Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vykradači domů kolem Prahy? Jejich výhodou je rychlost, řekl expert

  16:39aktualizováno  5. února 14:05
Policii dělá starosti velké množství vloupání do domů ve Středočeském kraji, pátrání po pachatelích je zatím bezvýsledné. Hostem diskuzního pořadu Rozstřel byl bezpečnostní expert Radek Škrabal. Poradil, jak své obydlí chránit nebo jak se chovat při vyrušení zloděje.

Během podzimu a zimy se ve Středočeském kraji stalo více než 120 případů vloupání do rodinných domů, většinu z nich má nejspíš na svědomí organizovaná skupina. Pachatelé se zajímají zejména o peníze a šperky. Jejich akce jsou bleskové, neberou věci, které by se nedaly snadno odnést.

Škrabal si jako bývalý policista myslí, že pachatelé ještě nebyli dopadeni především kvůli své rychlosti. „Policista potřebuje nějaký důkazní materiál, potřebuje nějaké stopy. V okamžiku, kdy těch stop je co nejmíň, protože ta dotyčná osoba či osoby stráví v tom objektu jen velmi krátkou dobu, policie mnoho nezmůže,“ říká. Myslí si však, že eventuální chyba je ze strany lupičů nevyhnutelná.

Lidé by si podle něj měli všímat cizích lidí a aut v ulici, informace pak předat policii. „Je potřeba policistům ty informace dodávat,“ říká Škrabal. Nejvíc dotčeny jsou podle Škrabala různé satelitní oblasti. Tam podle něj lupiči využívají určité anonymity.

Není jisté, jestli má všechny loupeže na svědomí jedna skupina. „Osobně si myslím, že to je několik skupin, které jsou schopné se operativně přemisťovat,“ řekl Škrabal.

Lupiči mají během vloupání rukavice a masky. „Chyba, která by vedla k dopadení, může být i taková, že si vyberou nesprávnou budovu,“ tvrdí Škrabal a poukazuje na různé způsoby zabezpečení domů.

První fází ochrany je tedy podle Škrabala nebýt ve své komunitě v anonymitě – zajímat se o život svých sousedů, znát jejich vozidla a podobně. Lupiči si podle něj vybírají třeba domy na periferii satelitních oblastí, blízko lesu a podobně. „Jestli můj přístup k budově bude něčím chráněn, aniž by mě sousedé viděli, jestli jsem schopný se snadno dostat k oknům, k dveřím na terasu,“ popsal Škrabal, jak si lupiči běžně vybírají dům k loupeži.

Myslí si, že lupiči mají nějakého tipaře, který domy vybírá. Podstatné je podle něj ze strany majitelů nemovitostí nezveřejňovat moc informací ze svého soukromí. „Jsou to informace, které se na sociálních sítích běžně zveřejňují. Nový prstýnek, nová kuchyň,“ dodal. Stejně tak je problematické i sdílení zážitků z právě probíhajících dovolených.

Obce samy nemají moc možností, jak postupovat. „Potýkají se se zásadním problémem – nedostatkem financí,“ myslí si Škrabal. Primárně podle něj řeší komunikace, vodovody a podobně.

Zatím se nestalo, že by majitelé vykradených domů utrpěli zranění. Pachatelé si totiž vybírají dobu, kdy jsou obydlí prázdná. „Osobně si myslím, že jejich chytrost spočívá i v tom, že se rádi vyhnou konfrontaci s obyvatelem toho prostoru,“ řekl Škrabal.

Většina Čechů nemá osobní zkušenosti s loupeží, proto nepovažují bezpečnostní systémy za nezbytné. „To, že mám bezpečnostní systém, neznamená, že ho umím používat,“ podotkl Škrabal. Obyvatel domu by si podle něj měl již před budováním systému uvědomit, co od něj očekává.

Pes pomůže, plot ne

Nejvíce by Škrabal doporučil venkovní mřížový či roletový systém na okna. Plot naopak valný smysl nemá, velký pes na zahradě však potenciální lupiče odradit může. Kamerový systém má podle experta smysl jen, když je napojen na nějakou společnost. „Na to existují analytické softwary,“ řekl Škrabal. Ten podle něj pozná, když se před kamerou pohybuje osoba a ne například zvíře. Systém na to pak upozorní operátora.

„Ve chvíli, kdy už se mi někdo pohybuje uvnitř domu, jiný druh čidel monitoruje pohyb po domě a dává nám nějaký signál,“ říká. Možné je například zapnout během noci alarm jen v té části domu, ve které se nikdo nepohybuje.

Jít do přímé konfrontace by Škrabal nedoporučoval. „To, že jsem držitelem zbraně, je jeden z faktorů. Druhým je, jak dalece jsem schopen a připraven ji skutečně použít,“ myslí si.

Mít doma sejf je podle něj vhodné, ani ten však neznamená stoprocentní ochranu majetku. „Budu mít jednoduchý trezor, do kterého si zamknu běžné věci. Nemůžu počítat s tím, že někomu, kdo má čas, to zabrání,“ řekl.

Základní ochrana domu může podle Škrabala vyjít na asi třicet až padesát tisíc korun. S kvalitou však jde cena diametrálně nahoru. „Záleží na rozsáhlosti té budovy. Počet oken, počet kamer, počet segmentů, které bezpečnostní systém tvoří,“ uvedl. Napojení na bezpečnostní službu pak vyjde měsíčně na pár set korun.

Počet lidí, kteří agentur využívají, podle Škrabala roste. „Měsíční náklady klesají. To nahrává i tomu, že řada lidí, kteří o tom dřív neuvažovali, tu realizaci nyní provádí,“ řekl Škrabal.

Středočeská policie od loňského září eviduje hlavně vloupání do rodinných domů, ale už třeba i do skladů obchodů. Nejvíce případů se odehrálo v okolí Jesenice a Kamenice u Prahy.

Policie už kvůli sérii vloupání zřídila i speciální vyšetřovací tým. Zároveň ale přiznává, že o pachatelích zatím nemá mnoho informací. Zatím kriminalisté nevědí, jaký je počet pachatelů, jejich věk ani národnosti. Dosud příliš nepomohly ani záběry z bezpečnostních kamer obyvatel středních Čech.

Radek Škrabal je provozní ředitel společnosti SSI Group a bezpečnostní expert. Vystudoval Masarykovu univerzitu v Brně. Kromě samotné realizace bezpečnostních opatření se věnuje také poradenské činnosti a školením v oblasti bezpečnosti.

SSI Group nabádá obyvatele k opatrnosti a základním bezpečnostním opatřením, například sledovat nestandardní aktivity kolem domu či nesdělovat veřejně informace o svém pobytu mimo něj. Mimoto se podle odborníků vyplatí investovat do poplachových systémů napojených přímo na bezpečnostní agenturu a policii.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Pronájem bytu 1+1, 36 m2, Moravská Třebová
Pronájem bytu 1+1, 36 m2, Moravská Třebová

Jiráskova, Moravská Třebová - Předměstí, okres Svitavy
9 000 Kč/měsíc

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...