Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sněmovna odsoudila nucené přistání v Minsku. Vyzvala k propuštění Prataseviče

  20:31aktualizováno  21:53
Sněmovna odsoudila nedělní nucené přistání letadla společnosti Ryanair s opozičním aktivistou Ramanem Pratasevičem v Bělorusku. Tento čin podle ní nese rysy únosu civilního letadla. Rovněž vyzvala běloruskou vládu k okamžitému propuštění Prataseviče i jeho přítelkyně Sofie Sapegové. Pratasevič i Sapegová zveřejnili nahraná videa, ve kterých pravděpodobně pod nátlakem, přiznali svoji vinu.
Poláci a Bělorusové ve Varšavě protestují proti zatčení běloruského disidenta a...

Poláci a Bělorusové ve Varšavě protestují proti zatčení běloruského disidenta a novináře Ramana Prataseviče. (24. května 2021) | foto: Profimedia.cz

Sněmovna rovněž vyzvala vládu, aby se jednoznačně postavila za spuštění účinných evropských sankcí. Mezi ně by mělo patřit například označení běloruského vzdušného prostoru za nebezpečný. Sankcí by měl být i zákaz letů běloruské státní společnosti Belavia do zemí a ze zemí EU.

Dalším trestem by mělo být i vyloučení Běloruska z Interpolu nebo vyhoštění deklarovaných zástupců běloruské zpravodajské služby KGB z území států EU. Ekonomické sankce by měly směřovat i na běloruské podniky, oligarchy a další podnikatele, kteří spolupracují s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem.

Běloruské úřady v neděli přinutily letadlo společnosti Ryanair na trase z Atén do Vilniusu přistát v Minsku, aby mohly zatknout novináře a opozičního aktivistu Prataseviče. Tomu hrozí ve vlasti podle ruských médií 15 let vězení za pořádání masových nepokojů.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka řekl, že Sněmovna by měla vyslat jasný vzkaz k této bezprecedentní události. Jsou věci, ke kterým by ČR se svojí čtyřicetiletou historií totalitního režimu nemůže mlčet, uvedl.

Místopředseda Sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip však prohlásil, že pokud nebude mít odpověď na to, proč kapitán letadla požádal o přistání v Minsku, nemůže pro navržené usnesení hlasovat. Odvolal se na informace rakouského a německého tisku, podle nichž letadlo požádalo o přistání na žádost posádky. Filip by chtěl vědět, zda byl Pratasevič školen v tuzemsku v rámci české pomoci běloruské opozici a zda mezinárodní zatykač, který na něj byl vydán, byl vydán pro jeho fašistické názory.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) řekl, že záležitost by měla vyšetřit Mezinárodní organizace pro civilní letectví ICAO. „Nevíme přesně, co se stalo,“ řekl a poznamenal, že věci nejsou křišťálově jasné. Vyjádřil obavy, aby zahraniční nátlak neposunul Bělorusko směrem k Rusku. Zdůraznil však, že hrozba silou je mezinárodní zločin.

Nezařazený poslanec Lubomír Volný nazval Prataseviče náckem a fašistickým prasetem. Tvrdil, že Pratasevič je vyfocen na desítkách fotografií, kde zdraví nacistickým pozdravem.

„Doufám, že tam (v běloruském vězení) jako každý fašounek a nácek dostává pořádně do těla,“ dodal. „Jestli nevidíte, že Pratasevič je nácek, jste slepí,“ souhlasil s Volným poslanec KSČM Zdeněk Ondráček. „Bez toho, abychom věděli, jaká byla komunikace mezi stíhačkou a pilotem, děláme zde účet bez vrchního,“ upozornil.

Záležitost ostře kritizovaly také Spojené státy, Severoatlantická aliance (NATO), Británie, Francie, Německo či Polsko. Lídři zemí Evropské unie se v pondělí večer shodli na přijetí cílených sankcí vůči Bělorusku. Zároveň vyzvali unijní letecké přepravce, aby se vyhýbali běloruskému vzdušnému prostoru.

Ruska Sofija Sapegaová, přítelkyně Ramana Prataseviče, se po vynuceném přistání civilního letadla v Minsku, na videu přiznala, že pracovala pro web zveřejňující údaje policistů zasahujících proti demonstrantům. Záznam s očividně nuceným prohlášením se objevil na běloruském provládní kanálu Žoltyje slivy.

