Jsem zde vnímán jako zahraniční agent, covid Rusové neřeší, říká zpravodaj

  • 333
Na Rusko momentálně dopadá další vlna koronavirové nákazy. Země hlásí kolem 40 tisíc případů každý den, v pondělí zemřelo dosud nejvíc lidí od začátku pandemie. Situace je natolik vážná, že vláda vyhlásila týden pracovního volna. Rusové však stále covid nevnímají jako hrozbu, řekl v Rozstřelu moskevský spolupracovník Lidových novin Jiří Just.

V Rusku nadále zůstávají vysoké denní přírůstky úmrtí i infikovaných, přestože úřady kvůli trvající vážné epidemické situaci postupně obnovují protikoronavirová opatření. Velké množství Rusů se však stále nenechalo očkovat. 

„Ruský režim překvapivě nevnímá covid jako hrozbu. Ukazuje to chování Rusů. Lidé nenosí roušky a pocit bezprostředního ohrožení v Rusku cítit není. Každý Rus se setkal s úmrtím v rodině či s těžkým průběhem nemoci. Pro ně jsou spíše problémy inflace či problémy v práci,“ uvedl Jiří Just.

V celém Rusku v pondělí začal týden pracovního volna, některé vážně postižené oblasti už ale daly na vědomí, že „koronavirovou dovolenou“ ještě o týden prodlouží.

Ruský prezident Vladimir Putin na pondělní poradě označil situaci za velmi těžkou. „Více než 40 000 případů za den. To se nikdy dřív nestalo,“ poznamenal. Zároveň nařídil ministrovi obrany pokračovat v podpoře civilního zdravotnictví, včetně výstavby polních nemocnic, pokud nebude jiná možnost.

Celý Rozstřel v podcastu:

„Závažnost situace záleží na regionu, na Sibiři jsou už z 95 procent zaplněna lůžka a denní přírůstek stále roste. Nejhůře jsou na tom především na severu. Pomoci má i armáda se zásobováním kyslíku. Problémy jsou i v dojezdové době sanitek. Hodně Rusů se snaží covid strávit doma, protože se bojí chodit do nemocnic,“ vyjádřil se k epidemii Just.

Rusové očkování odmítají

„V Rusku je pouze 33 procent naočkovaných. Chtělo by se nechat očkovat ještě 10 až 20 procent. Přes 40 procent Rusů to odmítá. Vakcína více méně funguje, Rusové však nemají potřebu se proti covidu bránit,“ doplnil tamní zpravodaj.

„Za nenošení roušky je tu pokuta cca 1500 korun. Nikdo to však více méně neřeší a lidé v MHD je nosí pod bradou,“ doplnil.

Ceny za energii

„V Rusku ceny energií nahoru nejdou, je zde jiný trh. Rusko plyn má, takže tu problém s nárůstem cen není. Spíše je zde problém inflace, kdy se zdražuje také zboží v obchodech,“ říká moskevský korespondent.

Moskva míří do totální karantény. A neočkovaní senioři nesmějí ven až do února

„Rusové mají hluboko do kapsy a cítí, že dochází k ekonomickému propadu. Je to vidět na nákupech i na ošacení. Problém je především v regionech, ne v Moskvě. Neznamená to však, že by dali Rusové stopku Putinovi,“ dodal Just.

Putin nemá žádného konkurenta

Kromě šéfa komunistů, který má popularitu okolo 10 procent, Vladimir Putin nemá žádného konkurenta. On sám má totiž více jak 60 procent příznivců. „Vladimír Putin si vyčistil politické pole od všech možných konkurentů. Buďto je vystrnadil legislativní cestou nebo je poslal do vězení jako Navalného,“ řekl Just.

„Je zde také široké spektrum médií, které silně kritizují Putina. Ty menší jsou však zařazeny na seznam a jsou pomalu ekonomicky likvidovány. A pak jsou tu ty, kteří fungovat mohou, ale mají malou čtenost.“ 

Zahraniční agent

„Jsem vnímán jako zahraniční agent. Na Česko ale Rusové slyší. Pořád jsem však občan EU a NATO a především novinář a to vnímají negativně,“ říká Jiří Just o tom, jak ho vnímají v Rusku.

Jiří Just se také zúčastnil řady proslulých televizních debat jako expert, kdy se dříve vyjádřil také ke Krymu. „Hodně lidí mi vytýkalo, že jsem byl na straně Ukrajiny, některým se to opravdu nelíbilo. Přímé ohrožení na životě jsem však necítil. Show využívám především kvůli interview s hosty.“

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video