David Rath chce prosadit ve zdravotnictví další změny. Ilustrační foto.

David Rath chce prosadit ve zdravotnictví další změny. Ilustrační foto. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Rath: Ve středních Čechách bude jediná krajská nemocnice

  • 294
Revoluční změny ve zdravotnictví Středočeského kraje chystá budoucí hejtman kraje David Rath. Kromě zrušení regulačních poplatků v krajských nemocnicích chce prosadit, aby se nemocnice staly neziskovými společnostmi.

Rath nevylučuje ani to, že by všech pět krajských nemocnic spadalo pod jedinou krajskou nemocnici - takzvanou Veřejnou neziskovou nemocnici Středočeského kraje. "Je to jedna z variant a osobně mi přijde nejvýhodnější mít jednu veřejnou neziskovou nemocnici s pěti dceřinými společnostmi," potvrdil iDNES.cz David Rath.

Křištálová lupa Za výhodu považuje například možnost výhodněji čerpat dotace Evropské unie, prakticky s nulovou spoluúčastí. Další výhodou je podle něj to, že zdravotníci zaměstnaní v neziskových nemocnicích se řídí podle státní platové tabulky a tím jim vzrostou platy. "Proti současnosti by se jednalo průměrně o 2 až 3 tisíce korun u sester, u lékařů o 3 až 4 tisíce," nastínil Rath.

U neziskových nemocnic navíc podle bývalého ministra zdravotnictví funguje lepší kontrola, tato zařízení mají totiž povinnost zveřejňovat výsledky péče a musí hospodařit s pomocí takzvaného otevřeného účetnictví. Na internetu jsou k dispozici nákupy i investice nemocnic.

Současný hejtman kraje Bendl si podobné řešení nedokáže představit. "Přinese to obrovské problémy v komunikaci," řekl iDNES.cz Petr Bendl. Povede to podle něj k protekcionalismu a k politizaci fungování zdravotnických zařízení.

Změny už v příštím roce
V současné době je ve Středočeském kraji pět krajských nemocnic: v Kolíně, Příbrami, Mladé Boleslavi, Kladně a Benešově. Rath je chce všechny převést na neziskové nemocnice, druhou možností je založení Veřejné neziskové nemocnice Středočeského kraje, která by měla pět dceřiných společností.

Změna statutu nemocnic by měla proběhnout zřejmě v prvním čtvrtletí příštího roku.

David Rath předpokládá, že k podobným změnám zřejmě přistoupí i další regiony. "Budeme ostatním krajům sloužit jako takové metodické centrum, které nabídne návody, jak k podobným změnám přistoupit," uzavřel Rath.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video