Zdeněk Kabátek | foto: Petr Topič, MAFRA

Rezignace by byla nezodpovědná, hájí se Kabátek po přednostním naočkování

  • 231
Šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek se nechal na počátku ledna v nemocnici Královské Vinohrady přednostně naočkovat proti koronaviru. Svým věkem ani profesí se však neřadí do prioritní skupiny. Očkování podle svého vyjádření považuje za důležitý způsob ochrany kolegů a zdravotníků, s nimiž se denně setkává.

Kabátek se podle serveru iROZHLAS.cz nechal očkovat v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady na začátku ledna, kdy se měli podle pokynů ministerstva očkovat zdravotníci v první linii boje proti koronaviru.

Očkování považuji za důležitý způsob ochrany kolegů

„Nechal jsem se očkovat, protože ve své pozici jednám s řediteli nemocnic, se zaměstnanci, s lékaři… Potkávám se na denním pořádku se zdravotníky, takže to byla moje reakce na to, že jsem chtěl chránit svoje okolí. V současném kontextu je ale asi bezpředmětné, abych něco takového říkal,“ vysvětlil pro server. 

Ve čtvrtek na tiskové konferenci na přednostní očkování šéfa VZP reagoval i ministr zdravotnictví Jan Blatný. Ten uvedl, že on sám ředitele VZP nejmenuje, očekává však, že Kabátek vyvodí zodpovědnost.

Šéf VZP Kabátek dostal přednostně vakcínu. Chránil jsem své okolí, řekl

Kabátek iDNES.cz řekl, že kompletní informace podá v pondělí správní radě pojišťovny, která mimo jiné jmenuje ředitele, a vyčká jejího rozhodnutí. Poté mluvčí VZP Milan Řepka rozeslal Kabátkovo prohlášení.

Rezignace by byla z určitého pohledu paradox

V něm řekl, že považuje za významné, aby byl systém zdravotního pojištění plně funkční a stabilizovaný. „Mým úkolem, jako ředitele největší zdravotní pojišťovny v zemi, je zajistit nejen kvalitní a dostupnou zdravotní péči v celém jejím spektru, ale i řada velmi důležitých organizačních úkolů, které například souvisejí se zajištěním systému bezproblémového testování, ať už antigenními nebo PCR testy, případně se zajištěním rychlého výběru distributora pro vakcínu Moderna a celá řada dalších věcí, které nejsou, tak říkajíc, vidět,“ stojí ve vyjádření šéfa VZP.

Kabátek podle svých slov považuje své očkování za důležitý způsob ochrany kolegů a zdravotníků, s nimiž se denně setkávám. 

Rezervační systém se mění, začne rozesílat SMS při přidělení termínu

„To byly důvody, proč jsem využil možnosti a nechal se očkovat. Tím hlavním důvodem byla tedy odpovědnost, kterou právě v této době jako ředitel klíčové zdravotní pojišťovny v České republice mám,“ podotkl Kabátek, který ohledně rezignace na svůj post řekl, že by to byl z určitého pohledu paradox.

„Takový krok by byl z mé strany hodně nezodpovědný. Jsem však připraven své motivy předložit správní radě a budu plně respektovat její rozhodnutí,“ dodal šéf VZP.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video