Diskuze

Radši méně peněz, ale déle. Stále víc rodičů bere na děti nižší příspěvek

V Česku loni přibylo rodičů, kteří si nechávají vyplácet nižší měsíční rodičovský příspěvek a pobírají ho delší dobu. Zatímco předloni v listopadu částku do 6 000 korun pobíralo 67 500 matek a otců, loni v listopadu jich bylo přes 83 600. Od loňského srpna do listopadu se pak počet zvedl o 2 000. Vyplývá to z údajů Úřadu práce.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TC

Pokud to znamená, že maminky jsou s dětmi déle doma, je to jen dobře. Podle různých výzkumů jsou lidé, s nimiž byly rodiče dlouho doma, v dospělosti psychicky stabilnější, zdravější, šťastnější.

EU sebevražedně tlačí na co nejkratší rodičovskou. Jsem moc rád, že v ČR máme možnost být na rodičovské s dětmi déle než v jiných zemích. Važme si toho a nenechejme si to vzít.

1 0
možnosti
TC

Jauvajs, hrubka, omlouvám se. :-/

0 0
možnosti
TB

Mateřská? Ano. 300 000,-? Klidně, ale proč proboha zpětně? Kažbý přece věděl, za jakých podmínek na tu mateřskou jde a podle toho si nastavil délku vyplácení. Výsledkem je akorát spousta naštvaných matek, které na vyšší mateřskou už nedosáhnou. Mělo to prostě platit až pro děti narozené po 1.1.2020 a bylo by to pro všchny spravedlivé a hlavně systémové.

6 0
možnosti
MK

To by znamenalo jediné, že rodiče nedokáží s penězi hospodařit. Jinak je samozřejmě pro každého lepší dostat peníze co nejdříve a není důvod si stejnou částku nechat vyplácet déle.

0 1
možnosti
MS

Jenomže když si nechají vyplácet větší dávky, tak to láká utratit to za blbosti. Zvlášť když na nás útočí reklama ze všech stran. Těch 6000 Kč je myslím rozumná částka. Rodina se tak nepropadne do úplné chudoby a může mít celkem slušnou životní úroveň. Teda pokud je to úplná rodina, kde po dobu mateřské druhý partner normálně vydělává. Jinak musím souhlasit s názorem pana Bašandy, že se zvýšení mělo týkat až dětí narozených letos.

0 0
možnosti
MS

A je to jen dobre. Zivot neni o praci, kariere a podobnych pomyjivych vecech. Zivot je o radosti travit cas s blizkymi, s rodinou. Nebudu nikdy vzpominat na uspechy z prace, ale na radost, kterou mi daji deti a rodina.

6 0
možnosti
PV

Dělat závěry z toho že si někdo natáhl mateřskou před navýšením je vážně vtipné. Jediný důvod k prodloužení je aby dosáhli na peníze a stačili je vybrat. To je celé.

2 0
možnosti
MS

Přesně i náš případ.

0 0
možnosti
IS

opravdu by chtělo zavést mateřskou a možnost být s dítětem max. rok a pak daycare atd. Tohle je už fakt na hlavu být s dítětem tak dlouho a hlavně dělat si děcko až tehdy, když na něj mám a né, že budu čekat na odporu od státu.

0 3
možnosti
OU
JS

To ukazuje jen na jeden fakt, že jsou na tom natolik dobře, že jim méně stačí;-).

1 0
možnosti
JB

V otázce podpory dítěte je tady komunismus,srovnávám to s USA-dcera 6 týdnů mateřská a starej se

0 0
možnosti
JJ

J12a87n 77J98i32r42k50a

3. 1. 2020 22:54

Ve Svycarsku ze zakona 14 tydnu, a pak je to na kazdem jak si to zaridi sam.

Statni pece o deti neexistuje, jesle vyjdou mesicne treba i na 2/3 platu.

0 0
možnosti
JJ

J79a77n 82J61i76r95k72a

3. 1. 2020 18:38

Nejsem si jist, jestli si většina Čechů uvědomuje, jak neskutečně ULTRALEVIČÁCKÁ je česká politika v oblasti podpory lidí na rodičovské dovolené.

Toto nemá má být prvoplánová kritika, dokonce by se dalo říct, že s tím i do značné míry souhlasím (nikoli ovšem ze 100%), ale byl bych jen rád, kdyby si to uvědomili i všichni ti, kteří tu tak hrdinně šermují všema těma neobolševikama a podobnejma nesmyslama.

8 0
možnosti
PC

Njevětší prasárna je to, že když mají rodiče další dítě, že dostanou příspěvek opět jen vztahující se na to nejmladší. A to dřívější jako přestalo existovat? Ono nejí, neumívá se, nekadí a nemočí vlastně. Dyť já zapomněl.... To aby rodič hledal druhou práci, viďte. Pak chtějí, ať je vysoká porodnost, haha. Jaksi nechápu, proč nepodpoří rodinu tím, že za to narozené dítě dostanou rodiče celou částku, nehledě na to, zda částku dobrali či nikoliv, ať si s ní dělají, co chtějí, hlavně ať se mohou věnovat v klidu výchově dítěte a nemusejí přemýšlet, kde urvou peníze na kus chleba a zdravou stravu.

7 5
možnosti
PZ

Vždyť si většinou ty příspěvky navýší, aby vybrali celou částku, než se narodí další dítě.

0 0
možnosti