Martin Říman

Martin Říman | foto: iDNES.cz

Říman vyloučil, že by měl na ministerstvu nahradit Drobila

  • 13
Šéf poradců premiéra Petra Nečase a předseda dozorčí rady ČEZ Martin Říman odmítl spekulace o tom, že by mohl místo Pavla Drobila usednout do čela ministerstva životního prostředí. Jeho kolega z ODS musel post ministra opustit v prosinci kvůli korupční kauze ve státním fondu.

Po Drobilově odchodu se spekulovalo o několika jménech. V úvahu přicházeli Drobilův náměstek na ministerstvu Ivo Hlaváč či bývalá ministryně životního prostředí Rut Bízková. Ta už resort vedla za premiéra Jana Fischera a nyní je jako náměstkyně pověřena vedením úřadu.

Spekulovalo se i o poslancích ODS Václavu Menclovi a Tomáši Chalupovi. Jako poslední a podle médií i nejpravděpodobnější jméno zaznělo právě to Římanovo.

"Je to zcela vyloučené. Nebylo mi to nabídnuto. A abych předešel nějakým spekulacím v budoucnu, tak i kdyby mi to nabídnuto bylo, tak bych to odmítl," řekl Říman deníku Právo.

Říman byl ve vládě Václava Klause ministrem dopravy, v kabinetu Mirka Topolánka pak ministrem průmyslu a obchodu. Doposud není jasné, kdo by zelený resort mohl vést.

Římana chtěl do funkce premiér Petr Nečas. MF DNES to potvrdilo několik dobře informovaných občanských demokratů. Pro Římana mluvil fakt, že je Nečasův stranický spojenec. Navíc pochází - stejně jako Pavel Drobil - z Moravskoslezského kraje. Tomu by tak zůstalo zastoupení ve vládě (více o Nečasově favoritovi na post ministra čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video