Vít Rakušan (24. března 2023)

Vít Rakušan (24. března 2023) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Konec výběru celého důchodu na poště? Rakušan se pomátl, míní Havlíček

  • 2216
Ministr vnitra Vít Rakušan označil ve čtvrtek vyplácení důchodů na poštách za „poměrně velké bezpečnostní riziko pro samotné seniory“. Vybírat si někde svoji měsíční hotovost nepovažuje tak za šťastné a chce to změnit.

„Do transformační debaty půjde i to, do jaké míry umožňovat lidem hotovostní služby tohoto typu,“ řekl Rakušan pro Seznam Zprávy.

„Myslím si, že pan Rakušan se definitivně pomátl, již je tak přetížen svou prací, že neví co a jak,“ reagoval na dotaz iDNES.cz předseda stínové vlády hnutí ANO Karel Havlíček. Ten zároveň podotkl, že s tímto uvažováním by se klidně mohly zrušit třeba také banky.

Poslanec za ANO Robert Králíček vnímá počínání ministra Rakušana jako alibismus. „Seniorům výrazně zkomplikuje a často i v podstatě znemožní výběr důchodu na pobočkách a tak začne mluvit o bezpečnostním riziku. To je celé, jiný důvod to nemá,“ prohlásil Králíček.

Souhlasíte s omezováním výběru větší hotovosti na poště?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 13. dubna 2023. Anketa je uzavřena.

Česká pošta zveřejnila seznam celkem 300 poboček, které zruší k polovině roku. V Praze jich ubude 35, v Ostravě 19 a po 12 pobočkách zanikne v Brně a Plzni. Se zánikem poboček, včetně těch velmi frekventovaných, nesouhlasí nejen primátoři, ale také starostové obcí, kterých se transformace České pošty citelně dotýká.

Opozice kvůli rušení pošt vyvolala mimořádné jednání výboru. Rakušan odmítl zveřejnit celkové analýzy České pošty pro rušení poboček se zdůvodněním, že obsahuje citlivá data, která by mohla využít konkurence.

Pro 25 tisíc lidí zůstane jediná pošta. Nepředstavitelné, bouří se v Brně

„Celkovou analýzu za Českou poštu dávat nebudeme, protože jsou tam citlivá obchodní data,“ řekla pověřená ředitelka divize státní poštovní služby Martina Ivanová. Rakušan později pro Seznam Zprávy uvedl, že ve třech případech z 300 se ukázalo, že analýzy ČTÚ chybovaly, jeden případ se týká pobočky v Hradci Králové.

Rakušan zopakoval, že záměr rušení poboček považuje pro podnik za záchrannou brzdu. Podotkl, že ministerstvo financí jich navrhlo zrušit víc. V červnu chce do Sněmovny předložit návrh, který by upravil model financování České pošty.

PŘEHLEDNĚ: Pošta zveřejnila, které pobočky od léta zruší

Ministr argumentoval i tím, že 80 procent výnosů pošty vzniká mimo její pobočky, takže ztráta výnosů bude podle něj zanedbatelná. Posteskl si, že se seznam rušených poboček dostal v minulém týdnu do médií. Podle něj nebyl přesný, proto Pošta následně seznam zveřejnila a přišla o časový prostor na komunikaci se zástupci samospráv.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video