Dita Protopopová, lékařka a lídryně hnutí ANO v Praze 8

Dita Protopopová, lékařka a lídryně hnutí ANO v Praze 8 | foto: Hnutí ANO

Protopopová u premiérova syna nepochybila, zastal se lékařky ústav

  • 461
Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) vydal ve středu tiskové prohlášení, ve kterém se zastává psychiatričky Dity Protopopové zmiňované v kauze o údajném únosu premiérova syna Andreje Babiše. Zprávy Protopopové o jeho zdravotním stavu byly podle ústavu v souladu s etikou i fakty.

V souvislosti s kauzou Babiše mladšího byly prověřeny všechny zprávy, které v daném období psychiatrička Protopopová napsala. „Shledali jsme, že jsou v souladu jak s lékařskou etikou, tak ve shodě se skutečností a nedošlo v nich k žádnému pochybení,“ píše se v prohlášení NUDZ.

Zároveň upozorňuje na fakt, že lékař může psát zprávu pro policii o svém pacientovi jen v případě, že s tímto pacient souhlasí nebo o to sám požádá. 

Andrej Babiš mladší v reportáži na Seznam Zprávy řekl, že byl jako pacient hospitalizován v Národním ústavu duševního zdraví pod dohledem Protopopové a že jej manžel lékařky poté kvůli kauze Čapí hnízdo zadržoval na Krymu. 

Nová postava v případu Čapí hnízdo. Lékařku stála kauza místo na radnici

„Řekla mi (Dita Protopopová): máš na výběr, buďto tě zavřeme v Národním ústavu duševního zdraví, buď tady budeš, nebo půjdeš na prázdniny. Já jsem si vybral prázdniny,“ řekl v reportáži Andrej Babiš mladší, který nyní žije ve Švýcarsku se svou matkou.

„Můj syn je psychicky nemocný. Bere léky, musí být pod dohledem a žije s matkou ve Švýcarsku. Mého syna nikdo neunesl, z České republiky odjel dobrovolně. Tuto věc prošetřovala policie a sama došla k závěru, že se únos nikdy nestal,“ reagoval na vyjádření premiér Babiš.

Kauza Babišova syna

Protopopová s médii nekomunikuje a podle NÚDZ prohlásila, že nikdy v životě žádnému pacientovi nevyhrožovala hospitalizací, natož aby mu nabízela nějaké alternativy, které by mohly vyznít jako nátlak. Pacient může být hospitalizován pouze na vlastní žádost. 

„Důrazně se ohrazujeme proti nařčením z toho, že může dojít ke zneužívání psychiatrické péče,“ napsal ústav a distancuje se od Petra Protopopova. 

„Nikdy nebyl zaměstnancem NUDZ a v NUDZ jej ani nikdo nezná. Za jeho chování, eventuálně za to, zda ze své vůle pomáhá s rehabilitací kohokoliv ve svém volném čase, nenese NUDZ žádnou zodpovědnost.“

PŘEHLEDNĚ: O co jde v kauze Čapí hnízdo

  • Rekonstrukce bývalého dvora Semtín odstartovala v roce 2006, trvala celkem čtyři roky. 
  • Usedlost původně patřila společnosti ZZN Agro Pelhřimov, spadající pod holding Agrofert Andreje Babiše, v jehož představenstvu seděl i Jaroslav Faltýnek. 
  • V roce 2007 ZZN Agro Pelhřimov rozhoduje o vydání tzv. anonymních akcií. Tímto krokem skrývá svou dosud průhlednou vlastnickou strukturu. Babiš později uvedl, že majiteli byly jeho děti, jeho partnerka a její bratr. Teprve poté si firma změní název na Farma Čapí hnízdo.
  • V únoru 2008 farma poprvé žádá o dotace, celkem dostane 54 milionů. 
  • V roce 2014 končí pětiletá lhůta, po kterou se kontroluje dodržení podmínek udělení dotace. Farma Čapí hnízdo se stává součástí společnosti Imoba, jejímž jediným akcionářem je SynBiol, patřící do holdingu Agrofert.
  • Podrobnou časovou osu kauzy najdete zde.
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video