Ministr půjde do voleb zřejmě již v barvách sociální demokracie.

Ministr půjde do voleb zřejmě již v barvách sociální demokracie. | foto: Marta Myšková, ČTK

Rath vstoupí do ČSSD možná ještě letos

  • 372
Ministr David Rath připustil, že může vstoupit do ČSSD ještě letos. "Myslím si, že by to bylo lepší," řekl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Rath povede pražské sociální demokraty do sněmovních voleb. V čele kandidátek by podle něj měli stát lidé, kteří jsou se stranami spojeni.

INFOGRAFIKA: Tablo volebních lídrů

Místopředseda ODS a středočeský hejtman Petr Bendl označil v televizním diskusním pořadu Ratha za člověka, kterého má premiér Jiří Paroubek "na špinavou práci".

Ministr podle Bendla usiluje o zvolení do Sněmovny i kvůli tomu, aby získal poslaneckou imunitu a mohl se tak lépe vyhnout všem trestním oznámením v souvislosti s jeho postupem kolem Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Rath na to odmítl vážně reagovat s tím, že je to stejné jako tvrdit, že do Sněmovny kandiduje kvůli imunitě i předseda ODS Mirek Topolánek, jednička na pražské kandidátce občanských demokratů.

Ratha potvrdil v čele krajské kandidátky sobotní nominační sjezd ČSSD. Ministr zdravotnictví získal od delegátů 74 % hlasů. (více zde) Před Rathem se Paroubek neúspěšně pokoušel získat na tento post nestraníky Jahna či Teličku.

Členem ČSSD není ani volební lídr na Vysočině František Bublan. Je navíc jediným ministrem, jehož Paroubek v sobotním Právu nejmenoval mezi členy kabinetu, kteří by mohli po případném volebním vítězství ČSSD ve vládní funkci pokračovat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video