Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kniha o válečném veteránovi vyšla bez souhlasu rodiny. Matka se provize vzdala

  16:08
Rodina zesnulého válečného veterána Jiřího Regi Schamse obviňuje nadační fond Regi Base I z toho, že parazituje na jméně vojáka, který přežil útok sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Spor zesílil po vydání knihy o jeho životě. Z té měla podle smlouvy s vydavatelstvím jeho matka Jiřina získat padesátiprocentní podíl. Knihu vydal spolek bývalého legionáře Stanislava Gazdika.
Stanislav Gazdik, ředitel Národního institutu pro obranu a bezpečnost, matka...

Stanislav Gazdik, ředitel Národního institutu pro obranu a bezpečnost, matka Jiřího Regi Schamse Jiřina Schamsová a Fawad Nadri. | foto: Archiv Stanislava Gazdika

„Je to dlouhodobý spor, který vznikl ještě za synova života, když si nadace Regi Base I nechala udělat ochrannou známku na požívání přezdívky mého syna. On sám se ale od nadace pana Čecha distancoval. Ale nejde s nimi vůbec komunikovat,“ nastínila pro iDNES.cz Jiřina Schamsová, matka zesnulého vojáka, v nedávném rozhovoru v reakci na vydání knihy o jeho životě. S jejím vydáním rodina Jiřího Schamse podle ní nesouhlasila.

Parazituje na jméně mého syna, říká matka. Od nadace se distancuje i armáda

„Ten spisovatel dosud napsal jednu knížku pohádek pro děti. A hned po tom chtěl psát dokument. Na to přece není fundovaný. Jednou jsme se sešli a já jsem mu řekla, že nechceme, aby něco psal. On odpověděl, že si může psát, co chce,“ stěžovala si v nedávném rozhovoru s iDNES.cz Schamsová.

Nyní ale redakce získala smlouvu, podle které měla matka veterána, který přežil útok v Afghánistánu, ale zemřel na rakovinu slinivky, získat 50 % z čistého výdělku z knihy. S přebalem knihy se i vyfotila před vzpomínkovou plaketou na domě, kde její syn žil.

Se spisovatelem mluvila podle svých slov asi hodinu, ale do knihy mu nepřispěla žádnými detaily, protože o misích svého syna nic nevěděla. To nicméně rozporuje Stanislav Gazdik, jehož zapsaný spolek Národní institut pro obranu a bezpečnost, kde figuruje i bývalý generál Karel Blahna, který vedl misi v Jugoslávii, knihu vydal.

Smlouva, kterou matka Jiřího Schamse podepsala jí zaručovalo 50 % z čistého zisku z vydání knihy.

„Paní Schamsová poskytla autorovi knihy Liboru Adamovi více než tříhodinový nahrávaný rozhovor, který máme k dispozici. Následně podepsala smlouvu o podílu ze zisku ve výši 50 %. Nicméně po týdnu a zveřejnění fotografií o vydání knihy na sociálních sítích si to rozmyslela a začala tvrdit, že byla zneužita a nesouhlasí s vydáním a začala se veřejně distancovat,“ uvádí Gazdik.

„Kvůli tomu se z nepochopitelných důvodů armáda také vymezila proti knize a veřejně se distancovala od nadačního fondu Regi Base I. Je však důležité zdůraznit, že fond pouze poskytl fakta, fotografie a dokumenty a byl tak jedním z mnoha přispěvatelů do knihy. Regi Base I. není v žádném případě vydavatelem knihy,“ dodává Gazdik.

Sám autor knihy Libor Adam přitom matku Jiřího Schamse zmiňuje v poděkování.

„Poděkování na tomto místě patří především mamince Regiho, paní Jiřině Schamsové. Neopomenutelným zdrojem informací byl i velký Regiho přítel Fawad Nadri, který zapůjčil fotografie a byl tak trochu iniciátorem vzniku této knihy. Vážím si toho, že o své vzpomínky se se mnou podělili také Martin Mandelík a spolubojovník Amík. Díky patří ale všem, kteří přispěli svým dílem do celého příběhu, a to včetně zástupců nadačního fondu Regi Base I.,“ uvedl autor.

S jeho počínáním ale matka veterána nesouhlasí. „Žádný písemný souhlas s nahráváním jsem panu Adamovi nedala a pokud jsem o svém synovi s kýmkoliv mluvila, což tak činím vzhledem k tomu, že byl mým milovaným synem, rozhodně ne s úmyslem, aby byl rozhovor nahráván a následně použit v knize, která má jakoukoliv spojitost s panem Čechem nebo s nadací Regi Base I, se kterou syn spolupráci dávno ukončil. Ani neznám obsah knihy, neboť mi nebyla poskytnuta k přečtení,“ uvedla Schamsová.

Vysvětlila i důvody, proč se zúčastnila křtu knihy. „Zhruba před měsícem mě pan Fawad Nadri pozval na křest knihy a poslal fotografii obalu, kde je na zadní straně logo REGI Base I a sdělil mi, že přítomna bude i Česká televize. Pozvání jsem přijala s tím, že budu mít možnost veřejně prohlásit, že obsah knihy neznám a s knihou nesouhlasit veřejně a vymezit se neustálému tlaku v podobě nerespektování rozhodnutí mého syna a naší rodiny,“ dodala Schamsová.

Dopis o odstoupení od smlouvy, která zaručovala padesátiprocentní podíl ze zisku z prodeje knihy.

Podle svých slov byla uvedena v omyl, když uvěřila, že s knihou nadace Regi Base I. nemá již nic společného. „Nadri mi následně volal a sliboval, že už nadace ani pan Čech nebudou mít s knihou nic společného, doslovně i říkal, že na křtu nebude ani nadace ani jejich reklama ani pan Čech a poslal mi nové foto obalu knihy, kde se již logo Regi Base I nevyskytuje. Nabyla jsem dojmu, že je kniha již plně v rukou pana Gazdíka, který dle svých slov zmíněný institut založil,“ přiblížila matka Jiřího Schamse.

Smlouvu prý podepsala v domnění, že podpoří veterány. „Na základě těchto domnělých skutečností jsem nakonec podepsala smlouvu, kterou jsem zprvu odmítala a těšila se na podporu válečných veteránů v podobě mých 50 % z prodeje knihy, které mi syna stejně nevrátí, ale mohla jsem jimi pomoci spolkům, organizacím či fondům, kterým v jejich péči o válečné veterány důvěřuji,“ řekla o svojí motivaci k podpisu smlouvy, která ji zaručovala padesátiprocentní podíl z čistého zisku.

Poté se od známé dozvěděla, že Gazdik s fondem Regi Base I. stále spolupracuje, což jí rozhořčilo a smlouvu vypověděla. „Poslala jsem jim doporučený dopis. Dodnes leží na poště nevyzvednutý,“ dodala.

Zemřeli, abychom mohli žít v bezpečí. Padlí vojáci jsou poprvé spolu

Jiří „Regi“ Schams byl český voják, kterého v roce 2008 v Afghánistánu vážně zranil sebevražedný útočník. Příslušník Vojenské policie měl velmi špatnou prognózu. Navzdory střepině v hlavě a dlouhodobému kómatu přežil, i když upoutaný na invalidní vozík. Začal spolupracovat s podnikatelem Hynkem Čechem a stal se tváří nadačního fondu Regi Base I.

V roce 2014 však spolupráci s fondem prostřednictvím advokáta Lukáše Proška ukončil a o půl roku později zemřel na rakovinu slinivky.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...