Obhájce Tomáš Sokol během rozhovoru s Barborou Tachecí.

Obhájce Tomáš Sokol během rozhovoru s Barborou Tachecí. | foto: David Neff, MAFRA

Odhadoval jsem to na rok, už jsem opatrnější, říká Sokol o kauze Rath

  • 358
Známý obhájce Tomáš Sokol zastupuje šéfku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a exposlance Petra Kotta, spoluobviněné v kauze bývalého středočeského hejtmana. V rozhovoru s Barborou Tachecí pro MF DNES si netroufl odhadnout, jak dlouho se celý případ potáhne.

"Mně se to špatně odhaduje. Původně jsem to odhadoval tak na rok. Teď už jsem opatrnější a čekám, co se v té věci bude dít," řekl známý právník.

"Už se to pozvolna dostává do stadia, kdy bude mojí povinností obhájce žádat státního zástupce, aby přezkoumal postup policejního orgánu, zda nedochází k průtahům," poznamenal Sokol.

Počítá s tím, že se jeho klienti z vazby jen tak nedostanou. "S těmi třemi měsíci koluzní vazby v zásadě počítám jako s velmi pravděpodobným průběhem. Následovat by mohla vazba z obavy z pokračování v trestné činnosti, což podle mne už vůbec nepřichází v úvahu," upřesnil.

V rozhovoru doplnil, že jeho klienti si sice veřejně na podmínky vazby nestěžují, ale rovněž neříká, že jsou spokojeni.

"Nejsem jejich mluvčí a nemyslím, že by říkali něco zásadního v této věci. Ale samozřejmě že v porovnání s tím, jak normálně žijeme, je to hodně velký šok," doplnil.

Podle něho by takový rozdíl mezi vazbou a normálním životem být neměl. "Ti lidé jsou nevinní - platí presumpce neviny - a v mnoha případech tak taky odcházejí od soudu. Tudíž to jejich omezení, když už nesmí být na svobodě, by v těch dalších věcech mělo být minimální," podotkl.

Stále ale studuje spis. "Nezastírám, že to nevypadá nijak zvlášť pěkně, to je jasné a taky jsem to řekl. To ostatní bude, až si to prostuduji celé," snažil se odhadnout šance svých klientů.

Rozhovor pro MF DNES se rovněž dotkl jeho výhrad, že jako první v celé kauze figurovalo ústecké státní zastupitelství. "Vnímám to jako širší, až skoro ústavní problém," upřesnil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video