Rakušan vede STAN. Země nevzkvétá, vize nahrazujeme marketingem, řekl

  • 225
Vít Rakušan nahradil v čele hnutí Starostové a nezávislí Petra Gazdíka. Poslanec a dosavadní starosta Kolína Vít Rakušan. byl jediným kandidátem a dostal 93 procent hlasů. „Slovy Václava Havla, naše země opravdu nevzkvétá. Nevyužíváme lidského potenciálu, ani ekonomického. Politickou vizi nahrazujeme marketingem,“ řekl Rakušan.

Jediným kandidátem na dvojku hnutí STAN, která bude Rakušanovi „krýt záda“, byl šéf poslaneckého klubu Jan Farský. Stal se prvním místopředsedou. Řadovými místopředsedy byli zvoleni Věra Kovářová, Radim Sršeň a Gazdík, jehož o to výslovně požádal Rakušan.

Nové vedení STAN

STAN je nejmenším uskupením ve Sněmovně, ve které má šest poslanců. Do eurovoleb jde společně s TOP 09, Zelenými a regionálními uskupeními.

„Který jiný subjekt vyrostl autenticky zespodu?“ ptal se delegátů Rakušan. Voličům chce nabídnout vizi pěti inovací, které se týkají vzdělávacího systému, státní správy a jednoduchého státu, reformy sociálního systému, inovací v oblasti ekonomiky a životního prostředí. (o tom mluvil i v rozhovoru pro iDNES.cz před sněmem)

V čele hnutí STAN bude mít Rakušan dvouletý mandát, volební republikový sněm zkrátil dosavadní tříleté volební období.

Gazdík: Můžeme vyhrát v krajích, naši senátoři nedopustí posun na východ

Podle Gazdíka hnutí, které založil, potřebuje nový impuls. Jemu samotnému před posledními volbami do Sněmovny nevyšel pokus jít do voleb v koalici s KDU-ČSL. Od koalice strany couvly kvůli obavě, že nepřekročí 10 procent.

Na sněmu STAN vystoupili i zástupci občanských demokratů, lidovců, TOP 09 a Zelených. Starostové a nezávislí jako typické středové uskupení jsou pro každého z nich kýženým partnerem.

„Spravedlnost neznamená, že mají všichni stejně“

„Chceme společnost spravedlivou. Spravedlivý neznamená, že mají všichni stejně, ale že není společnost ohýbána,“ řekl Rakušan. Stát se podle něj odtrhl od problémů, které řeší lidi a rezignoval na řešení špatné situace v regionech, které nejsou tak úspěšné.

Hnutí STAN má podle něj usilovat o to, aby byl součástí příští vlády a usiloval o řešení problémů, které lidi trápí. Jako členy příští vlády by si uměl představit poslankyni Věru Kovářovou či senátory Mikuláše Beka a Jiřího Drahoše.

Původně středoškolský učitel a dosavadní první místopředseda STAN Rakušan počítá s tím, že se své funkce starosty v Kolíně vzdá a bude se soustředit na to, aby budoval STAN.

„Moje žena ví, že si vzala blázna,“ řekl o sobě v nadsázce. To, že se naplno věnuje v politice, má v rodině. Jeho otec Jan Rakušan byl senátor za ČSSD.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video