Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stav nouze je namístě, říká Prymula. Očekává až 8 tisíc nakažených denně

  11:38aktualizováno  13:05
„Denně bude přibývat šest až osm tisíc potvrzených nákaz covidem-19, pokud nepřijmeme další opatření. Je na místě zvažovat stav nouze,“ řekl náměstek pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka není vyhlášení nouzového stavu v nejbližší době namístě.

Prymula uvedl, že každá setina je u reprodukčního čísla rozhodující. V pondělí bylo v zemi 1,59, aktuálně se podle něj v intervalech blíží 1,8. „Neříkám, že je to katastrofa, ale je to stav, který je krizový a musí se výrazně brzdit,“ řekl. Míní, že je třeba uvažovat i o vyhlášení nouzového stavu, který by kabinetu umožnil zavádění závažnějších celoplošných opatření, ke kterým nemá pravomoc ministerstvo zdravotnictví.

V sobotu testy odhalily nákazu covidem u 2 046 lidí, je to víkendový rekord

Vyhlášení nouzového stavu není v nejbližších dnech na stole, řekl místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček. Krizový štáb sdělí, jakým směrem se za jakého vývoje nákazy bude směřovat.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v neděli České televizi řekl, že v pondělí nebude na jednání vlády navrhovat vyhlášení nouzového stavu. Podle něj ale o této možnosti bude kabinet diskutovat, zvažovat pro a proti. Podle Vojtěchova vyjádření pro server SeznamZprávy.cz by mohl být vyhlášen nouzový stav, když reprodukční číslo překročí 2. 

„Já průběžně dostávám informace o matematických modelech. Ten aktuální ukazuje, že zatím se držíme kolem 1,6, což není příjemné, ale není to ten nejhorší scénář. Takže určitě jeden z prvních výstupů (Ústředního krizového štábu) bude jasné sdělení, co za jakého čísla nebo jakým směrem bychom potom směřovali,“ řekl Hamáček.

Ministr řekl, že nouzový stav je vyhlašován, když situace už není zvladatelná standardními prostředky. „To není v nejbližších dnech na stole. Ty predikce jsou složité, ale sami odborníci říkají, že zdravotnický systém zvládne hospitalizované, kteří souvisejí s počtem nakažených až do 120 tisíc, což rozhodně není otázka září, to je spíš v predikcích v říjnu,“ řekl Hamáček. Základ podle něj je v žádném momentě nepřehltit zdravotnický systém. „My budeme dělat všechno pro to, abychom zdravotnický systém nezahltili,“ uvedl vicepremiér.

O případném vyhlášení dalších opatření bude jednat Ústřední krizový štáb. „Tam si jasně řekneme, jaké jsou scénáře. Pak bude tisková konference, a pokud bychom nějaká opatření přijímali, tak to včas sdělíme tak, aby se na to všichni mohli nachystat,“ řekl Hamáček. Zavedení dalších opatření by podle něj vláda oznámila s dostatečným předstihem.

Předseda opoziční ODS Petr Fiala v Partii také uvedl, že nouzový stav na místě není. „Není pro to žádný důvod. Jsou tu kompetence ministerstva zdravotnictví, možná rozhodnutí vlády. Pořád se ještě nevyčerpaly všechny možnosti. Preferuji, aby se spíš přistupovalo lokálně a regionálně, než abychom přecházeli k plošným opatřením,“ uvedl.

Omezení hromadných akcí?

Prymula varoval před exponenciálním růstem počtu infikovaných, v takovém případě by se musela znovu jako na jaře dělat ekonomicky náročná opatření. „Není to žádné strašení, každý si může vzít kalkulačku,“ řekl. Za jisté považuje, že Česko bude brzy stoupat do pásma šesti až osmi tisícovek nakažených denně.

Na místě je podle Prymuly uvažovat o omezení hromadných akcí. „Jedná se o společenské akce, kde dochází ke konzumaci nejen alkoholu,“ uvedl. Česko by mohlo zpřísnit opatření po vzoru jiných evropských zemí. „Budou diskutována i sportovní utkání. Je řada zemí, kde se prostě hraje bez diváků, i u velkých pohárových soutěží v Evropě,“ uvedl Prymula.

Za pravděpodobnou alternativu považuje uzavření škol, za reálné to považuje do týdne, především v hlavním městě. Týkat by se nemuselo nejmladších dětí. „Svědčí pro to různá virologická data. Na prvním stupni se nákaza nešíří tak intenzivně jako na druhém a výše. Děti se nenakazí tak rychle a nevylučují tolik viru,“ řekl Prymula.

Podle někdejšího ministra školství Fialy by měla mít opatření ohledně škol hlavně logiku. „Jestliže sedí děti zarouškované ve třídách a pak jdou cvičit bez roušek do tělocviku, to úplně logiku nemá,“ řekl. Základní školy by se podle něj měly co nejdéle udržet v chodu a rozhodovat by se mělo podle lokální situace.

Pro účely krajských a senátních voleb na začátku října lze podle Prymuly nastavit mechanismus, kterým lze předejít shromažďování lidí. „Lidé mohou stát venku, lze to rozložit i časově,“ řekl.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Špičky ODS řeší, jak naloží s Novotným. Ve hře je vyhazov i výzva k odchodu

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  18:20

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to není úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Bulovka po záměně pacientek propustila zaměstnankyni, další je pod dozorem

14. května 2024  18:18

Fakultní nemocnice Bulovka propustila kvůli tragické záměně pacientek jednu zaměstnankyni. Další...

Prezident fandil na střídačce. Hokejové mistrovství přitahuje známé osobnosti

14. května 2024  17:52

Mistrovství světa v hokeji přilákalo pozornost politiků, sportovních hvězd a dalších známých...

Novotný je dítě, utrhl se ze řetězu. Jeho osud zpečetí Fiala, míní novinář Korecký

14. května 2024  17:50

Chování řeporyjského starosty Pavla Novotného (ODS) už hraničí s nelidskostí, řekl V pořadu K věci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...