Středočeský hejtman David Rath.

Středočeský hejtman David Rath. | foto: Radek Cihla, MAFRA

Rath vykázal asociaci vedenou Haškem. Nemám tu místo, vzkázal

  • 80
Budoucí volba lídra ČSSD začala prohlubovat propast mezi sociálnědemokratickými hejtmany. Středočeský David Rath vykázal z budovy krajského úřadu v Praze Asociaci krajů ČR. Vede ji jeho jihomoravský kolega a stranický rival Michal Hašek, jeden z kandidátů na budoucího předsedu strany. V ní Rath stojí za táborem Bohuslava Sobotky.

Středočeský hejtman David Rath vypověděl v úterý smlouvu Asociaci krajů ČR o výpůjčce nebytových prostor a movitých věcí. Napsal řediteli její kanceláře Martinu Bělčíkovi, že smlouva bude ukončena k 31. lednu příštího roku, informovaly Novinky.cz.

"Kraj tyto prostory potřebuje," potvrdil iDNES.cz Rath. Podle něj se musel vystěhovat mimo budovu i regionální operační program a hetjmanství bude řešit i další nájemníky.

Rath ale krok odůvodnil až médiím. Podle informací iDNES.cz na papíře zůstala výpověď bez udání důvodu. Pouze s odkazem na jeden článek smlouvy, podle kterého kraj musí respektovat dvouměsíční výpovědní lhůtu.

Bělčík formu výpovědi nechtěl komentovat. "Informaci nemůžu potvrdit ani vyvrátit, protože za asociaci může mluvit jen její rada, tedy hejtmané," řekl iDNES.cz.

"Vánoční dárek" od Středočeského kraje

"Vyhazov Asociace krajů ČR jako vánoční dárek Davida Ratha hejtmanům je pro mne velkým zklamáním," vyjádřil se šéf asociace a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Pokud prostory Středočeský kraj potřebuje pro svou činnost, mohl to podle Haška avizovat už dříve a obě strany se mohly dohodnout.

Mezi Rathem a Haškem v poslední době padají ostrá slova. Hašek středočeského hejtmana v srpnu obvinil z toho, že vyvolává ve straně rozkol, a nazval ho samozvaným krakenem.

Rath jeho slova označil za hulvátství a v nadsázce varoval, že kraken byla poměrně nebezpečná mytologická bytost, a Hašek by si měl proto dát pozor, aby ho tento kraken nezašlápl.

Oba politiky proti sobě poštvala také volba nového předsedy strany. Hašek na funkci bude kandidovat a Rath už dal najevo, že jeho sympatie rozhodně nemá. "Je to velmi slabý text charakteru reklamního letáku," řekl Rath o Haškových předsednických vizích s názvem "Desatero ČSSD nové generace", pod které se podepsalo mimo jiné i 11 hejtmanů.

Rath: S Haškem to nesouvisí

"Rád bych věřil, že pan kolega Rath nezatahuje asociaci krajů do vnitrostranického boje. Pokud ano, ostře bych takové jednání odsoudil," sdělil Hašek na otázku, zda právě spory mezi ním a Rathem stojí za výpovědí pro asociaci.

Rath tyto souvislosti odmítá. "S Haškem to nesouvisí," napsal v SMS. Hned v další větě si ale do Haška v čele asociace a jeho předsednického Desatera zároveň rýpl: "A to i přesto, že se nově nechal zvolit tak, že jsme museli podepsat volební lístek, což beru jako novinku zavedenou sociálními demokraty nové generace :-)."

Na souvislost mezi výpovědí a volbou nového předsedy poukazují zčásti také okolnosti výpovědi. Rathův dopis dorazil asociaci 30. listopadu, tedy poslední možný den, aby mohla začít platit výpovědní lhůta už v prosinci. Dopisu nepředcházela žádná osobní jednání, ani informace o zvažované výpovědi. "Byl to blesk z čistého nebe," popsal iDNES.cz zdroj ze středočeského hejtmanství.

Asociace hledá narychlo jiné prostory

Rathovy neshody s ostatními hejtmany se v poslední době množí. V polovině listopadu jako jediný nehlasoval pro nové vedení Asociace krajů, kdy Hašek obhájil šéfovský post. V létě Rath přišel o funkci místopředsedy asociace. Odmítl také jít na společný oběd všech hejtmanů s předsedou vlády Petrem Nečasem. "Týmovým hráčem nebyl hejtman v asociaci bohužel nikdy," dodal v souvislosti s výpovědí Hašek.

První smlouvy mezi asociací a středočeským hejtmanstvím byly uzavřeny v roce 2004. Středočeský kraj na jejich základě asociaci hejtmanů přenechal prostory a jejich vybavení k bezplatnému užívání. Asociace platí kraji jen za služby, které využívá. Nyní o kancelář přišla a hledá v Praze nové prostory, které by mohla využívat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video