Igráček. Výrobcem Igráčka je společnost Efko-karton z Nového Veselí na Žďársku. Vyrábí ho v desítkách variant a s velkým množstvím doplňků. Všimněte si třeba Igráčka–Supermana v horní řadě. | foto: ČTK

Igráček, tatrovka a céčka. Hračky éry socialismu zažívají renesanci

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Češi loni utratili za hračky bezmála 8 miliard korun. Velkou část z tohoto balíku přitom utržili čeští výrobci retrohraček, které se původně zrodily za socialismu a po revoluci je pozornost lidí znovu vynesla na piedestal zájmu.

Oranžová tatrovka. Měl ji každý kluk. Třebaže skutečná Tatra 148 – její vzor – sjela z montážní linky naposledy v roce 1982, její plastová zmenšenina stále vévodí dětským pokojíčkům, zahradám a pískovištím. Jak je to možné? Může za to nostalgie a všeobecná obliba všeho, co mělo kdysi kultovní status, tedy včetně retrohraček. 

Ty zažily na začátku 90. let útlum i zastavení výroby, ale touha otců a matek pořídit svým dětem stejnou hračku, s jakou si hráli sami, vedla k jejich návratu na pulty hračkáren. Znovu se tak můžeme setkávat s Igráčky, plastovými céčky, modrou stavebnici Seva, železnými beruškami na klíček nebo stavebnicí Merkur.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video