Šéf ČLK tvrdí, že Václav Klaus pošlapává zákon.

Šéf ČLK tvrdí, že Václav Klaus pošlapává zákon. | foto: David Neff, MF DNES

Rath označil Klause za trucovité dítě

  • 343
Potyčka kvůli nejmenování Davida Ratha ministrem zdravotnictví pokračuje. Předseda ČLK si myslí, že ho prezident Klaus nejmenoval kvůli tomu, že ho "bytostně nesnáší". Nevylučuji podání trestního oznámení na prezidenta, prohlásil Rath v rozhovoru pro BBC.

Celý spor vypukl poté, co prezident Václav Klaus odmítl uvést Davida Ratha do funkce ministra zdravotnictví. Nelíbí se mu, že se šéf České lékařské komory dosud nevzdal funkce. - více zde

Předseda vlády Jiří Paroubek na to reagoval tím, že Ratha pověří funkcí státního tajemníka a svěří mu řízení resortu.

"Post bych samozřejmě přijal, protože chci panu premiérovi pomoci s řešením krize ve zdravotnictví," prohlásil kandidát. "Nelpím na funkci ministra, nejde mi o peníze, ale prezident ohrožuje zdraví všech občanů," dodal.

Klausův postup je prý neústavní. Vše by podle něj mohlo začít podáním trestního oznámení a vyvrcholit "odvoláním prezidenta", protože se prý snaží vyvolat ústavní krizi, zaznělo v BBC.

Rath: Klaus je pořád předsedou ODS
Jméno ministerského kandidáta se však nezamlouvalo ani občanským demokratům. Rath by prý byl dalším ministrem, který nemá žádnou koncepci. Klausův nesouhlas s tím podle Ratha úzce souvisí. "Prezident opět dokázal, že on je skutečným předsedou ODS. Opět navlékl její dres," dodal Rath.

"Nežijeme v monarchii, takže si pan prezident nemůže dělat co se mu zlíbí," pokračoval v ostrých výpadech Rath. Problém je podle něj v tom, že ho Klaus bytostně nesnáší.

"Prezident nemůže nějaké jmenování podmiňovat složením funkcí. Tak to zákon nedefinuje," míní předseda ČLK. Zároveň dodal, že by se případně vzdal funkce šéfa komory i dalších postů, které nejsou slučitelné s funkcí člena vlády. "Veškeré aktivity přeruším dnem jmenování," slíbil Rath v BBC.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video