Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Laskavá a skromná dáma, symbol Vánoc. Za Šafránkovou smutní i politici

  15:03aktualizováno  16:05
Na úmrtí známé herečky Libuše Šafránkové reagují i významní politici. Jeden z prvních byl prezident Miloš Zeman, připojil se premiér Andrej Babiš. Poctu vyslovil i ministr kultury Lubomír Zaorálek. Ten na dotaz MF DNES ohledně možného pohřbu s poctami uvedl, že bude respektovat přání rodiny.

Herečka Libuše Šafránková na Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně. (3. června 2007) | foto: Dalibor Glück, MAFRA

„Libuše Šafránková byla českou herečkou, která se nikdy nesnažila být celebritou a své herectví předřazovala před všechno ostatní. Od jisté chvíle (možná od Popelky) ji lidé přijali za svou a vyhlíželi jsme každou její další roli. Hrála křehké ženy, ale vyzařovala z ní zvláštní síla. Je to najednou smutný den nejen pro filmové diváky. Libuše Šafránková byla také velkou divadelní herečkou, rád bych připomněl její působení ve skvělém Krejčově Divadle za branou, které bylo v roce 1972 pod nátlakem zrušeno. Ano, vždy mi připadalo, že je v ní přítomno něco silného a statečného a potřeba jít si vlastní cestou. Díky za vše, co nám rozdala,“ řekl MF DNES ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Na dotaz deníku, zda vláda zvažuje pohřeb s poctami Zaorálek odpověděl: „Pokud jde o pohřeb, nejdříve se budeme muset spojit s její rodinou, abychom zjistili, co si přeje“.

Jeden z prvních, kdo reagoval na úmrtí herečky byl prezidenta republiky Miloš Zeman. Zpráva o odchodu Libuše Šafránkové ho podle mluvčího hluboce zasáhla. „Je mi to nesmírně líto,“ uvedl prezident republiky na Twitteru svého mluvčího Jiřího Ovčáčka. Zároveň vyjadřuje upřímnou soustrast rodině. 

Reagoval také i premiér Andrej Babiš. „Paní Libuši Šafránkovou jsem měl moc rád. Její Popelku jsem viděl snad stokrát. Bez ní si neumím představit české Vánoce. A myslím, že nikdo z nás. Je mi strašně líto, že odešla. Upřímnou soustrast všem pozůstalým a blízkým,“ vyjádřil se k úmrtí Šafránkové premiér.

Další vzpomínku přidal šéf lidovců Marian Jurečka. Ten ve svém příspěvku vyzdvihl roli Šafránkové v pohádce Tři oříšky pro popelku. „Laskavá dáma, velkého ducha, otevřeného srdce, krásných rolí a skromného života,“ připsal ke snímku.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová na Twitteru napsala, že zpráva o smrti Libiše Šafránkové ji velmi zasáhla. „Upřímnou soustrast celé rodině. Odešla žena, která je pro mě mnoho let symbolem Vánoc. Její nádherné pohádkové role mě provází celý život,“ uvedla na sociální síti Dostálová.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na sociální síti uvedla, že zpráva ji hluboce zasáhla: „Světem milovaná a obdivovaná Popelka zemřela.“ 

Předseda Pirátů Ivan Bartoš řekl, že je to smutná zpráva. „Smrt paní Libuše Šafránkové je velikou ztrátou pro českou kulturu. Celé generace dětí včetně mě vyrůstaly na filmových pohádkách, ale i na filmech jako Báječná léta pod psa, Kolja či Obecná škola a nespočet dalších. Film „Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách“ patří mezi mé nejoblíbenější české komedie. Chtěl bych vyjádřit soustrast jejím blízkým,“ zavzpomínal Bartoš. 

Ministryně financí Alena Schillerová uvedla, že je to nesmírně smutná zpráva: „Libuše Šafránková byla jednou z mála našich hereček, které se spolehlivě dokázaly dotknout duše diváka. Něžná dáma s pevnými názory. Jako bych právě ztratila kus svého dětství.“

Europoslanec Jiří Pospíšil k památce na herečku uvedl, že Vánoce už nebudou jako dřív.

„Zemřela paní herečka Libuše Šafránková. Miloval jsem ji především v nezapomenutelné roli Popelky v pohádce Tři oříšky pro Popelku. Odešla příliš mladá. Smutný den. Jsem s rodinou v modlitbě,“ napsal europoslanec Tomáš Zdechovský.

Předsedkyně TOP-09 Markéta Pekarová Adamová ve vzpomínce na zesnulou herečku napsala, že dnešní den je pod psa. „V mých očích byla Libuše Šafránková nejsympatičtější a nejmilejší česká herečka. Je mi nesmírně líto, že odešla, ale jsem vděčná za to, co tu po ní zůstalo. Nejen Báječná léta,“ uvedla Pekarová Adamová.

Vlídnost, laskavost a zcela přirozená lidskost v jejich rolích. To odchází s Libuší Šafránkovou, napsal k úmrtí poslanec Marek Výborný.  „Ale díky za vše. Filmové nebe má zdatnou posilu. Upřímnou soustrast blízkým. R.I.P.,“ dodal v příspěvku.

„Všechny oslňovala tím, jak byla hezká příjemná talentovaná, ona byla ta princezna,“ řekl CNN Prima News bývalý ministr kultury, herec a její herecký kolega z Tři oříšky pro Popelku Vítězslav Jandák.

Vláda nyní může navrhnout státní pohřeb či pohřeb se státními poctami. Státní pohřeb je obecně nejvyšší protokolární a ceremoniální pocta, která může být prokázána. Mělo by to být pro ty, kteří se přičinili o chod země, zanechali zde nějaké mohutné dílo nebo zastávali čelní funkce ve státě, který reprezentovali. Naopak pro pohřeb se státními poctami neexistují daná pravidla. Každá osobnost tak bude mít rozloučení jiné.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Česká televize odvysílá před eurovolbami i debatu evropských lídrů

12. května 2024

I Česká televize nabídne divákům před volbami do Evropského parlamentu předvolební debaty lídrů...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...