. 

„A tak jsem se odrazila. Když se tomu člověk nepoddá a nezabalí život, tak to jde. Roztroušená skleróza se jednou tváří tak a podruhé jinak. Pokaždé je jiná a nikdy se nedá říct, co provede. Dá se s ní fungovat, ale člověk musí slevit ze svých nároků, nemusí je však zahodit,“ podotkla. 

Ve svém okolí se setkává spíše s pochopením, ale má i pár negativních zážitků. Lidé na ulici si při jejím pádu myslí, že je opilá a v minulém zaměstnání se stalo, že firma neakceptovala její návštěvy lékaře. „Byla bych ráda, aby nás někdo pochopil. Že jsme normální, fungující a hlavně přemýšlející lidé. Lidé si myslí, že když mám sklerózu, tak jsem úplně blbá. Vzkázala bych, abyste se nenechali odradit. S chorobou můžete fungovat dál,“ zakončila. 

Projevy roztroušené sklerózy se liší podle toho, na jakém místě v mozku a míše dojde k poškození neuronů. Kvůli tomuto narušení nemohou být správně přenášeny signály mezi mozkem a zbytkem těla, což vyvolává různé projevy - poruchy zraku, citlivosti, hybnosti, koordinace pohybů či svěračů. Nemocný může také dvojitě vidět, mít depresi, únavu či kognitivní poruchy. 

Poškozený nerv v Centrálním nervovém systému.

Nemoc nemá standardní průběh

„Různá kombinace tvoří velmi individuální chorobu pro každého jedince. Příznaky se projevují v atakách, kdy se příznaky objeví a poté mohou během několika dnů a týdnů odeznít. Pak je různé období remise. Může to být týden, tři měsíce i deset let. Ale i během remise je choroba aktivní,“ vysvětlila lékařka  Kubala Havrdová. 

S roztroušenou sklerózou pomohl až čtvrtý lék. Žena má dnes zdravé dítě

Nemoc není vyléčitelná, včasným diagnostikováním, správně nastavenou léčbou a úpravou životního stylu lze její vývoj zpomalit. „Dneska už vozík není strašákem pro každého nového pacienta, jako tomu bylo v 80. letech,“ řekla Kubala Havrdová.

Včasná a správná léčba může pacientům zachránit i 30 let aktivního života. Nemocným pomáhá také biologická léčba, která zlepšuje schopnost sebeobrany imunitního systému organismu. Podle Kubaly Havrdové polovina pacientů pracuje na plný úvazek. Zásadní je spolu s užíváním léků i v době zdánlivého klidu mezi jednotlivými atakami nemoci také pravidelné cvičení včetně procvičování mozku. 

Roztroušená skleróza je sice komplikovanou nemocí, ovšem v Česku její léčbu zajišťují specializovaní neurologové v 15 centrech vysoce specializované péče pro roztroušenou sklerózu po celé republice, kde mají pacienti k dispozici komplexní péči zahrnující i potřebnou rehabilitaci.

U roztroušené sklerózy neexistuje standardní průběh, a u žádného pacienta nelze proto jednoznačně říci, jakým způsobem se nemoc bude vyvíjet. Přestože se vývoj onemocnění individuálně liší, lékaři rozlišují tři základní formy neboli fáze nemoci, a to relaps-remitentní, sekundárně progresivní a primárně progresivní.

Fáze onemocnění

  • Relaps-remitentní fáze

Nejběžnější formě roztroušené sklerózy, která se na počátku nemoci vyskytuje až u 85 % lidí s touto diagnózou, se říká relaps-remitentní. Tato fáze je typická obdobím atak (odborně relapsů), kdy člověk pociťuje projevy nemoci. Ataka trvá vždy více než 24 hodin, ale ve většině případů spíše několik dní. Po atace nastává alespoň 30denní období klidu (odborně remise).

  • Sekundárně progresivní fáze

Stejně jako se vyvíjí náš život, vyvíjí se i roztroušená skleróza a v průběhu času může přejít z relaps-remitentní fáze do sekundárně progresivní. Zhruba u 50 % lidí s roztroušenou sklerózou přichází sekundárně progresivní forma bez léčby po 10 letech a po 25 letech pak u 85–90 % nemocných.

  • Primárně progresivní fáze

Poslední zmíněná forma, a to primárně progresivní, je poměrně vzácná a vyskytuje se u 10–15 % lidí s roztroušenou sklerózou. U této formy se nevyskytují ataky (až na výjimečné případy) a neurologické potíže se zhoršují už od začátku nemoci. Daná forma začíná v pozdějším věku, okolo 40 let, častěji se vyskytuje u mužů a typicky při ní dochází k problémům s chůzí. Stejně jako u jiných forem roztroušené sklerózy je i u této důležité obrátit se při jakýchkoli změnách na lékaře a mluvit s ním o nich, aby dokázal odlišit primárně progresivní fázi od jiných forem roztroušené sklerózy.

Zdroj: Agentura Havas 

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...