Počet vykradených domácností roky klesal. Gang profesionálů to změnil

  19:00
„Zrovna jsme nahoře v patře domu uspávali děti, když jsme slyšeli, jak se někdo pokouší otevřít okno. Manželka vyskočila, zahlédla baterku. V tu chvíli je vyplašila a naštěstí utekli,“ popisuje Petr V., obyvatel Osnice, malé obce plné drahých domů u Jesenice nedaleko Prahy, jak se je před několika týdny pokusili vykrást.
Satelitní městečko Osnice patří k nejohroženějším místům v okolí Prahy. Řádi...

Satelitní městečko Osnice patří k nejohroženějším místům v okolí Prahy. Řádi zde gang bytových zlodějů. (9. ledna 2020) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Ve středních Čechách, zejména v okolí Jesenice, řádí gang zlodějů, který už vykradl minimálně 123 domů. Nic nepomáhá: policejní hlídky, kamery, alarmy, najaté bezpečnostní agentury, ani domobrana.

Lepší místo pro zloděje není: stovky nových domů mnohdy za desítky milionů korun, drahá auta před garážemi, drahé věci na pozemcích. Jenže tenhle gang, který tvoří minimálně čtyři hubení a mrštní mladíci, zajímají jen peníze, cennosti či cokoliv, co snadno dají do kapsy či batohu, a během pár minut z domu zmizí.

„Svítilo se v domě, byli jsme v přízemí. Přeběhli tady přes zahradu, přeskočili k sousedům a ty vykradli. Sousedy na jedné i druhé straně,“ vypráví jedna z obyvatelek a ukazuje po udržované zahradě svého domu.

Stejně jako další místní je ostražitá jako nikdy předtím. Jakmile se jí cokoliv či kdokoliv nelíbí, volá policii. „Třeba u jednoho z budovaných domů jsem si všimla, že postával dělník s lopatou. Nepracoval, jen koukal na projíždějící auta. Jsem přesvědčená, že to byl tipař. Když tady vykradli další domy, volala jsem policii, ale na stavbě už nebyl,“ pokračuje důchodkyně a ukazuje na rohy svého domu. Do každého nainstalovala alarmy, jako mají v obchodech. Jakmile se k domu přiblížíte, některé z čidel vás zmerčí a spustí se pronikavá siréna.

Měli by být do hlídek kvůli vykrádání bytů a domů nasazeni vojáci se samopaly?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 17. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

Zmatená domobrana

Petr V. z Karafiátovy ulice, jeden z těch, které se zloději neúspěšně pokusili vykrást, je zase iniciátorem zdejší domobrany. Chlapi z ulice se domluvili a noc co noc střežili okolí domů. „Nakoupili jsme silné baterky a jezdili po ulicích. Policie nám ale pak řekla, abychom to nedělali, že je to kontraproduktivní, volali jsme nakonec policajty sami na sebe navzájem,“ vypráví pan Petr.

Satelitní městečko Osnice patří k nejohroženějším místům v okolí Prahy. Řádí...

Gang zamíchal i statistikou vloupání do domů a bytů. Posledních sedm let případů ubývalo, a to o tisíce. Za poslední dva roky policisté měsíčně řešili v průměru necelých 400 případů, ke konci loňského roku však statistika narostla. Za listopad zloději v České republice vykradli 514 domácností a za prosinec, za který zatím policie nemá tuto statistiku, bude číslo ještě vyšší.

Lidé se bojí, opevňují své domy

Šeří se, v mnoha domech se svítí, ale nikdo po zazvonění neotvírá. Lidé jsou pryč, ale záměrně ve vilách nechávají svítit, aby si drzí zloději mysleli, že jsou doma. V mnoha případech jim totiž stačilo jen pár minut, kdy si lidé odskočili třeba nakoupit. Nebo využili zmatku silvestrovské noci a v Dolních Jirčanech vykradli tři domy. Místní mezitím seděli v hospodě a slavili. „Když jsme se dozvěděli, že tu zase vykradli další baráky, všichni běželi z hospody domů. Každý se modlil, aby to nebyl ten jeho,“ popisuje další z obyvatel obce.

Silvestrovské vloupání v Dolních Jirčanech je zatím posledním případem řádění gangu. „V současné době pátráme po pachatelích, analyzujeme zjištěné poznatky,“ shrnuje mluvčí středočeských policistů Zdeněk Chalupa, jak jsou daleko se snahou o dopadení zlodějů.

