Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Roušky se rozkládají dekády, čeští vědci přišli s alternativou

  18:20
Koronavirová pandemie ve světě markantně zvedla používání roušek a dalších ochranných pomůcek, které s sebou nesou obrovské ekologické zatížení. Jednorázové ústenky či respirátory jsou vyrobené převážně z plastu, ale vědci z liberecké technické univerzity přišli s rozložitelnou rouškou z kyseliny polymléčné. Materiál se dá využít i na obaly potravin.
Vědci z fakulty textilní Jiří Chvojka (vlevo) a fakulty strojní Petr Louda s...

Vědci z fakulty textilní Jiří Chvojka (vlevo) a fakulty strojní Petr Louda s novým materiálem z kyseliny polymléčné. | foto: Technická univerzita v Liberci

Podle odhadů, které jsou ze září loňského roku od Environmental Science and Technology journal, se měsíčně používalo po celém světě na skoro 130 miliard ústenek a 65 miliard rukavic. Jejich rozklad přitom v přírodě trvá velmi dlouho, i když se to u takto specifické skupiny přesně říct nedá. Odhaduje se to podle použitých materiálů.

Ochranné pomůcky mají jako jeden z hlavních výrobních materiálů polypropylen. Jeden z nejběžnějších plastů. Plastové materiály se ale v přírodě nerozkládají na nezávadné chemické sloučeniny, ale rozpadají se pouze na menší částečky – mikroplasty.

„Ty mohou dále kontaminovat půdu, vodu, vzduch nebo potraviny a dostávat se do lidského těla,“ vysvětlil mluvčí organizace Arnika Jiří Kaňa. O dopadech mikroplastů se to ale ví jen velmi málo.

Zbytky pandemie i za desítky let, tak dlouho se rozkládají odhozené roušky

Jednorázová ústenka a plášť se tak může rozkládat desítky let, gumové rukavice 50 až 80 let, plastové obaly z dezinfekcí a podobných prostředků až 70 a více let. Při jejich počtech jde o obrovskou ekologickou zátěž. Vědci z Fakulty strojní a Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci vyvinuli materiál, který se v přírodě rozloží rychleji.

Základem je kyselina mléčná, která se v lidském těle tvoří po námaze a organismus je schopný ji odbourat, stejně tak příroda. „Takovou roušku můžete průmyslově kompostovat,“ říká vedoucí katedry materiálu Fakulty strojní Technické univerzity v Liberci Petr Louda.

Kyselina polymléčná a škrob

Snadněji rozložitelné materiály se dostávají do podvědomí veřejnosti i samotných výrobců stále častěji. Vědci z liberecké univerzity šli pro inspiraci do nemocnice. V medicíně se takzvané biodegradabilní materiály používají například pro výrobu chirurgických nití. 

S respirátory i testy opadly ideály. Jak jsme rezignovali na spotřebu plastů

Na vývoji pracovali na Technické univerzitě v Liberci zhruba čtyři roky. Materiálem se dají nahradit i PET lahve a další obaly, kde by mohlo být využití daleko širší. 

„Dávat například pivo do PET lahve je barbarství, protože dochází ke kontaminaci mezi pivem a ropným produktem. Kdežto v případě biopolymerů, které jsou z přírodního zdroje, má taková kontaminace výrazně menší dopad na nápoj, který se v PET láhvi nachází,“ vysvětluje Petr Louda. 

Podle něj by se tím snížila akorát skladovací doba výrobků. Ze současných zhruba dvou let na dobu kolem šesti měsíců. Využít by se materiál dal i na další potraviny, ideálně například mléčné výrobky.

„V případě recyklace kelímků od jogurtů a podobných obalů je třeba je umýt, aby nebyl recyklát kontaminovaný. Těmto biodegradabilním materiálům zbytky potravin pomáhají. K rychlejšímu rozkladu je potřeba působení mikroorganismů, vlhkosti a hlavně tepla,“ vysvětluje Petr Louda. 

Hlavně teplo a mikroorganismy

Pro co nejrychlejší rozklad je potřeba aspoň 60 stupňů Celsia. Pokud by někdo odhodil takovou roušku či obal do přírody, i tam by se mohla rozkládat několik desítek let. Problematické by to také mohlo být v oceánech, kde je teplota nízká. Při vyplavení na horký písek už by se ale proces urychlil. Stejně tak by tomu bylo s tříděním podobných materiálů do svážených hnědých popelnic na bioodpad.

Jedním z negativ je, že je pro výrobu potřeba škrob, který se získává třeba z kukuřice. Místo toho, abychom zemědělskou plodinu snědli, ji tak použijeme k technické výrobě. Na ní není potřeba stavět nové závody a linky, dají se využít stávající, jen je třeba upravit postup. Výroba roušky či láhve z kyseliny polymléčné je také zatím asi dvakrát dražší než rouška z polypropylenu a láhev z PET. Podle Jiřího Chvojky je to ale otázka trhu. 

Zákaz plastů je nesmysl. Náhražky můžou být i větší zátěž, říká vědkyně

„Pokud bude po biologicky odbouratelných materiálech větší poptávka, budou se i více vyrábět, a jejich cena tím klesne,“ doplňuje. V letech 2020 a 2021 výrazně stoupla produkce roušek a respirátorů. Tlak na výrobu z kompostovatelných materiálů by tak měl postupně růst. 

„Těsně před tím, než přišla pandemie, se svět začal znepokojovat obřími ostrovy plastů v oceánech a Unie zakázala používat plastová brčka. V rouškách a respirátorech je přitom plastu mnohem více a vyrábí se jich od roku 2020 násobné množství. Česká věda nyní nabízí alternativu,“ uzavírá  Louda.

Vrstvení nanomateriálu

Kyselinu polymléčnou, což je z chemického hlediska delší řetězec kyseliny mléčné, zpracovávají odborníci z fakulty textilní elektrostatickým zvlákňováním na výchozí materiál – nanotextilii.

„Nyní nanomateriál vrstvíme na sebe tak, aby rouška účinně filtrovala a zároveň aby se v ní dalo pohodlně dýchat,“ upřesňuje fázi vývoje Jiří Chvojka, vedoucí katedry netkaných textilií a nanovlákenných materiálů fakulty textilní. Z kyseliny polymléčné lze přitom vyrobit i gumičky k rouškám, čímž se redukuje další použití plastu.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...