Článek Jakuba Koháka vyšel v Magazínu MF DNES 9. srpna 2012.

Článek Jakuba Koháka vyšel v Magazínu MF DNES 9. srpna 2012. | foto: MF DNES

Satira o dani pro medailisty pobouřila čtenáře, stěžují si Škromachovi

  • 301
Mystifikační text o kruté dani pro olympioniky v rubrice Objev v Magazínu DNES vyvolal bouřlivou odezvu. Někteří čtenáři si proti nespravedlivému "zákonu" i měsíc po vydání článku stěžují. Stížnosti chodí i opozičnímu senátorovi Zdeňkovi Škromachovi z ČSSD, který na ně upozornil na svém Facebooku.

"Každý sportovec, který získá medaili, získává finanční odměnu, ovšem z té mu bude okamžitě odebráno 80 procent. Navíc všechny příjmy z vítězství podléhají další, běžné dani z příjmu," popsal v článku v Magazínu DNES nový "olympijský zákon" autor mystifikace Jakub Kohák.

Text o "olympijské" dani si přečtěte zde

Článek neměl za cíl nic jiného než pobavení, mnoho čtenářů jej ale vzalo vážně. Ozvali se i Zdeňku Škromachovi z opoziční ČSSD. 

Škromach se proto rozhodl uvést věci na pravou míru. "Opět mi dorazilo několik mailů, kde mi lidé nadávají, a proto šiřte dál prosím tuto informaci: Je to novinářská kachna nebo nějaká rubrika pro pobavení čtenářů. Žádný "olympijský zákon" Parlament v poslední době neschvaloval a platný zákon č. 60/2000 Sb. o ochraně olympijských symbolik nic takového také nestanovuje," napsal senátor.

Historie Objevu dnes

  • Vůbec první Magazín MF DNES vyšel v září 1993 a hned v prvním čísle, na jehož obálce byli Václav a Olga Havlovi, byla také rubrika Objev dnes.
  • "Zpočátku ji brali vážně i politici, postupně si na ni ale lidé zvykli," uvedl Martin Komárek, komentátor MF DNES, který rubriku vymyslel.
  • Spolu s ním do rubriky přispíval i Ladislav "Denis" Verecký.
  • Největší poprask podle Komárka vyvolaly "objevy" o pádu letadla s kapelou Kelly Family a výměně tisícových bankovek za pětisetkorunové.

Proti nespravedlivému "zákonu" totiž mnozí protestují. "Prosím, buďte tak laskavi a rozešlete tento e-mail, pokud uznáte za vhodné, všem svým známým, aby se na veřejnost dostalo, jak si soudruzi poslanci a senátoři váží výkonů našich sportovců na olympiádě," napsal Škromachovi i dalším politikům například Vladimír Hulman.

Jeho dopis se objevil i na serveru Hoax.cz, který shromažďuje poplašné zprávy a informace o internetových podvodech. Záležitost zde vyjasnil šéfredaktor iDNES.cz Michal Hanák: "Tento článek vyšel v Magazínu MF DNES 9. 8. 2012 v pravidelné rubrice Objev, kde již mnoho let vycházejí smyšlené, absurdní zprávy, které vždy byly míněné jako parodie," napsal. 

Satiru mám rád a chyběla by mi, tvrdí Kalousek

Režisér Kohák kromě některých olympioniků ve svém textu cituje i ministra financí Miroslava Kalouska. "Státní kasa je na tom bledě. Státní dluh roste a není z čeho brát. Sportovci patří k nejbohatším, a tak jsme se rozhodli s těmi úspěšnými spolupracovat," vysvětluje podle Koháka tento "nezvyklý krok" Kalousek.

Jakub Kohák je známý především díky režírování reklam a videoklipů.

Sám ministr financí iDNES.cz řekl, že mu nevadí ani ty nejostřejší satiry a karikatury. "Mám je rád, ať už psané nebo kreslené. Kohákův text je satira formou i obsahem a jako taková mi vůbec nevadí, právě naopak - bylo by mi bez nich smutno," uvedl Kalousek. Co ho naopak dráždí, jsou "sprosté a podlé pomluvy, které se tváří seriózně".

Pohoršený Hulman nicméně kritikou na adresu "soudruhů poslanců a senátorů" nešetří. "No je to hanba a stydí se za ně celý národ a oni oberou ty, na které je naopak celý národ hrdý a dělají nám dobré jméno ve světě," napsal. Na sociálních sítích mu pak mnoho lidí dalo za pravdu, spousta internetových diskutérů však bere Kohákův text s nadhledem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video