Restauratéři: Začínáme rozvážet jídlo, jen v surovinách máme desítky tisíc

  • 341
České restaurace mají nakoupené čerstvé suroviny za desítky tisíc korun. Začaly proto okamžitě po zákazu provozu vařit jídlo s sebou do krabiček a rozvážet jej. Chtějí tak alespoň částečně zmírnit dopad vládního rozhodnutí uzavřít všechny restaurace a další provozovny.

„Je to jediná šance, jak alespoň zpracovat suroviny, které máme nakoupené, jinak se zkazí. Samozřejmě, finančně to bude mít zdrcující ekonomický dopad a těch pár jídel přes den to prostě nezachrání,“ popisuje provozovatel pizzerie v Brně Jan Marášek. 

Restauratéři se shodují, že jen v čerstvých surovinách mají každý tisíce korun.

„Jsou to desítky tisíc korun. Tím, že nakupujeme čerstvé od místních farmářů, máme v surovinách desítky tisíc korun,“ říká šéfkuchař a majitel restaurace ve Strakonicích Pavel Drdel. 

Penzion a restaurace Na Čechách na břehu řeky Svratky v Lačnově u Poličky zase otevřel výdejní okénko, kterým budou lidem jídlo podávat.

„Budete si moci odnést naše dobroty s sebou. K dispozici máme stále i létající talíř, který v případě potřeby dopraví naše jídlo i k vám domů. Stačí zavolat nebo se zastavit při procházce kolem,“ napsal penzion na sociální síti Instagram. 

Podobné vzkazy pro zákazníky mají desítky restaurací po celé zemi. „Ode dneška si u nás sice nesednete, ale v řeznictví vám každý den od 11:30 rádi prodáme maso a uzeniny. Komu se nechce vařit, rádi vám zabalíme teplé jídlo s sebou. Máme plné tanky piva, takže ho čepujeme do PET lahví,“ zní vzkaz restaurace Kantýna na Praze 1. 

Mám roušku na týden, říká řidič kamionu, který brázdí rizikové oblasti

Obchodníci hlásí nárůst tržeb zhruba o dvacet procent. Supermarkety, které zůstaly otevřené, jsou většinou plné zákazníků. Většinou ale kupují jen běžné zboží, řada lidí ale přibalí do košíků konzervy a trvanlivé zboží.

 „Nechci panikařit, ale zároveň chci co nejméně omezit pohyb mezi lidmi. Přijde mi zbytečné jít do obchodu denně pro nákup,“ komentoval Stanislav Janda dnes před obědem v obchodním centru Kaufland ve Strakonicích. 

Ve vozíku vezl několik balení pitné vody a tři plata konzerv. Všichni zaměstnanci na kasách pracovali v jednorázových rukavicích. „Jsme denně v kontaktu se stovkami lidí. Daleko častěji si myjeme ruce,“ řekl jeden ze zaměstnanců.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video