Český klinický psycholog, psychoterapeut a profesor lékařské psychologie prof. PhDr. Radek Ptáček, Ph.D. | foto: Petr Kozlík, MAFRA

V každém z nás dříme Lucifer. Zlu odolá jen dvacet procent lidí, říká psycholog

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Většina z nás si myslí, že by se skutečně zlých skutků nikdy nedopustila. Výzkumy odborníků po celém světě však dokazují, že jen málo z nás dovede odolat zlu a udržet si své mravní zásady. I podle psychologa Radka Ptáčka je každý z nás schopen prakticky úplně všeho. „O co víc si myslíme, že bychom se zlých věcí nedopustili, o to víc bychom si na to měli dávat pozor,“ radí.

Existuje nějaká jasná definice pro zlo?
Zlo ani dobro překvapivě žádnou univerzální definici nemá. Jde o kategorie, které si určujeme výhradně my lidé. Věci, které se dějí v přírodě a celém vesmíru, nejsou ani dobré, ani zlé. Prostě jsou. Je to takový zvláštní paradox. Když vyslovíte slovo „zlo“, každý vnitřně rozumí, že je to něco hodně špatného.  S definicí zla má problém i křesťanská teologie, která praví, že vše, co Bůh stvořil, je dobré. Jak tedy může existovat zlo? Jeho definice tudíž musí být vyjádřením absolutní negativity a odporu. Je protikladem dobra a vyjadřuje cokoliv, co je špatné, nevhodné, nemorální či škodlivé. Nicméně i při této definici se dostáváme do problémů, protože také musíme definovat dobro. To je ovšem rovněž velmi nesnadné.

Dobro můžeme definovat minimálně ve třech významech. „Subjektivní“ dobro je to, co nás těší. Ovšem subjektivní dobro může druhému způsobovat újmu. Takže tento typ dobra musíme nechat v uvozovkách. Dále můžeme definovat „objektivní“ dobro. Tedy takové, které prospívá všem. I když i tady je to tenký led, protože jen stěží najdeme dobro, které by bylo bez výhrady prospěšné pro vše živé. Jako příklad se uvádí voda. Ta se rozlévá a nikomu neškodí. Nicméně když je vody moc, i to může být velmi zlé. Jako třetí úroveň dobra se definuje dobro „mravní“. Za to se považuje chování, jež se vztahuje k nějakému vyššímu principu, který je ovšem definován lidmi. Nicméně i zde narazíme, protože to, co se považuje za vysoce mravní chování, může být v různých kulturách i poměrně odlišné. Zatímco pro některé kultury a náboženství je zabití „neznaboha“ vysoko hodnoceným mravním dobrem, pro jiné může být i zabití mravence považováno za mravně problematické.

Jedna indiánská legenda říká, že každý v sobě má dva vlky. Zlého a hodného. A vyhraje ten, kterého krmíte.

prof. Radek Ptáčekpsycholog

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video