„Jsem redaktorkou telegram-kanálu Čorna kniga Belarusi, který zveřejňuje osobní informace o pracovnících orgánů vnitra,“ říká Sapegaová v krátkém vyjádření, jež pronáší nazpaměť velice rychle až nesrozumitelně. O tom, že přeříkává někým jiným připravený text svědčí i to, že se v něm na začátku identifikuje osobními údaji a potvrzuje, že byla zadržena spolu Pratasevičem 23. května.

Otec Sapegaové předtím agentuře TASS řekl, že jeho dcera je držena ve vyšetřovacím středisku běloruské tajné policie KGB. Je údajně podezřelá ze spáchání trestného činu zatím neupřesněné povahy a uvalena na ni byla dvouměsíční vyšetřovací vazba.

Podle sdělení mluvčího ruského velvyslanectví v Minsku se v úterý večer s 23letou Sapegaovou mohl setkat konzulární pracovník ambasády. Žena se údajně cítí normálně a velvyslanectví teprve čeká oficiální informaci o dalších krocích běloruských úřadů vůči ní.

Matka zadržené podle agentury Reuters vyjádřila obavu o zdraví a bezpečí své dcery ve vězení. „Moje naděje jsou nyní pravděpodobně založené na zázraku a na vědomí, že moje dcera rozhodně není vinna. Prostě se nacházela ve špatnou chvíli na špatném místě,“ řekla.

Bělorusko zveřejnilo video se zadrženým novinářem, EU schválila sankce

V pátek zemřel jiný aktivista běloruské opozice Vitoľd Ašurak. Padesátiletý Ašurak byl v lednu odsouzen k pětiletému odnětí svobody za účast na loňských protestech proti prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. Vězeňská správa v sobotu jeho manželku telefonicky informovala, že jejímu muži se zastavilo srdce. Nalezen byl v bezvědomí a zachránit život mu nedokázali ani narychlo přivolaní lékaři.

„Pitva neodhalila žádné známky kriminální povahy smrti odsouzeného,“ uvedla Anastasija Laurynovičová, mluvčí vyšetřovacího výboru Mogilevské oblasti, kde byl opozičník vězněn, přičemž dodala, že experti soudního lékařství přesnou příčinu zjišťují.

Nicméně vyšetřovatelé při zkoumání záznamů z kamer a při rozhovorech s pracovníky věznice zjistili, „že si odsouzený večer předchozího dne před úmrtím při pádu způsobil zranění v obličeji“. Vězeň si podle tvrzení dozorců „po rozbití hlavy na žádné zdravotní problémy nestěžoval a odmítl pomoc i hospitalizaci“.

Na bití a fyzické i psychické týrání v běloruských věznicích si už stěžovala řada zadržených účastníků protivládních protestů, což dokumentovalo množství fotografií modřin a šrámů na tělech postižených osob.

V souvislosti s tím panují obavy o osud uneseného opozičního novináře Ramana Prataseviče. Pratasevič se v pondělí večer objevil na videu, v němž se přiznal k „organizování masových nepokojů“ v Minsku. Rovněž řekl, že nemá žádné zdravotní problémy, „včetně obtíží se srdcem ani jinými orgány“.

Předtím se množily oficiálně nepotvrzené informace o možné hospitalizaci 26letého blogera. Podle ruského listu Kommersant Pratasevičova matka o synově hospitalizaci informovala televizi Belsat s tím, že jí to sdělili zdravotníci. Dodala, že to může být pravda, jelikož její syn problémy se srdcem má.

Po zhlédnutí videa zveřejněného v pondělí Pratasevičovi rodiče, kteří žijí v polské Vratislavi, uvedli, že jsou přesvědčeni, že byl mučen fyzicky i psychicky. Má podle nich zlomený nos a na obličeji stopy bití zamaskované make-upem. Přijde jim také, že mu chybí několik dolních zubů, uvedl blogerův otec v polském listu Gazeta Wyborcza.

Bělorusko zažilo bezprecedentní hromadné protesty proti režimu po prezidentských volbách z loňského srpna. Lidé vyšli do ulic protestovat proti zfalšování voleb, ale pořádkové síly po čase demonstrace potlačily, desítky tisíc lidí zadržely a opoziční vůdce uvěznily či přiměly k emigraci. Následně se zaměřily na likvidaci nezávislých médií.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...