Lidé v respirátorech nakupují v prodejně Lidl v Olomouci. (14. června 2021)

Lidé v respirátorech nakupují v prodejně Lidl v Olomouci. (14. června 2021) | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Loni se odložily roušky, letos ne. Přitom někde nakažení ani nepřibývají

  • 484
Česko sužují tropy, respirátorů v obchodech a MHD se ale lidé zatím nezbaví. Od července ministerstvo zdravotnictví uvažuje jen o zmírnění, místo respirátorů by mohly být právě v nákupních centrech a MHD povinné „jen“ roušky. V některých regionech přitom epidemie natolik slábne, že tam v některých dnech nepřibývají nové případy.

„V tuto chvíli uvažujeme, že by v nákupních centrech či MHD byla povinnost zachovat pouze chirurgické roušky a nikoli ty respirátory, které mohou být horší třeba na dýchání,“ uvedl 8. června v České televizi ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Návrh podle Vojtěcha diskutuj odborné skupiny ministerstva a konzultují to s epidemiologem Rastislavem Maďarem. „Musíme vyvážit požadavek na dostatečnou ochranu,“ uvedl Vojtěch v pátek pro iDNES.cz.

V některých regionech podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) přitom epidemie natolik slábne, že tam v některých dnech nepřibývají nové případy. Mizí takzvané komunitní šíření, tedy případy lidí, kteří nevědí, od koho a kde se nakazili. V žádném kraji počet případů v současné době neroste, dlouhodobější vzestup nehlásí ani žádný okres či obec s rozšířenou působností, řekl v pátek ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

Nosíte v neklimatizované MHD respirátor?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 25. června 2021. Anketa je uzavřena.

O upuštění od jakékoliv povinné ochrany úst a nosu, jako tomu bylo loni od července do září, ministerstvo neuvažuje. Loni mohli lidé od 1. července do konce srpna odložit roušky v obchodech i veřejné dopravě.

Babiš: Měli jsme mít roušky celé léto, ale všichni protestovali: 

17. září 2020

Jak to dnes vypadá

V součtu za celou republiku bylo například tuto středu 131 případů, což znamená méně než deset na jeden kraj. Podle dat za poslední týden nezaznamenali žádný nový případ v okrese Náchod, po jednom hlásili z okresů Písek, Rychnov nad Kněžnou a Svitavy. Další čtyři mají dva nakažené v posledním týdnu. Tyto nejméně postižené okresy jsou po celé ČR. Naopak nejhorší situace je stále na jihu Čech v okresech Český Krumlov a České Budějovice a na severu v okrese Liberec.

„Dostáváme se na hranu, kdy bude možné zřejmě příští týden naprosto spolehlivě prohlásit, že v některých regionech, mizí komunitní šíření a epidemie se dostává do fáze, kdy je lokálně kontrolovatelná,“ uvedl v pátek Dušek.

I kdyby se epidemie začala opět probouzet, tak pokles už je tak zásadní, že máme před sebou i týdny reakčního času.

Ladislav Dušekředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky

Epidemie podle něj velmi silně brzdí, stále zhruba o 30 procent mezi týdny. „Vývoj se dlouhodobě odehrává podle nejoptimističtějšího scénáře, který kalkuluje s reprodukčním číslem kolem 0,7 i méně,“ podotkl Dušek. Statistici pracují i s modely, že by se epidemie začala znovu probouzet. „I kdyby to nastalo, tak pokles už je tak zásadní, že máme před sebou i týdny reakčního času,“ dodal.

Dál je třeba hlídat nebezpečné mutace a jejich importy ze zahraničí a řešit lokální ohniska nákazy. V současné době se objevují například ve školách, ale většinou jsou to jednotky případů. Do nemocnic směřuje zhruba desítka nakažených denně. Aktuálně hospitalizovaných je 107 lidí.

O úplném „odrouškování“ vláda neuvažuje

Roušky letos zatím odložily pouze děti ve školách a od července nebudou povinné respirátory na pracovištích. O dalším „odrouškování“ vláda nyní neuvažuje. „V tuto chvíli nikoliv. Musíme být stále obezřetní. Uvědomujeme si, že to není úplně nejpohodlnější, ale nesmíme tu situaci podcenit,“ řekl pro Seznam Zprávy v úterý ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček.

Soud odmítl už 17 epidemických opatření. Celkově ale vyhráváme, řekl Vojtěch

Přitom premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro MF DNES 20. května řekl, že by se Češi mohli roušek zbavit ve společných prostorech obchodních centrech. „Pokud se bude vyvíjet dobře, budeme se moci zbavit roušek i uvnitř obchodních center,“ řekl tehdy Babiš.

Úplné odložení roušek však loni v září označil za chybu ministr kultury Lubomír Zaorálek, premiér Babiš poté na interpelacích ve Sněmovně připustil, že to možná chyba opravdu byla. Ministr zdravotnictví Vojtěch později zase litoval, že jejich opětovné nošení nezavedl dříve.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video