Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko bude postihovat skrytou reklamu na sociálních sítích. Vznikne i nový úřad

  0:08
Mladíci se natáčejí, jak v pytlících brambůrků nadšeně hledají bankovky, které tam jako promoakci schoval výrobce. Jinde na YouTube jejich kolega používá elektronickou cigaretu a z kouře vyfukuje kroužky. Skrytou reklamu dnes potkáte na Facebooku, Instagramu i dalších sociálních platformách. Zákon ji ale zakazuje a na kontrole by se měl podílet i nový úřad.

Na tento jev na sociálních sítích by si proto měla posvítit nová směrnice v čele s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání, vyplývá z plánu ministerstev průmyslu a obchodu a kultury, která novou směrnici připravují.

Zatímco pro televizní stanici by to znamenalo rychlou pokutu, u stále vlivnějších youtuberů, kteří vytvářejí zábavná videa a kteří si dnes se stovkami tisíc fanoušků už s televizemi ve sledovanosti příliš nezadají, úřady takovou praxi ignorovaly.

Mnohé případy redakce zmapovala a teď chtějí zasáhnout i ministerští úředníci. Koneckonců s větší kontrolou počítá i nová směrnice EU, kterou musejí zákonodárci zapracovat do českých paragrafů.

Úřady zaspaly dobu

„Cílem je zajistit ochranu nezletilých a zajistit uplatňování základních pravidel týkajících se obchodních sdělení, která jsou platná pro audiovizuální mediální služby,“ uvedla za ministerstvo kultury mluvčí Ivana Awwadová.

Ministerstva připouštějí, že se snaží dohnat vývoj, který v minulých letech zásadně změnil, jak se k lidem videoreklama dostává.

„V posledních letech prošel trh audiovizuálních mediálních služeb mnohými změnami, na které je třeba reagovat. V současné době již existují dobře zavedení noví účastníci trhu, včetně poskytovatelů služeb videa na vyžádání a platforem pro sdílení videonahrávek,“ uvedla Miluše Trefancová z tiskového odboru ministerstva průmyslu a obchodu, které se na nových zákonech podílí.

Alkohol je fajn, říkají dětem na Instagramu. Úřady případy řešit nestíhají

I doteď sice teoreticky mohla dohlížet na videa na YouTube či Facebooku Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, která trestá porušování zákona v případě televize. Už před lety si ale sama určila, že jí to nepřísluší.

A to i proto, že dosáhne pouze na subjekty sídlící v Česku. A to právě třeba YouTube není, sídlí totiž v USA. „Videa na stránky umisťují sami uživatelé. YouTube jako provozovatel serveru za ně nenese redakční odpovědnost,“ vymlouval se navíc před časem předseda Rady Ivan Krejčí.

Potíž je, že jednotliví uživatelé v případě některých přešlapů, které redakce iDNES.cz v minulosti identifikovala, mají obrovskou sledovanost. Například dvojici mladíků, kteří vystupují pod přezdívkou TVTwixx, sleduje na YouTube tři čtvrtě milionu lidí, řada z nich nezletilých. A redakce už popsala, jak ve videích propagují hazard a slibují rychlý výdělek peněz. Jenže šlo o sázkovou kancelář, která v Česku nemá licenci. Tím dost pravděpodobně porušují hned několik zákonů.

Jak fungují influenceři. Přípravou fotky stráví i měsíce, smlouvy neřeší

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání teď dostane explicitně nařízeno takové případy řešit. Součástí nových pravidel přitom budou i sankce pro ty, kteří se jimi řídit odmítnou. Jaké, to ministerstvo zatím není schopné říct.

V tom, na koho se obracet, to budou mít jednodušší i stěžovatelé. Ti dnes často nevědí, že na reklamu na sociálních sítích dohlíží krajské živnostenské úřady, a obrací se právě na Radu, která je obratem odmítá.

„V letošním roce se jednalo například o stížnost, kdy se při sledování pořadů pro děti objevovala cílená reklama s nevhodným obsahem, například propagace filmů, které jsou pro diváky do 12 let nevhodné,“ podotkl Krejčí s tím, že pisatele Rada upozornila na to, že jí dotaz nepřísluší. To by se právě s novou směrnicí mohlo změnit.

Videa ano, fotky ne

Reforma má háček. Postihy se totiž dotknou videí a reklam u nich. Paradoxně se netýkají fotografií. Redakce iDNES.cz popsala i četné podivnosti na sociální síti Instagramu, kde vlivní zveřejňují spíše snímky. A jen kvůli tomu, že se obrázky nehýbají, zůstane dohled na krajských živnostenských úřadech, které si ale se svou povinností mnohdy nevědí rady. I když ji podle zákona o regulaci reklamy mají na starosti.

Výjimkou je reklama například na léčiva a další oblasti, na které dohlíží specializované úřady. Jenže ani ty, ani živnostenské úřady však reklamu na webu samy aktivně nekontrolují a spoléhají se pouze na podněty veřejnosti. I proto například většina živnostenských úřadů do dnešního dne žádný podobný případ dle informací iDNES.cz neřešila.

Z celkem čtrnácti podnětů od veřejnosti se po republice do správního řízení dostaly jen dva případy. V jediném padla finanční pokuta 5 tisíc korun, druhý zatím nebyl uzavřen. Risk se tak instagramovým celebritám vyplatí. Za jedinou reklamu, kterou vloží do svých příspěvků, dostanou od výrobců i několik desítek tisíc korun. Podle Trefancové se ale další regulace reklamy na sociálních sítích nechystá.

Vznikne speciální úřad

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) nevyloučil, že by se to v budoucnu mohlo změnit a že by mohl vzniknout speciální úřad. „S přihlédnutím ke specifičnosti internetu jako komunikačního média nevylučuji přínosnost svěření celého dozoru nad reklamou na tomto komunikačním médiu specializovanému úřadu,“ uvedl.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...