Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak vypadal trestňák, jak díra? Soudkyně chce vidět, jak Tempel trpěl ve vězení

  19:36
Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2, která rozhoduje o výši odškodnění pro Roberta Tempela, nezákonně odsouzeného za vraždu na doživotí, je rozhodnutá navštívit dvě věznice, ve kterých muž pobýval. Chce v nich provést šetření, aby zjistila, v jakých podmínkách tam Tempela drželi. Z Valdic jí vzkázali, ať přijede, ale bez něj.

Pokud je něco, co mladé soudkyni Kláře Babičkové, nechybí, pak je to akčnost. V průběhu jara se chce se žalobcem Robertem Tempelem, jeho advokátem a právním zástupcem žalovaného ministerstva spravedlnosti vydat do dvou tuzemských věznic – a sice do Valdic na severovýchod Čech a na pražskou Pankrác.

V průběhu takzvaného místního šetření si chce udělat obrázek o tom, jak mohl vypadat pobyt doživotně odsouzeného Tempela za mřížemi, včetně „trestňáku“, což je oddělení pro problematické odsouzené, nebo „díry“, tedy kázeňské cely. Celý průběh šetření ve věznicích chce soudkyně natočit na videozáznam.

Obě věznice již oslovila a dostala odpověď. „Mám pro pana žalobce dobrou a špatnou zprávu. Nechtějí vás ve vězení. Valdice odepsaly, že s místním šetřením nemají problém. S mou účastí i právních zástupců. Ale vás tam nechtějí s odůvodněním, že jste populární mezi vězni. Spatřují v tom bezpečnostní riziko,“ oznámila soudkyně Tempelovi.

Ten se však chce šetření osobně účastnit, aby měl jistotu, že Babičková uvidí místa, v nichž musel skutečně pobývat, a vedení věznice jí neukáže něco jiného.

„Když půjdeme do Valdic na díry, tam žádné vězně nepotkáme. Na „éčku“ (oddělení s nejvyšším stupněm zabezpečení) už vůbec ne. Tam jsou všichni zamčení v kleci. Je jasné, proč nechtějí, abych tam byl. Stoprocentně nechtějí ukázat to, kde jsme byli (uvězněni),“ reagoval Tempel.

Soudkyně je odhodlaná „poměřit si právní síly s ředitelem věznice“. Podle ní nemůže šéf Valdic zabránit účasti Tempela na místním šetření s tím, že na to má podle vnitřních předpisů vězeňské služby pravomoc.

„Občanský soudní řád má vyšší právní sílu. Věřím, že i já mám větší právní sílu. Není důvod vás vylučovat z místního šetření, které je de facto jednáním soudu. Napíšu jim, co si o tom myslím. Jestli kvůli vám přijmou další bezpečnostní opatření, tak je můžeme nechat, protože nám ukážou, že je potřeba k vám nadále přistupovat nějak jinak,“ dodala soudkyně. Na Pankráci podle ní s přítomností Tempela problém nemají.

Muž, který žádá od státu 86 milionů za to, že byl neprávem odsouzený za dvojnásobnou vraždu a ve vězení měl strávit zbytek života, si stěžuje na to, že se k němu ve věznicích chovali mnohem hůř než k jiným doživotně odsouzeným a zažil tam „neskutečné ponižování“.

1. února 2024

Život v poutech, v kleci nebo na samotce

Popsal, že žil v izolaci. Ve Valdicích prý chodil i na vycházky ve věznici v řetězech a do bufetu ho vodili v poutech. „Trestali mě za to, že nekouřím, nepiju, že jsem sportovec. Zadupávali mě do země, chtěli mě zlomit,“ líčil.

Vyprávěl o nočních přepadových kontrolách, kdy se musel třeba ve dvě ráno svléknout do naha a dřepovat, o zesílených eskortách k soudu, o návštěvách blízkých, které mohl vidět jen přes sklo a navíc v přítomnosti ostrahy.

„Vězeňský systém nefunguje, neexistuje. Jen vás lámou a učí nenávidět. Prvních třináct let jsem nenáviděl, pak jsem přestal. Ulevilo se mi,“ prohlásil.

Podmínky přirovnal ke koncentračnímu táboru. „Pracovní zařazení? Děláte otroka. Byl jsem na myčce v kuchyni, kde mi postavili klec,“ řekl. Označil se za jediného vězně, který u nás neměl právo požádat o podmíněné propuštění.

V úterý u soudu vypovídal jako svědek Martin Válek odsouzený za vraždu a další trestnou činnost na 30 let. S Tempelem seděl jeden čas ve stejné věznici ve Valdicích a na Mírově.

Tamní vězeňský režim označil slovem „masakr“ s tím, že Tempel ho měl přísnější než ostatní. Také dva pracovníci věznice v Bělušicích popsali, že tam byl muž v některých ohledech vystaven tvrdšímu zacházení.

Tempel s kriminální minulostí lupiče byl původně odsouzen za vraždu dvou mužů, které měl připravit o život na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku, a to při údajné koupi auta. Soudy měly na jeho (ne)vinu různý pohled a střídavě ho odsuzovaly a osvobozovaly. K doživotí ho nakonec v roce 2008 odsoudil Krajský soud v Praze, když Vrchní soud v Praze odebral případ plzeňskému soudu.

Ústavní soud zrušil odsuzující rozsudek v roce 2021 poté, co se muže zastal Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Tempel žádá odškodnění mimo jiné za neúměrnou délku trestního stíhání a roky, které neměl ve vězení strávit. Stát mu již přiznal 3,6 milionu korun. Další odškodnění ve výši 12,5 tisíce eur (zhruba 300 tisíc korun) přiřkl Tempelovi Evropský soud pro lidská práva.

1. února 2024

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...