Podle Davida Ratha musí dojít k výměně předsedy Senátu. Nemůže ho prý vést Sobotka z ODS, když strana prohrála volby.

Podle Davida Ratha musí dojít k výměně předsedy Senátu. Nemůže ho prý vést Sobotka z ODS, když strana prohrála volby. | foto: ČTK

Rath: ČSSD zvažuje návrat lidovce Pitharta do čela Senátu

  • 39
Sociální demokraté zvažují, že podpoří případnou kandidaturu lidovce Petra Pitharta na předsedu Senátu. Současný předseda, občanský demokrat Přemysl Sobotka, není podle nich dostatečně nadstranický. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl poslanec ČSSD David Rath.

Současný místopředseda Petr Pithart stál v čele Senátu již v letech 1996 až 1998 a poté od roku 2000 do roku 2004, kdy ho nahradil právě Sobotka.

"Na pozici předsedy Senátu by mělo dojít ke změně, ODS má prezidenta, premiéra, předsedu Senátu. Je lepší, když vrcholné pozice nejsou obsazené politiky z jedné strany," řekl Rath v pořadu ČT.

Dodal, že jedním z lidí, kdo by mohl Sobotku nahradit, je i Petr Pithart. "V minulosti dělal předsedu Senátu dvakrát. Je více nadstranický."

Rathova slova ale údajně nejsou žádnou nominací, ČSSD bude prý ještě jednat s dalšími stranami. Jednoznačně však odmítá, že by v čele horní komory zůstal Přemysl Sobotka. "V brzké době poběží konzultace, kdo by mohl současného předsedu nahradit," uvedl.

Nevyloučil, že sociální demokraté navrhnou kandidáta z vlastních řad. V tuto chvíli ale nemají dostatek hlasů, aby ho mohli sami zvolit, konstatoval Rath.

Odstupující hejtman středočeského kraje a místopředseda ODS Petr Bendl si myslí, že Sobotka by měl na své pozici zůstat. "Nevidím důvod, aby se měnil předseda Senátu. Věřím tomu, že Přemysl Sobotka funkci obhájí," řekl.

Místopředseda KDU-ČSL David Macek o úmyslu ČSSD nevěděl. "Jedná se o záležitost, kterou nám sociální demokracie vzkazuje dnes," sdělil. Dodal, že by Pitharta v čele horní komory viděl rád, protože už dvakrát ukázal, že je dobrým předsedou. "Můžeme o tom jednat, nabídku jsme ale zatím dostali jen přes média," dodal.

Ani pro Stranu zelených není Pithart špatným kandidátem. Podle ministra školství Ondřeje Lišky patří mezi "důstojné" kandidáty.

ČSSD má po vítězství ve volbách v Senátu celkem 29 zástupců. Spolu s komunisty a lidovci může dát dohromady 39 senátorů. Ke zvolení Pitharta by však bylo potřeba sehnat ještě další dva hlasy od nezávislých senátorů, což by ale neměl být velký problém.

ODS, která letos přišla o šest senátorských křesel, má v horní komoře 35 zástupců, a zůstává tak nejsilnější stranou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video