Kamery na každém rohu

Obyvatelé domů v oblastech, kde se kradlo, ale nenechávají nic náhodě. Některé detaily přitom působí až komicky: málokterý z domů nemá na každém rohu kamery, u spousty z nich stojí pak i stožár s kamerami uprostřed zahrady, aby měli majitelé nasnímány celé pozemky. A mezi profesionálně zabudovanými kamerami najednou třeba spatříte ledabyle přichycený kabel, propojující několik halogenů s pohybovými čidly.

Zloději chodí za soumraku. Berou šperky a peníze

„Jakmile kdokoliv přijde k domu, rozsvítí se to,“ popisuje majitel tohoto zařízení a udělá krok z veřejného chodníku k domu. V tu chvíli se rozzáří dva z mnoha halogenů, nasvítí okolí moderního hranatého domu, jako by byl den. Je přitom téměř deset hodin večer. „Pomůže to kamerám, které tady mají,“ vysvětluje jeden z policistů, kteří zde hlídkují. Je jich tu spousta, v Jesenici, sousední Osnici, Dolních Břežanech, Horních Jirčanech... V podstatě se nedá projet, abyste nějakou hlídku nepotkali.

Gang krade v pravidelných časech. Začíná se soumrakem po šestnácté hodině, končí kolem dvaadvacáté. Vždy přeskočí plot, proplíží se zahradou a nejčastěji francouzskými dveřmi vejde do domu. Zloději se rychle bez nějakého velkého nepořádku zorientují a za pár minut zmizí.

„Občas máme nějakou horkou stopu, ale dostane se k nám většinou pozdě a jim stačí pár minut, aby někam zmizeli,“ vysvětluje Jan Krejčí, náměstek ředitele středočeské policie.

Nasazení vojáků?

Policisté i starostové lidem teď radí, aby byli co možná nejvíce pozorní, všímaví a domy ještě více zabezpečili právě světly s čidly a třeba i tím, že prosekají všechny stromy a keře, které brání výhledu k jejich domu. Většina zdejších nemovitostí je ale obehnána vysokými ploty, a zloději, jakmile přeskočí plot, se tedy v zahradách snadno skryjí. A tak policie – která na dopadení zlodějů zřídila speciální tým – zatím číhá marně. Mezitím se stejný styl krádeže objeví u Berouna, Benešova nebo třeba na Kladně. Zloději nejčastěji ukradnou věci v hodnotě od 10 do 200 tisíc korun, jeden z majitelů ale přišel o cennosti, peníze a další předměty za pět milionů.

Zloději se vrací k vykrádání chat. Počet případů letos už vzrostl o třetinu

Vykradení lidé, kterým se podařilo zloděje natočit, jsou přesvědčeni, že se jedná o cizince, pravděpodobně z východu. Policie však zatím nic takového netuší. Lidé tak usuzují podle toho, že zloděje neodradí právě ani kamery, které je několikrát při mnoha krádežích natočily. „Už jsem chtěla nechat udělat tabulku s nápisem v ruštině: tady žádné peníze ani zlato není...“ říká další z obyvatelek.

Řádění gangu už začali řešit i politici. Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček navrhuje, aby se k policejním hlídkám v dotčených oblastech přidali také vojáci se samopaly. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na to však zareagoval, že nasazení vojáků k takovéto operaci nepovažuje za šťastný nápad.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Ruské drony znovu udeřily na Ukrajinu, ta hlásí poškození energetiky

29. března 2024  8:40,  aktualizováno  9:02

Sledujeme online Rusko v noci na pátek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození...

Harvardova univerzita odstranila z knihy vazbu z lidské kůže. Omluvila se, že až nyní

29. března 2024  8:25

Americká Harvardova univerzita stahuje z fondu své knihovny publikaci z roku 1880, která byla...

Na západě Německa boural autobus se studenty, 21 z nich se zranilo

29. března 2024  8:12

Na německé dálnici A44 u Werlu východně od Dortmundu v noci na pátek havaroval autobus. Při nehodě...

Velikonoce otevírají brány hradů a zámků. Ukážou fíkovnu nebo lékárnu

29. března 2024  8:07

Návštěvnická sezona letos začíná o několik dní dříve. Na tradiční 1. duben připadá Velikonoční...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...